Microsoft topman Steve Ballmer stopt binnen een jaar

Door: matthijs-van-den-broek | 23 augustus 2013 15:19

Apps & Software

Microsoft kondigt vandaag in een persbericht aan dat Steve Ballmer, de topman die het stokje overnam van oprichter Bill Gates, tussen nu en 12 maanden terugtreedt als CEO van Microsoft.

De aankondiging komt na een een ingrijpende management en bedrijfsorganisatorische wijziging bij Microsoft van ongeveer een maand geleden. Tijdens die wijziging leek de positie van Ballmer niet ter sprake te zijn geweest, maar dat is hij nu dus wel.

In Redmond gaan ze nu dus op zoek naar een opvolger van Steve Ballmer, nadat Ballmer sinds januari 2000 de baas is geweest van een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Ballmer zegt in het persbericht, dat er "nooit een perfecte tijd is voor dit type verandering, maar dat dit een goede tijd is". De eerste gedachten over het tijdstip van afzwaaien waren volgens Ballmer vooral gericht op het moment dat Microsoft halverwege de transitie zou zijn die door hemzelf is ingezet. De gedachte is nu, dat er een CEO nodig is die voor langere termijn Microsoft een nieuwe toekomst inleidt. Tussendoor zal Steve Ballmer nog de stappen nemen die nodig zijn om de verandering bij MIcrosoft in te zetten.

Het is nog niet bekend wie die opvolger wordt. Het lijkt er zelfs op dat die nog niet in beeld is. De Raad van Bestuur heeft een speciale commissie ingesteld die het proces gaat sturen om de nieuwe CEO te vinden. Microsofts grondlegger Bill Gates, die het bedrijf heeft opgezet samen met Paul Allen, is lid van die commissie. Hierbij werkt de commissie ook samen met Heidrick & Struggels International, een headhunter voor topmanagers. Zowel interne als externe kandidaten worden overwogen om de nieuwe CEO te worden, meldt Microsoft.

In juli kondigde Ballmer aan dat hij de organisatie van Microsoft volledig binnenste buiten zou gaan keren. Huidige divisies als Windows en Xbox, werden opgeheven. Meerdere topposities kwamen te vervallen. “We zullen onze productlijn als een holistisch geheel zien en niet als een groep eilanden”, stelde Ballmer in zijn interne memo.

Divisies, zoals voorheen Windows en Xbox, gaan volledig op de schop. Ze worden in nieuwe categorieën ingedeeld: Engineering (met vier subgroepen), Marketing, Business Development and Evangelism, Advanced Strategy and Research, Finance, HR, Legal en COO. Deze twaalf in totaal worden de nieuwe divisies binnen Microsoft.

Ballmer wilde al langer dat het bedrijf zich ontwikkelt van een softwareleverancier naar een leverancier van hardware en diensten. Daar gaat hij nu dus zelf het begin mee maken, terwijl hij tussendoor op zoek gaat naar een waardige opvolger.

De waarde van het aandeel Microsoft heeft in de VS inmiddels een stevige stijging ingezet sinds het nieuws van het aftreden van Steve Ballmer bekend werd.

0 Reactie(s) op: Microsoft topman Steve Ballmer stopt binnen een jaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.