Microsoft verkiest html5 boven Silverlight

Microsoft gaat zich voor cross-platform webtoepassingen meer richten op HTML5 in plaats van het eigen Silverlight.

Microsofts aandacht verschuift grotendeels van Silverlight naar HTML5 voor cross-platform oplossingen, blijkt volgens Zdnet uit uitspraken van Microsoft-manager Bob Muglia tijdens de Microsofts Professional Developers Conference vorige week. "Onze strategie is veranderd", erkent Muglia. "HTML is de enige echte crossplatform-oplossing voor alle platformen, inclusief Apple's iOS."

Silverlight is wel het ontwikkelplatform voor Windows Phone. Wanneer een nieuwe versie van Silverlight verschijnt, is volgens Muglia nog niet bekend. De laatste versie van Silverlight stamt uit april en volgens Muglia gaat het releasetempo nu omlaag, omdat het product 'volwassen' is geworden.

Mobiel

De uitspraken van Muglia zijn in overeenstemming met eerdere verklaringen van Microsoft-collega Dean Hachamovitch, de manager van de Internet Explorer-afdeling, die HTML5 'de toekomst van het web' noemde. Het nieuwe IE9 biedt ook HTML5-support. Diverse grote sites bieden speciale HTML5-functies voor IE9 aan, waarmee ze snelkoppelingen in de jumplists in de taakbalk van Windows 7 kunnen zetten.

Microsoft kondigde op PDC wel aan dat het binnenkort makkelijker wordt om Silverlight-apps voor Windows Phones te schrijven. In de eerste helft van 2011 komt Microsoft hiervoor met het Portable Library Project, dat Silverlight-apps voor verschillende toestellen mogelijk maakt. De Silverlight-toepassingen werken dan zowel op pc's als Windows-mobieltjes.

Apple

HTML5 kreeg eerder dit jaar een grote impuls doordat Apple de nieuwe standaard ging omarmen. Apple-baas Steve Jobs ziet HTML5 zelfs uiteindelijk als een volwaardig alternatief voor plugins als Adobe's Flash en Microsofts Silverlight. Op die stellingname kwam overigens zowel kritiek als bijval vanuit de wereld van webontwikkelaars. Microsoft ondersteunt in de nieuwe versie van Internet Explorer ook HTML5.

HTML5 is volgens het World Wide Web Consortium (W3C) nog niet klaar voor gebruik op websites. De interoperabiliteit is een groot probleem. Alle moderne browsers ondersteunen HTML5 al, maar er zijn verschillen in de implementatie van de specificaties. HTML5 voegt onder meer video-ondersteuning en drag-and-drop-functies toe.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten