Microsoft wijzigt willekeur browserkeuzescherm

Door: ernst-jan-hamel | 09 maart 2010 15:13

Nieuws

Microsoft heeft het browserskeuzescherm aangepast. Critici claimden dat het scherm door slordige programmering niet volledig willekeurig was.

Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft vorige week de code aangepast van de site waar het Europese browserkeuzescherm draait. Dit na kritiek van IBM-softwarearchitect Rob Weir, die ontdekte dat browserchoice.eu niet de meest optimale JavaScript-code hanteerde voor random resultaten.

Eerste vijf browsers

Weir ontdekte afgelopen weekend dat Microsoft de code in kwestie heeft bijgewerkt. Dat betekent dat de aangeboden browsers nu allemaal even vaak op de verschillende posities in het keuzescherm staan. Dat zijn de vijf meestgebruikte browsers in het hoofdscherm en nog zeven overige in het rechterdeel van het scherm dat met een horizontale scroll-balk in beeld is te brengen.

Concurrerende browsermakers hebben tijdens de antitrustzaak van de Europese Commissie al aangedrongen op een willekeurige volgorde. Microsoft had eerst namelijk voorgesteld de volgorde te bepalen op basis van marktaandeel of op basis van het alfabet.

Microsoft bevestigt de verandering aan diverse nieuwsmedia. "We denken dat de algoritme-verandering een vooruitgang is. We zijn altijd dankbaar voor de feedback die we krijgen van developers."

Downloadpieken

Het sinds vorige week via Windows Update in de Europese Unie verspreide browserkeuzescherm leidt bij diverse browsermakers tot pieken in het aantal downloads. Mozilla zei eind vorige week dat meer dan 50.000 mensen Firefox via het keuzescherm hebben gedownload. Opera, dat het keuzescherm bejubelt, zegt dat het aantal downloads in diverse EU-landen is verdriedubbeld.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Microsoft wijzigt willekeur browserkeuzescherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.