Microsoft presenteert Windows Embedded Compact 7

Door: tonie-van-ringelestijn | 02 juni 2010 17:43

Apps & Software

Microsoft komt met Windows Embedded Compact 7 voor tablets en andere minder krachtige computers. Het moet tabletfabrikanten van Android weglokken.

Microsoft heeft op de Computex-beurs in Taiwan Windows Embedded Compact 7 officieel aangekondigd. Het gaat om een technologische preview voor fabrikanten. Ontwikkelaars kunnen terecht op een speciale site. Microsoft verwacht dat het platform in het vierde kwartaal gereed is voor eindproducten.

DLNA, Exchange, Silverlight

De gestripte versie van Windows is bedoeld voor lichte apparaten die niet krachtig genoeg zijn om een volledige versie van Windows 7 te draaien. Op de beursvloer toonde Microsoft diverse prototypes van tablets die met het nieuwe systeem werken. Het nieuwe systeem heeft DLNA-ondersteuning voor beheren en delen van content via andere apparaten in huis, zoals tv's. Embedded Compact 7 ondersteunt ook Flash.

Het OS biedt voor zakelijke gebruikers vereenvoudigde toegang tot e-mail, agenda, en adresboeken, die zijn te synchroniseren via AirSync en Exchange. Ook biedt het systeem applicaties voor het bekijken van Office- en PDF-bestanden. Windows 7 Device Stage is aan boord voor uitwisselen van bestanden tussen pc's en apparaten. Embedded Compact 7 heeft ook ondersteuning voor multicore processoren, ontwikkeltools als Platform Builder, Visual Studio, Expression Blend en de speciale Embedded-versie van Silverlight.

Tablets

Microsoft probeert met het nieuwe systeem vooral producenten van tablets te lokken naar het Windows-platform. Elektronicamakers kunnen nu naast Windows kiezen voor onder meer Google Android en MeeGo, het systeem van Intel en Nokia. Op de Computex-beurs was ook de eerste tablet met MeeGo te zien, de Winstron W1.

Een van de fabrikanten die tablets met het nieuwe Windows Embedded gaat uitbrengen is Asus. Dat bedrijf maakte eerder deze week de komst bekend van de 10 inch-versie van zijn EeePad met Windows Embedded. Het was toe niet duidelijk om welke versie het ging. Daarnaast komt Asus ook met een 12 inch EeePad die wel met Windows 7 werkt.

Android populairst

CEO Jen-Hsun Huang van de grafische chipmaker Nvidia heeft deze week Google Android het beste systeem is voor tablets genoemd. "We hebben eindelijk een besturingssysteem waar we achter kunnen gaan staan", aldus Huang.

Onder tabletmakers lijkt Google Android voorlopig het meest gebruikte OS. Onder meer MSI en Acer werken aan Android-tablets, hoewel Acer ook een apparaat met MeeGO ontwikkelt. Ook onder smartphones groeit Android snel. Analist Victoria Fodale van ABI Research schat dat Android in 2015 33 procent van de wereldwijde smartphonemarkt voor zijn rekening zal nemen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Microsoft presenteert Windows Embedded Compact 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.