Mega voor Android, beter dan Dropbox?

Door: robin-smit | 05 juli 2013 15:42

Review

Vanaf vandaag is de officiële app van clouddienst MEGA gratis te downloaden in de Google Play Store. Nu ook MEGA zijn weg heeft gevonden naar de smartphones lijkt een titanenstrijd tussen de dienst van Kim Dotcom en het gevestigde Dropbox onontkoombaar. Wat is het verschil tussen de apps van deze diensten en is het nu echt nodig om de overstap te maken naar MEGA?

Dropbox

De Dropbox app is al een enkele jaren te vinden in de Google Play Store en dat is duidelijk te merken. De ontwikkelaars van de app hebben voldoende tijd gehad om oneffenheden uit de app weg te strijken en nieuwe functies toe te voegen. Veel bestanden kunnen direct in de app worden geopend, bestanden die je vaak nodig hebt kan je opslaan voor offline gebruik en foto’s die je maakt kunnen automatisch worden opgeslagen. Wil je een onbekend bestandsformaat downloaden dan zul je echter wel eerst een app moeten downloaden die dit ondersteunt, voor de download kan beginnen.

De gebruiksvriendelijkheid van Dropbox komt echter wel met een prijs. Zo start je bij de dienst met slechts 2 gigabyte aan gratis opslagruimte. Dit kan met slimme trucjes iets worden uitgebreid, maar wie echt veel bestanden kwijt wil zal toch echt een betaald abonnement moeten overwegen. Ook is het downloaden van bestanden vanaf Dropbox niet erg snel. Zo kregen wij bij het testen alle bestanden wel vlekkeloos binnen, maar hier was wel wat geduld voor nodig. Wil je zo nu en dan een document of afbeelding ophalen dan is dit niet zo’n probleem, maar bijvoorbeeld video’s of grote PDF’s zorgen al snel voor frustratie met de app.

Mega

Ondanks dat de app van MEGA vandaag is uitgebracht door de clouddienst zelf, was deze eerder al te downloaden in de Google Play Store. Het betrof hierbij echter geen officiële uitgave van de app. MEGA heeft er voor gekozen de app over te kopen en deze met enkele aanpassingen opnieuw uit te brengen. Deze vernieuwde app heeft onder andere een nieuwe interface en enkele kleine verbeteringen meegekregen.

De MEGA app biedt gebruikers, net als Dropbox, de mogelijkheid om onder andere bestanden te downloaden of toe te voegen aan de clouddienst en bestaande mappen te wijzigen of te verwijderen. Ook kunnen foto’s die je maakt met je telefoon direct worden gekopieerd naar MEGA. Dit zijn allemaal functies die erg handig kunnen zijn, maar zeker niet nieuw zijn op de markt van clouddiensten.

MEGA biedt gebruikers gratis 50 gigabyte aan opslagruimte. Er moet worden gezegd dat deze hoeveelheid indrukwekkend is en je voor dezelfde hoeveelheid opslagruimte op Dropbox of Skydrive als snel aan een pittig abonnement vastzit. Dat MEGA de opslagruimte gratis aanbiedt is helaas wel te merken in de werking van de app. Zo heeft deze bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om bestanden direct in de app te openen en ook werkt het downloaden van bestanden niet erg soepel. Een bestand van 30 megabyte hebben we bijvoorbeeld niet kunnen downloaden, omdat we tot vijf maal toe een foutmelding ontvingen voor het bestand volledig was opgehaald.

Conclusie

Wil dit zeggen dat je de overstap naar MEGA nog niet moet maken? Niet direct. Zo mist MEGA misschien wat punten op functionaliteit en betrouwbaarheid, maar dat de dienst je gratis 50 gigabyte opslagruimte geeft is wel een serieus pluspunt. Waar Dropbox voornamelijk een trouwe partner zal zijn voor kleinere bestanden, zoals documenten, biedt MEGA je voldoende ruimte om bijvoorbeeld jouw volledige fotocollectie veilig in de cloud te bewaren. Toch moeten we ook niet vergeten dat Dropbox al veel langer de tijd heeft gehad om de dienst te perfectioneren. De komende jaren zullen leren of MEGA diezelfde groei kan doormaken.

0 Reactie(s) op: Mega voor Android, beter dan Dropbox?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.