Microsoft All-in-One Media Keyboard - Toetsenbord voor de couchpotato

Door: Jeroen Boer | 09 juli 2014 08:00

Review

Televisies en mediaspelers worden steeds slimmer en ook de huiskamer-pc wordt steeds populairder. Slimmere toepassingen vragen om nieuwe invoerapparaten waarmee je makkelijk kunt zoeken. Microsofts All-in-One Media Keyboard is speciaal voor deze huiskamertoepassingen ontwikkeld.

Microsoft All-in-One Media Keyboard

Prijs € 39,95

Systeemeisen Windows 7/8.1/RT 8.1, OS X 10.7/10.8/10.9, Android 4.x

Verbinding Usb2.0-poort

Afmetingen 36,7 x 13,2 x 1,9 cm

Gewicht 434 gram

Accu 2 x AAA-batterij

Meer info www.microsoft.com/hardware

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ruim touchpad
 • Stevig
 • Prijs
 • Minpunten
 • Geen bladerfunctie
 • Rechtsklikken met twee vingers werkt niet
 • Eén knop programmeerbaar[/plusmin]

Microsofts All-in-One Media Keyboard is voorzien van een geïntegreerd touchpad. Een nieuw idee is dat niet, Logitech verkoopt al geruime tijd de K400 en bracht onlangs het Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830 op de markt. Een groot verschil is dat Microsofts televisietoetsenbord in tegenstelling tot Logitechs K830 niet is voorzien van toetsverlichting. We hebben Logitechs K830 onlangs ook getest. Lees ook: Review Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830.

Het Microsoft All-in-One Media Keyboard is gemaakt van grof donkergrijs kunststof dat vooral degelijkheid uitstraalt. Volgens Microsoft zou het toetsenbord daarnaast ook morsbestendig moeten zijn, altijd handig voorde huiskamer. Met een lengte van 36,7 centimeter en een gewicht van 434 gram is het toetsenbord compact genoeg om comfortabel op schoot te gebruiken. Het toetsenbord werkt op twee AAA-batterijen en communiceert via een micro-usb-ontvanger. Het toetsenbord is primair ontworpen voor een pc, maar zou ook moeten werken met smart-tv's en mediaspelers.

Sponzig tikken

Microsoft maakt gebruik van chiclet-toetsen die volledig geïntegreerd zijn in de behuizing. Ze zijn van hetzelfde kunststof als de behuizing gemaakt en tikken een beetje sponzig. Daarnaast zijn ze erg goed hoorbaar als je tikt: je zult niet onopgemerkt kunnen tikken op dit toetsenbord. Voor het doel van het toetsenbord (korte dingen opzoeken op internet) tikt het geheel voldoende, maar het is geen pretje om langere stukken te tikken.

Knoppen beperkt instelbaar

Het toetsenbord is voorzien van een aantal speciale toetsen. Links vind je een linkermuisknop en de volumebediening. De linkermuisknop kun je gebruiken met je duim als je het toetsenbord met twee handen vast hebt. Rechts boven het touchpad vind je een drietal speciale knoppen. Hiermee kun je je browser, muziekspeler en verkenner openen. Aan de drie knoppen kun je zelf een functie toekennen. Vreemd is wel dat je de browserknop geheel vrij kunt programmeren om programma's te openen of diverse commando's uit te voeren. Hij is bijvoorbeeld inzetbaar als bladerknop. De andere twee knoppen zijn helaas alleen in te zetten om een programma te starten. Jammer, want we hadden persoonlijk graag twee bladerknoppen ingesteld. De normale functietoetsen dubbelen met standaard Windows-functionaliteit waaronder mediabediening en specifieke Windows 8.1-functies voor het oproepen van menu's. Deze kun je verder niet instellen.

Alleen de linkerknop van de drie knoppen boven het touchpad is volledig instelbaar.

Ruim multitouch-touchpad

Het touchpad is een variant met geïntegreerde muisknoppen en met een afmeting van bijna acht bij acht centimeter lekker ruim. Je kunt dankzij multitouch-ondersteuning met twee vingers scrollen en zoomen. Standaard staat omgekeerd scrollen aan, waarbij je naar boven scrolt als je een beweging omlaag maakt. Dit kun je uitschakelen in de configuratiesoftware. Daarnaast worden ook de zijwaartse schuifbewegingen (om charm-menu's in Windows 8.1 te openen) ondersteund.

Volgens de configuratiesoftware zou je daarnaast overal met twee vingers op het touchpad kunnen klikken voor een rechtermuisknop. Ons is dat niet gelukt, we kunnen alleen rechtsklikken met één vinger door rechtsonder op het touchpad te klikken. Wat we echt missen is een gebaar om terug en vooruit te bladeren in bijvoorbeeld een webbrowser. Het toetsenbord bevat verder ook geen speciale bladerknoppen. Terugbladeren kan eventueel natuurlijk wel met de Backspace, terwijl je de programmeerbare browserknop eventueel als vooruit bladeren kunt instellen. Heel fraai is dat echter niet.

Conclusie

Microsoft heeft met het All-in-One Media Keyboard een huiskamertoetsenbord gemaakt dat doet wat het moet doen. We zouden het toetsenbord door het onopvallende kunststof en gebrek aan verlichting typeren als een no nonsens aanpak. Een groot voordeel is dat het toetsenbord robuust is gebouwd. We vinden het erg jammer dat maar één van de drie knoppen boven het touchpad volledig in te stellen is. Hopelijk kan Microsoft dit middels een update van de configuratiesoftware alsnog toevoegen. Het zou het product zonder meer een stuk beter maken. Er is echter één heel belangrijk punt dat veel goedmaakt, en dat is de prijs. Voor de 40 euro die het toetsenbord kost, kun je je hier geen buil aan vallen. Als je goed zoekt is hij op sommige plekken zelfs nog iets goedkoper.

1 Reactie(s) op: Microsoft All-in-One Media Keyboard - Toetsenbord voor de couchpotato

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juli 2014 16:30 Anoniem
  Mooie review net als die over de logitech waarna word verwezen . Er is een heel groot nadeel ……..hebben de ontwerpers wel eens nagedacht ,dat er een redelijk percentage linkshandige in deze wereld is ( Obama ook !!) en daarom het touchscreen op een volledig verkeerde plek zit voor deze mensen. Onderaan ok. De prijs is ok word er vermeld …. Al was ie gratis kon ik er niet mee werken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.