De beste apps voor je Synology NAS

Door: Ronald Smit | 08 juli 2019 14:34

Back-up naar nas
How To

Ben je in het bezit van een Synology NAS, dan is het goed om te weten dat hiervoor een berg aan extra installeerbare software voor bestaat. Je breidt er de functionaliteit van je NAS enorm mee uit.

Een NAS is allang niet meer die simpele harddisk met netwerkaansluiting. Feitelijk zijn het veel meer mini-servertjes met allerlei extra mogelijkheden. In het geval van de Synology NASsen gaat die flexibiliteit heel ver dankzij een uitgebreide 'app store' met daarin grotendeels gratis extra te installeren softwarepakketten. Om het aanbod voor jouw type NAS eens te bekijken log je in bij de gebruikersinterface. Klik op het bureaublad van DSM (Disk Station Manager, het besturingssysteem van de Synology NASsen) op Package Center. Dit is de app store van 't systeem. Je ziet nu een lange lijst met beschikbare software. Gelukkig is er orde in de chaos te brengen door in het linkse selectiemenu een categorie te selecteren. Om meer informatie over een pakket te krijgen klik je op de naam of het pictogram (nog niet op Installeren). Je ziet nu een meer uitgebreide omschrijving en vaak ook een screenshot. Veel van de pakketten zijn door Synology zelf ontwikkeld en uitgebracht, maar er is ook een en ander vanuit de community en externe aanbieders te vinden. Die vind je door in een categorie (of de ongecategoriseerde lijst) naar beneden te scrollen onder het kopje Van derden. Daar zie je dingen als Docker (mits ondersteund door jouw NAS), Wordpress, Joomla en meer.

Apps installeren op je NAS

Om een pakket te installeren klik je op de gelijknamige knop en volg je eventuele aanwijzingen. Na een tijdje is de zaak klaar voor gebruik. Aanbevelenswaardig is in ieder geval Photo Station waarmee je al je digitale foto's en videoclips kunt beheren en - via accounts met gebruikersnamen en wachtwoorden - kunt delen met vrienden en familie. Ook Audio Station is ideaal. Dit is een muziekbeheer- en afspeelprogramma dat ook via een mobiele app (of de webinterface natuurlijk) is te bedienen. Bijzonder mooi is Drive, dat een complete Office-suite bevat. Zo kun je altijd en overal aan je tekstdocument, spreadsheet of presentatie werken op je eigen NAS. Niks geen gedoe met privacy, alles wordt bewerkt en bewaard op je NAS zonder dat daar verder nieuwsgierige meelezers zijn. Op de meer uitgebreide NASsen van Synology met ten minste 4GB RAM aan boord kan ook Virtual Machine Manager geïnstalleerd worden. Hiermee kun je virtuele machines installeren, beheren en gewoon vanuit een browservenster bedienen. Kortom: draai eens Linux of desnoods Windows op je NAS! Verder is een virusscanner aanbevelenswaardig. Niet zozeer voor het besturingssysteem op je NAS, maar wel om bijvoorbeeld downloadmappen regelmatig te scannen op vervelende bestanden. De scanner onderschept onder meer Windows-virussen dus daarmee houd je al een hoop eventuele ellende bij de bron tegen. Er is zowel een gratis als betaalde scanner beschikbaar. Mocht je al je mail willen beheren op je NAS: geen probleem, ook daar zijn apps voor beschikbaar. Meer dan genoeg keuze om je systeem veel productiever te maken in ieder geval!

0 Reactie(s) op: De beste apps voor je Synology NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.