Microsoft kiest voor eigen multimedia-webstandaard

Door: jasper-bakker | 21 januari 2013 12:16

Nieuws

Microsoft negeert een html5-standaardenstemming van de W3C en geeft de voorkeur aan zijn eigen standaard voor audio en video op het web. Een prototype voor de plug-in-loze technologie is nu af.

De maker van de Internet Explorer-browser kiest voor zijn eigen CU-RTC-Web. Die specificatie voor realtime multimedia zónder plug-ins werd afgelopen zomer al door Microsoft voorgesteld. Webstandaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium) werkt ook aan een standaard hiervoor: WebRTC. De nog vroege specificatie daarvan is nog volop in ontwikkeling. WebRTC wordt al in enige mate ondersteund door Google's browser Chrome en Mozilla's Firefox.

Officieel versus de facto?

Terwijl WebRTC nog lang niet af is, geniet het wel de voorkeur van de W3C. Die organisatie heeft in september een stemming gehouden over de twee concurrerende specificaties, om te bepalen welke technologie het gewenste ontwikkelpad moest worden. CU-RTC-Web heeft daarbij verloren: met slechts 4 stemmen voor Microsofts technologie en 22 voor het alternatief.

De W3C-werkgroep voor WebRTC erkent wel dat de specificatie voor die standaard nog lang niet af is. Delen daarvan zijn tot op heden niet compleet, meldt technieuwssite Ars Technica. Ondertussen presenteert Microsoft nu alvast een werkend prototype van zijn CU-RTC-Web. Die implementie voorziet in interoperabiliteit tussen IE10 op Windows (8) en Chrome op Mac OS X.

Vanwege Skype

Microsoft heeft twee bezwaren tegen WebRTC, schrijft Ars Technica. Ten eerste het feit dat het nog niet af is, waarbij Microsofts eigen specificatie volgens de producent kan helpen om technische problemen op te lossen. Dit betreft het omgaan met veranderingen in netwerkbandbreedte en het gelijktijdig openhouden van WiFi- en 3G/4G-verbindingen om eenvoudig over te kunnen schakelen tussen die twee draadloze communicatiekanalen.

Ten tweede stelt Microsoft dat WebRTC nog lang geen echte standaard is. De W3C-specificatie leunt namelijk sterk op SDP (session description protocol), maar gaat veel verder dan waar dat protocol oorspronkelijk voor is ontwikkeld. In de praktijk zijn er al verschillende implementaties van SDP, wat de ontwikkeling van WebRTC alleen maar zou bemoeilijken. Bijkomende complicatie is de ondersteuning voor VoIP-standaarden, waarbij het open SIP (session initiation protocol) staat tegenover het gesloten protocol van Skype wat door Microsoft is overgenomen.

Bron: Webwerld.nl

0 Reactie(s) op: Microsoft kiest voor eigen multimedia-webstandaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.