Microsoft onthult Windows Phone 8

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 20 juni 2012 20:27

Apps & Software

Microsoft heeft woensdag zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Phone 8 aangekondigd. Het smartphone OS zal onder meer multicore-systemen en hd-beeldschermen gaan ondersteunen. Windows Phone 8 wordt in de herfst gelanceerd.

Zoals verwacht is Windows Phone 8 gebaseerd op de kernel van Windows 8. Dit moet het vooral voor ontwikkelaars makkelijker en aantrekkelijker maken om applicaties voor het systeem te ontwikkelen. Tevens zorgt deze opbouw ervoor dat fabrikanten hun Windows Phones van betere hardware kunnen gaan voorzien.

Zo zal Windows Phone eindelijk processors met meerdere kernen gaan ondersteunen en komen er drie beeldscherm-resoluties beschikbaar. Naast de reeds bekende 800 x 480 pixels kunnen fabrikanten ook kiezen voor 1280 x 720 en 1280 x 768 pixels. Volgens Microsoft zal de aanwezigheid van DirectX ervoor zorgen dat het overzetten van games naar de smartphones eenvoudiger wordt voor ontwikkelaars.

Home-scherm personaliseren

Een van de meest gehoorde kritieken op Windows Phone 7.5 is dat de gebruiker de interface van de telefoons slechts beperkt kan personaliseren. Volgens Microsoft zal dit echter veranderen met de komst van Windows Phone 8. Zo toonde Microsoft-topman Joe Belfiore tijdens de presentatie hoe de tegels op het home-scherm van grootte veranderd kunnen worden en naar eigen inzicht kunnen worden gerangschikt.

Microsoft zet met zijn nieuwe OS zwaar in op VoIP, en het onlangs opgekochte Skype zal dan ook diep in Windows Phone 8 geïntegreerd worden. Daarnaast komt Microsoft, na Apples Siri en S Voice van Samsung, met zijn eigen spraakgestuurde assistent. Hiervoor is het bedrijf uit Redmond een samenwerking aangegaan met Audible.

Nokia levert kaarten

Zoals geruchten al deden vermoeden gaat Nokia de kaarten leveren voor de nieuwe generatie Windows Phones. Hiermee zal de uitgebreide navigatiedienst Nokia Rijden dus niet langer exclusief zijn voor de toestellen uit Finland. Verder werd woensdag duidelijk dat Internet Explorer 10 naar Windows Phone zal komen, dat NFC-chips ondersteund worden en dat in-app aankopen een optie worden. Om de smartphones ook een aantrekkelijke optie te maken voor het bedrijfsleven zegt Microsoft zeer uitgebreide beveiligingsopties in Windows Phone 8 te bouwen.

Windows Phone 8 zal in de herfst van 2012 beschikbaar komen. Echter, bestaande Windows Phone-toestellen zullen niet van een update voorzien worden. Huidige Windows Phone-gebruikers krijgen nog wel een tussenversie opgediend in de vorm van Windows Phone 7.8. Dit zal een aantal van de nieuwe functies uit Windows Phone 8 alsnog beschikbaar maken. Nieuwe apps voor WP8 zullen overigens niet compatibel zijn met de huidige generatie telefoons.

0 Reactie(s) op: Microsoft onthult Windows Phone 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.