Microsoft Security Essentials 4.0

Door: Edmond Varwijk | 13 augustus 2012 18:24

Apps & Software

Toen Microsoft tweeënhalf jaar geleden eigen bescherming tegen virussen en spyware introduceerde, waren de verwachtingen hooggespannen. Security Essentials heeft dat echter nooit waargemaakt. Het gratis beveiligingsprogramma levert matige prestaties en leidt onder een tekort aan aandacht.

Microsoft Security Essentials (MSE) is een eenvoudig maar beperkt antimalwareprogramma. Het belangrijkste onderdeel is de scanner die altijd op de achtergrond actief is en bestanden en processen controleert. Dit onderdeel is prettig 'onzichtbaar' omdat het geen merkbare invloed op de prestaties van de computer heeft en weinig onterechte virusmeldingen geeft, zoals een test door AV-Comparatives laat zien. Een tweede belangrijk onderdeel van MSE is de scanner om de hele computer of een deel daarvan te scannen. Vindt MSE malware, dan wordt die voortaan zonder de gebruiker te vragen, direct in qua­rantaine geplaatst. Dit is (samen met wat bugfixes en andere verbeteringen) de belangrijkste vernieuwing in deze versie. Integratie met e-mailprogramma's om inkomende en uitgaande berichten direct vanuit het geheugen te scannen ontbreekt bijvoorbeeld opnieuw. Volgens Microsoft is dat ook niet nodig en is het scannen van gegevens zodra deze als bestand of als onderdeel van een cache op de computer worden weggeschreven, daaraan gelijkwaardig.

Het aantal opties is mede door de beperkte functionaliteit gering.

Matige resultaten

In eerdere tests, waarin met virussamples werd gekeken hoeveel er gedetecteerd werd, stelden de resultaten teleur. Volgens Microsoft zullen de testresultaten van deze nieuwe versie beter zijn, maar onafhankelijke tests ontbreken nog. Reden om de belofte direct te geloven zijn er niet. Waarom zowel scanresultaten als functionaliteit achterblijven, is duidelijk: er gaat simpelweg te weinig aandacht naar het product uit. Microsoft geeft dit in een e-mail naar aanleiding van deze review ook volmondig toe: "De focus ligt op andere zaken. Met zoveel producten en diensten moeten we als afdeling keuzes maken."

Van alle geteste beveiligingsproducten herkent Microsoft Security Essentials de minste malware.

Conclusie

Doordat de scanresultaten van MSE al vanaf het begin tegenvallen en de aandacht van de softwaregigant maar zeer beperkt naar het product uitgaat, heeft het veel van zijn aantrekkingskracht verloren. Wie veiligheid belangrijk vindt, kan daarom beter een ander programma kiezen om zijn computer te beschermen. Betaalde, maar ook andere gratis beveiligingsprogramma's, bieden meer functionaliteit en halen betere resultaten.

Microsoft Security Essentials 4.0

Freeware

Taal Nederlands

Download 32-bit 9,8 MB; 64-bit 12 MB

OS Legitieme Windows XP (32 bit)/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1-GHz processor, 1 GB RAM, 200 MB harde schijf ruimte

Oordeel 5/10

Pluspunten

Eenvoudig

Minpunten

Weinig functionaliteit

Weinig vernieuwing

Matige scanresultaten

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Microsoft Security Essentials 4.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.