© PXimport

Microsoft Wiskundehulp 4.0.0325

Geplaatst: 24 februari 2012 - 07:39

Aangepast: 16 november 2022 - 10:22

Ignace de Groot

De rekenmachine van Windows 7 valt nauwelijks nog te vergelijken met die uit vorige Windows-versies, maar wie voor nog zwaardere berekeningen staat en die bovendien met fraaie grafieken wil geïllustreerd zien, schakelt beter over naar een tool als Microsoft Mathematics alias Wiskundehulp.

Bij het opstarten van de tool krijgt u standaard een soort rekenmachine te zien en rechts een paneel met twee tabbladen: Werkblad en Grafieken. Die rekenmachine bevat naast de obligate cijfer- en bewerkingstoetsen ook een aantal rubrieken (Calculus (8), Statistiek (18), Goniometrie (12), Lineaire Algebra (9) en Standaard (35)). Deze rubrieken bevatten telkens aangepaste knoppen. De cijfers tussen haakjes duiden telkens het aantal knoppen aan waarmee u snel een bepaalde opdracht kunt uitvoeren. Bij Statistiek is dat bijvoorbeeld permutatie en standaarddeviatie, bij Standaard is dat onder meer factor, grootste gemene deler en natuurlijk logaritme. Knoppen die u veel gebruikt kunt u in een aparte rubriek opnemen: Favoriete knoppen.

© PXimport

Een fraaie en overzichtelijke interface: wiskunde wordt weer leuk.

Grafieken

Wat u in de rekenmachine of op uw toetsenbord intikt, verschijnt automatisch in een paneel op het Werkblad. Tabletgebruikers kunnen via de module Inkt de bewerkingen ook rechtstreeks op het scherm schrijven. In het werkblad verschijnt tevens de uitvoer (resultaten) van alle bewerkingen in afzonderlijke panelen. Op het tabblad Grafieken kunt u dan allerlei vergelijkingen en functies invoeren en tal van parameters instellen die het uiteindelijke resultaat - een 2D- of een 3D-grafiek - beïnvloeden. Leuk is dat u, afhankelijk van de ingevoerde data, in de rubriek Grafiekopties ook animaties kunt laten uitvoeren. Het komt er dan op neer dat u het bereik van een bepaalde variabele invoert, waarna u de grafiek in realtime ziet veranderen gelijk aan de waarde van die variabele.

De grafieken laten zich afzonderlijk opslaan als een afbeelding (png, jpg of bmp) maar het is ook mogelijk alle panelen van uw werkblad (invoer, uitvoer en grafiek) naar een docx-bestand om te zetten. Wiskundehulp bevat tevens een aantal handige hulpprogramma's. Die kunt u gebruiken wanneer u vergelijkingen wilt oplossen of formules wil laten berekenen. Er zijn bijvoorbeeld ook formules voor scheikunde en natuurkunde beschikbaar. Tevens is er een module voor het evalueren van driehoeken en voor het converteren van allerlei eenheden. Voor wie vastzit in de rekenmodules is er in de tool een uitgebreide en goed gestructureerde helpfunctie met praktische voorbeelden aanwezig.

© PXimport

Het werkblad met invoer (ook via Inkt), uitvoer en grafiek. Rechtsboven: een van de hulpprogramma's.

Office

Tenslotte is het vermelden waard dat er een invoegtoepassing van Microsoft Wiskundehulp voor Word (2007 & 2010) en OneNote (2010) beschikbaar is. Deze maakt het mogelijk dat u vanuit die applicatie onder meer allerlei wiskundige en statistische functies kunt berekenen en in grafieken kunt tekenen.

© PXimport

© PXimport

Microsoft Wiskundehulp

Freeware

Taal Nederlands

Download 7,64 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen .NET Framework 3.5 SP1, 1 GHz Pentium-processor, 512 MB RAM

Maker Microsoft

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veelzijdig

Doordachte interface

Degelijke (Nederlandstalige) helpfunctie

Minpunten

Geen

 

© PXimport

Veiligheid

Let op: 1 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten