Microsoft betaalt Nokia per kwartaal 180.000 euro

Door: Elmar Rekers | 26 januari 2012 15:05

Overige elektronica

Nokia krijgt ieder kwartaal zo'n 180.000 euro overgemaakt van Microsoft. Dit omdat de telefoonbouwer Windows Phone als leidend platform gebruikt voor zijn smartphones. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Nokia donderdag presenteerde.

Nokia en Microsoft sloten in 2011 een alliantie rond het Windows Phone-besturingssysteem om gezamenlijk tegenwicht te bieden aan marktleiders Android en iOS. Nokia maakt vandaag bekend dat het eerste wapenfeit van deze samenwerking, de Lumia 800, inmiddels meer dan 1 miljoen keer is verkocht.

Uit de cijfers blijkt dat Microsoft ieder kwartaal een vergoeding overmaakt aan Nokia voor het gebruik van Windows Phone. Het afgelopen kwartaal werd er in totaal 180.000 euro betaald. Nokia moet op zijn beurt overigens ook royalty's ophoesten voor het gebruik van het OS, maar hoeveel dit is wordt niet duidelijk.

Verlies

Hoewel de eerste verkoopcijfers van de Lumia 800 gunstig zijn voor Nokia, zag het bedrijf zich donderdag toch genoodzaakt om voor het derde kwartaal op rij verliesgevende cijfers te presenteren. Zo leed het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar een verlies van ruim 1 miljard euro.

Dit is vooral het resultaat van een teruglopende interesse in de Symbian-toestellen van het bedrijf. Verkocht Nokia in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 28,6 miljoen smartphones, in het vierde kwartaal van 2011 waren dit er nog amper 20 miljoen. Over heel 2011 verkocht Nokia 77,3 miljoen smartphones, een jaar eerder 103,6 miljoen.

0 Reactie(s) op: Microsoft betaalt Nokia per kwartaal 180.000 euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.