Microsoft rolt nieuwe versie Hotmail uit

Door: tonie-van-ringelestijn | 18 mei 2010 10:30

Apps & Software

Microsoft start met de uitrol van updates voor Hotmail. Nieuw zijn onder meer pushmail via Exchange ActiveSync, betere filtering van 'grijze spam', en beveiligde sessies.

Microsoft lanceert vandaag de nieuwe editie van Hotmail, als onderdeel van Wave 4 van Windows Live. In dat kader is eerder al instant messaging-client Messenger ververst. Hotmail krijgt nu ondersteuning voor Exchange ActiveSync, waardoor pushberichten bij nieuwe mails zijn te ontvangen op pc en mobiel. De ondersteuning maakt ook synchroniseren van e-mail, contacten en agenda-items mogelijk.

"Door de ActiveSync-support is IMAP overbodig. Hotmail gaat dan ook geen IMAP ondersteunen", vertelt Dharmesh Mehta, directeur Windows Live, tijdens een sessie met Nederlandse journalisten.

'Grijze spam'

Microsoft maakt het in Hotmail ook makkelijker om de inbox schoon te houden van ongewenste e-mail. Daarbij richt het bedrijf zich niet alleen op traditionele spam, maar ook op 'grijze' spam: berichten van bijvoorbeeld webwinkels waar klanten toestemming voor hebben gegeven. Met de nieuwe Sweep-functie zijn die mails sneller uit de Inbox te weren. "De Sweep-functie lijkt op de rules in Outlook, maar dan simpeler gemaakt voor normale gebruikers", legt Mehta uit.

Verder is het nu mogelijk 'vertrouwde afzenders' in te stellen in Hotmail. Ook komen er '1-klik filters', bijvoorbeeld voor alleen het tonen van mails van bekenden of mails van sociale netwerken. Hotmail krijgt ook betere beveiliging met de invoer van SSL-encryptie voor de volledige sessie. Momenteel geldt dat nog alleen voor de loginprocedure.

Hotmail krijgt ook de keuze voor een conversatiebeeld van een e-mailwisseling, zoals dat al jaren beschikbaar is in Gmail en nu net in de nieuwe 2010-versie van Microsofts mailprogramma Outlook. "Gebruikers kunnen instellen of ze dat willen of juist niet. Wij bieden gebruikers de keuze, dat doet Gmail niet", aldus Mehta.

Active Views

Ook nieuw zijn Active Views waarbij Hotmail bepaalde informatie makkelijker toegankelijk maakt. Bevat een mail een link naar een YouTube-filmpje dan is de video binnen de Hotmail-pagina direct te bekijken. Dat geldt ook voor foto's van bekende fotosites of updates over verzendingen van Amazon of bekende koeriersdiensten. Active View moet gebruikers tijd schelen, doordat extra informatie zonder het verlaten van het venster wordt getoond. Microsoft heeft een API ontwikkeld voor Active Views in Hotmail. De eerste API-partners zijn Flickr, YouTube, Hulu en USPS. Volgens Mehta voegt Microsoft de komende tijd per land nog diverse partners toe.

Verder wordt het mogelijk om foto's naar een Hotmail-bericht te slepen, waarna de site er automatisch een online fotoalbum bij Skydrive van maakt. Skydrive is de cloud-opslagdienst van Microsoft. Op deze manier zijn in een enkele mail maximaal 10 GB aan foto's te 'versturen'.

De mobiele versie van Hotmail krijgt volgens Mehta ook veel verbeteringen. Microsoft kiest er volgens hem voor geen aparte apps te bouwen voor de meeste mobiele platforms. In plaats daarvan houdt de softwareproducent het dus op webapps.

Office Web Apps

Ook het delen van Office-documenten wordt makkelijker, omdat Microsoft klaar staat om zijn online Office-dienst uit te rollen, een grote concurrent voor Google Docs. De definitieve versie van Office Live verschijnt vanaf juni. Deze clouddienst, gratis voor consumenten, maakt het mogelijk om online tekstdocumenten, spreadsheets en Powerpoint-presentaties te bekijken, delen en bewerken. Voor sommige functies is wel Microsofts multimediatechnologie Silverlight nodig. Binnen Hotmail zijn attachments met Office-docs direct te openen in Office Web Apps

Tot slot komen er extra hobbels tegen het kapen van Hotmail-accounts. Zo kunnen gebruikers via sms een unieke eenmalige code aanvragen waarmee ze kunnen inloggen. Bij het wijzigen van het wachtwoord is ook een extra verificatie via een tweede mailadres mogelijk. De sms-login wordt volgens Mehta geleidelijk ingevoerd.

350 miljoen gebruikers

Hotmail heeft onbeperkte e-mailruimte. De webmaildienst heeft wereldwijd zo'n 350 miljoen gebruikers. Via Hotmail worden volgens Microsoft dagelijks 80 miljard berichten verstuurd, waarin 1,5 miljard foto's en 350 miljoen Office-documenten zitten.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Microsoft rolt nieuwe versie Hotmail uit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.