Microsoft bouwt Surface-tablets met Windows 8

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 19 juni 2012 10:03

Apps & Software

Microsoft heeft maandag zijn eerste twee tablets binnen de nieuwe Surface-lijn aangekondigd. De Windows 8-tablets beschikken over een 10,6 inch-scherm en komen later dit jaar beschikbaar.

Er zal zowel een Surface-tablet met Windows RT verschijnen als een met Windows 8 Pro. Hierbij draait de Windows RT-tablet zoals verwacht op een ARM-processor en bevindt zich onder de motorkap van de Windows 8 Pro-tablet een Ivy Bridge i5-processor.

De 10,6 inch-touchscreens op de tablets zijn van het type ClearType en hebben een beeldverhouding van 16:9. Hiermee zijn ze dus aanzienlijk breder dan de iPad van Apple. Het display op de Surface RT heeft een resolutie van 720p, waar de Surface Pro een resolutie van 1080p krijgt.

Metro-interface

De Surface RT draait op een 1,4GHz Nvidia Tegra 3-processor en beschikt over een microSD-kaartlezer, USB 2.0 en een micro HDMI-aansluiting. Qua geheugen kan er gekozen worden voor 32 of 64 gigabyte. Er zit een 31,5Wh-accu in de tablet en het apparaat is 9,3 millimeter dik. Het gewicht komt uit op 676 gram. Zoals bekend blijven gebruikers in Windows RT altijd binnen de Metro-interface, daar waar in Windows 8 Pro het volledige besturingssysteem toegankelijk is.

De Surface Pro is volgens Microsoft speciaal bedoeld voor de zakelijke markt. Naast de Ivy Bridge-processor heeft de tablet een 1080p-beeldscherm van 10,6 inch, een USB 3.0-aansluiting, microSDXC-kaartlezer, displayport-uitgang en 64 of 128 gigabyte geheugen. De Surface met Windows 8 Pro weegt 903 gram en is 13,55 millimeter dik. De accu heeft een capaciteit van 42Wh.

Meegeleverde stylus

Microsoft laat weten dat de zakelijke Surface-tablet ook 'digital ink' ondersteunt, en de meegeleverde stylus die hierbij gebruikt kan worden blijft middels een magneet aan de behuizing hangen. Ook beschikt deze tablet over de volledige versie van Office 15.

De behuizing van beide tablets is gemaakt van magnesium, waarbij aan de achterkant een uitklapbare standaard is ingebouwd. Hiermee kan de tablet eenvoudig rechtop gezet worden wanneer er bijvoorbeeld een film gekeken wordt of men een video-gesprek voert. Voor een goede internetverbinding zitten in beide tablets verschillende Mimo-antennes. Of de apparaten straks ook 4G gaan ondersteunen is nog onduidelijk.

Surface Touch Covers

Naast de tablets onthulde Microsoft maandag ook de Surface Touch Covers. Deze bescherming voor het tablet-beeldscherm lijkt veel op de Smart Cover van de iPad, met als grootste verschil dat Microsoft er een toetsenbord in verwerkt heeft.

Middels de ingebouwde standaard en het Touch Cover moet een volwaardige notebook-ervaring ontstaan.

De 3 millimeter dikke cover wordt met een magneet aan de tablet geklikt, en wanneer deze er af wordt getrokken zal er een aanraakgevoelig toetsenbord verschijnen. Door de tablet vervolgens met de ingebouwde standaard neer te zetten kan er dus relatief eenvoudig tekst worden ingevoerd.

Microsoft refereerde tijdens de presentatie consistent naar de tablets als zijnde pc's. Wanneer de platte pc's met Windows 8 later dit jaar precies beschikbaar komen is echter nog onduidelijk. Ook over de prijs heeft de softwaregigant nog weinig bekend gemaakt. De Surface RT zal volgens Microsoft 'competitief' geprijsd worden naast andere Windows 8-tablets en de Windows Pro-tablet zal ongeveer even duur worden aan een Ultrabook.

0 Reactie(s) op: Microsoft bouwt Surface-tablets met Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.