Microsoft laat laptop aansturen middels geluidsgolven

© PXimport

Microsoft laat laptop aansturen middels geluidsgolven

Geplaatst: 8 mei 2012 - 09:53

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Elmar Rekers

Microsoft werkt aan een bewegingsgevoelige techniek genaamd SoundWave waarmee laptops kunnen worden aangestuurd. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een camera, maar worden geluidsgolven ingezet om het Dopplereffect te bewerkstelligen.

Microsoft lanceerde onlangs de Kinect-sensor voor de pc, en liet daarbij weten dat het onwaarschijnlijk is dat deze techniek ook op laptops toegepast gaat worden. Uit de vrijgegeven videodemonstratie lijkt nu duidelijk te worden dat SoundWave middels geluidsgolven alsnog een bewegingsgevoelige besturing mogelijk maakt op laptops.

SoundWave kan volgens Microsoft op bestaande laptops worden toegepast. De techniek maakt immers gebruik van de aanwezige luidsprekers en ingebouwde microfoon. Door het zogenoemde Dopplereffect wordt de positie en snelheid van een hand vastgesteld, wat dan weer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld door documenten of websites te scrollen.

Laptop vergrendelen

Volgens de ontwikkelaar heeft SoundWave geen last van omgevingsgeluiden of muziek die wordt afgespeeld, omdat deze door de software wordt gefilterd. Hoewel door de techniek een Kinect-achtige besturing mogelijk wordt, lijkt deze aanzienlijk beperkter te zijn. Zo worden momenteel alleen horizontale en verticale bewegingen herkend, en lijkt ook diepte een rol te spelen.

Ook toont Microsoft hoe SoundWave 'ziet' wanneer de gebruiker wegloopt bij zijn laptop, waarna het apparaat automatisch vergrendeld wordt. Wanneer Microsoft van plan is de SoundWave-techniek daadwerkelijk vrij te geven is nog onduidelijk.

[youtube]rFM59B3tYI4[/youtube]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten