Megaupload-baas Kim Dotcom op borgtocht vrij

Door: loek-essers | 22 februari 2012 12:14

Nieuws

Kim Dotcom, de drijvende kracht achter de offline gehaalde filesharingsite Megaupload, is op borgtocht vrij. De rechter acht hem niet vluchtgevaarlijk.

De Amerikaanse overheid, die de site offline haalde en de arrestaties van de mannen achter de site coördineerde , eist uitlevering van Kim Dotcom en zes anderen. Daaronder ook een Nederlandse programmeur die de technische kant van Megaupload heeft verzorgd.

De zeven worden onder andere beschuldigd van het op grote schaal schenden van auteursrechten en het witwassen van geld. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie haalde Megaupload op criminele wijze in totaal 175 miljoen dollar binnen, en benadeelde het rechtenhebbenden voor een bedrag van meer dan 500 miljoen dollar.

Borgtocht

Dotcom, het brein achter de site, heeft al twee keer verzocht om op borgtocht vrij te komen, maar de rechter heeft dat verzoek steeds afgewezen. De hacker, vroeger bekend onder de naam Kimble, zou vluchtgevaarlijk zijn. Hij is in het bezit van een Duits en een Fins paspoort en zou toegang hebben tot extra sommen geld. Dotcom is in Nieuw-Zeeland aangehouden waarna zijn rekeningen werden bevroren.

Dotcom heeft steeds aangevoerd dat hij op borgtocht vrij wilde komen om bij zijn vrouw en kinderen te zijn. De rechter is daar uiteindelijk woensdag in meegegaan. Mocht Dotcom vluchten dan houdt dat in dat "hij zijn zwangere vrouw en drie kinderen in de steek laat en al zijn aanzienlijke activa en bankrekeningen in verschillende landen verliest die zijn bevroren of in beslag genomen", aldus de rechter.

Geen geld, geen vluchtgevaar

Bovendien hebben de Amerikanen, die een zaak tegen hem hebben lopen in Nieuw-Zeeland, niet aangetoond dat hij sinds zijn arrestatie bij geld kan komen dat niet in beslag is genomen. Die tegoeden zouden er ook niet zijn, aldus de verdediging. De rechter haalt in zijn borgtochttoekenning een onder eed afgelegde verklaring aan van Megauploads chief financial officer in Hong Kong. Die topman verklaart dat hij alle persoonlijke financiën regelde voor Dotcom, hij is "geen goed georganiseerd persoon".

Opsporingsdiensten hebben 59 creditcards en bankpassen gevonden die van Dotcom zijn, maar deze staan op 13 verschillende namen. Slechts 21 van die passen waren nog geldig. Naast zijn orginele achternaam "Schmitz"gebruikte Dotcom ook de namen "Kim Vestor"en "Kim Tim Jim Vestor".

Wachten op rechtszaak

Sinds de aanhouding van Dotcom zijn er vier bankrekeningen geopend in de Fillipijnen voor de familie van Dotcom, maar die schijnen leeg te zijn, aldus de rechter. Die merkte ook op dat als Dotcom zou vluchten naar Finland of Duitsland, hij daar ook vervolgd kan worden. Wanneer de zitting plaatsvind over de uitlevering van Dotcom is nog niet bekend, waarschijnlijk duurt die in totaal vier dagen en begint hij niet eerder dan juli, bericht de IDG News Service.

De opgepakte Nederlandse programmeur is al eerder op borgtocht vrijgekomen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Megaupload-baas Kim Dotcom op borgtocht vrij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.