Microsoft lanceert Windows 8

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 26 oktober 2012 09:26

Apps & Software

Microsoft lanceert Windows 8 vrijdag in Nederland. Het nieuwe besturingssysteem voor pc's, laptops en tablets kenmerkt zich vooral door een grondig vernieuwde gebruikersinterface die gericht is op 'touch'.

Microsoft-baas Steve Ballmer deed Windows 8 donderdag officieel uit de doeken tijdens een persconferentie in New York. Volgens de ceo betekent Windows 8 een grote vernieuwing voor het besturingssysteem, en wordt hiermee 'een nieuw tijdperk' voor Microsoft ingeluid.

Touchscreen

Microsoft komt met onder meer een Pro en een Enterprise-versie van Windows 8. Daarnaast lanceert het bedrijf vrijdag ook Windows RT, een speciale versie van Windows 8 die bedoeld is voor het gebruik op tablets.

Dat Microsoft zwaar inzet op apparaten met touchscreens, blijkt wel uit de interface van Windows 8. Niet langer vindt de gebruiker namelijk zijn weg op het traditionele bureaublad, maar wordt een raster met kleurrijke 'live tiles' weergegeven. Deze grote tegels geven toegang tot applicaties, tonen live informatie en kunnen naar eigen inzicht worden ingedeeld.

Surface-tablet

Naast het nieuwe besturingssysteem ziet ook veel nieuwe hardware vrijdag het levenslicht. Zo lanceren veel fabrikanten nieuwe laptops, pc's en tablets met Windows 8 en Windows RT. Ook Microsoft introduceert voor het eerst eigen hardware. Deze Surface-tablet is echter nog niet beschikbaar in Nederland.

De upgrade naar Windows 8 vanaf XP, Vista of 7 is vanaf vrijdag voor 30 euro te downloaden. Voor de fysieke versie van het OS moet 60 euro worden neergeteld. Hiermee maakt Microsoft de overstap naar het besturingssysteem aanzienlijk goedkoper dan voorgaande versies.

0 Reactie(s) op: Microsoft lanceert Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.