Microsoft boekt eerste verlies sinds beursgang

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 20 juli 2012 11:13

Apps & Software

Microsoft heeft voor het eerst sinds de beursgang in 1986 een verlies geboekt. De softwaregigant dook in het laatste kwartaal van boekjaar 2012 voor 492 miljoen dollar in het rood.

De negatieve cijfers zijn het resultaat van een afboeking van 6,2 miljard dollar. Dit vanwege de overname van het advertentiebedrijf aQuantive, dat door Microsoft onlangs al als 'mislukt' werd gekenmerkt. Een jaar eerder boekte Microsoft nog een winst van 5,9 miljard dollar.

Positief nieuws had Microsoft vrijdag ook te melden. Er werd het afgelopen kwartaal immers een recordomzet van 18,1 miljard dollar binnengehaald. Dit tegenover 17,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Over het hele boekjaar bedraagt de omzet 73,7 miljard dollar, en komt de winst uit op 17 miljard dollar.

Windows Phone

Hoewel de Entertainment & Devices-divisie van Microsoft doorgaans voor goede resultaten zorgt, werd hier het afgelopen fiscale jaar een nettoverlies van 263 miljoen euro gedraaid. Dit is volgens Microsoft het resultaat van de betalingen die het bedrijf aan Nokia doet voor de deal rond het Windows Phone-besturingssysteem. Wel steeg de omzet van deze bedrijfstak, waarin ook Xbox is ondergebracht, met twintig procent naar 1,7 miljard dollar.

Tot slot wist het bedrijf bekend te maken dat er het afgelopen kwartaal een lichte toename te zien was in het aantal verkochte zakelijke pc's (één procent) en dat de verkoop van consumenten pc's licht is afgenomen (twee procent). De totale omzet uit Windows daalde met dertien procent naar 4,1 miljard dollar. Dit komt volgens Microsoft omdat de lancering van Windows 8 voor de deur staat.

0 Reactie(s) op: Microsoft boekt eerste verlies sinds beursgang

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.