Microsoft Zune

Door: Edmond Varwijk | 02 augustus 2011 12:26

Apps & Software

Wekt de draagbare Zune-mediaspeler van Microsoft vooral medelijden op, de bijbehorende Zune-software doet dat niet. Deze multimediasoftware is erg veelzijdig en ook zonder de bijbehorende Microsoft-hardware een goed alternatief voor Windows Media Player.

Zune is de draagbare mediaspeler van Microsoft. Een succes is deze 'iPod-killer' nooit geworden. Het bijbehorende Zune was aanvankelijk alleen bedoeld om muziek te synchroniseren. Dankzij de komst van Windows Phone 7-smartphones is de software als mediasynchronisatietool te gebruiken, maar ook als mediaspeler.

Mediabeheer, maar dan spannend

Zune organiseert alle muziek, foto's, video's en podcasts in een bibliotheek. De mappen die worden meegenomen in de verzameling zijn selecteerbaar. Items in de collectie kunnen eenvoudig worden bekeken of afgespeeld. De interface van Zune ziet er veel spannender uit dan Windows Media Player. Multitasken (bijvoorbeeld muziek luisteren en ondertussen een diapresentatie van uw foto's in Zune bekijken) is mogelijk. Media afspelen kan ook in de functionele, doch compacte miniplayer. Anders dan Windows Media Player ondersteunt Zune abonnementen op pod- en vodcasts, en kunt u het aantal afleveringen van een pod/vodcast dat gedownload en bewaard moet worden zelf kiezen. Muziek-cd's rippen is mogelijk (wma of mp3, verschillende bitrates), branden kan als audio-cd en gegevens-cd/dvd. Album-hoesjes kunnen automatisch worden gedownload, evenals de gegevens van nummers en auteurs. Deze gegevens zelf kunnen ook worden bewerkt.

Muziek afspelen met de Zune-software.

Koppeling

Veelgebruikte items zoals video's of muziek, maar ook artiesten, kunnen worden toegevoegd aan de Quickplay. Dit is een van de onderdelen van de Zune-software naast Collectie en Marketplace. Het groepeert automatisch de meestgebruikte of meestbeluisterde items en favorieten. Via de instellingen kan Quickplay als opstartscherm worden ingesteld. Niet noodzakelijk, maar het is mogelijk de Zune-software te koppelen aan de Windows Live-ID en dan bijvoorbeeld foto's direct vanuit de Zune-collectie te bewerken in Windows Live Photo Gallery. Via de Marketplace kunnen video's worden gehuurd en gekocht. Tv-series en muziek ontbreken nog in de Marketplace, verwacht wordt dat dit met de komst van de Nederlandse versie van Windows Phone 7 eind oktober, alsnog beschikbaar komt. Afrekenen van huur of koop gebeurt met Microsoft Points, ook bekend van Xbox Live. Voor ons is het Points-systeem echter reden om dit deel van de Zune-software verder te negeren.

Quickplay doet denken aan de Windows Phone 7-interface.

Microsoft Zune

Freeware

Taal Nederlands

Download 120 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 1 GHz-processor, 1 GB RAM

Oordeel 8/10

Pluspunten

Mooier en uitgebreider dan Windows Media Player

Ondersteuning pod/vodcasts

Rippen en branden

Miniplayer

Minpunten

Beperkt aanbod Marketplace

Afrekenen Marketplace via Microsoft Points

0 Reactie(s) op: Microsoft Zune

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.