Microsoft toont holografische headset

© PXimport

Microsoft toont holografische headset

Geplaatst: 21 januari 2015 - 19:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Jeroen Boer

Microsoft stapt in augmented reality en heeft een headset gepresenteerd om hologrammen weer te geven. De HoloLens is als het ware een beeldscherm dat je op je hoofd draagt en hologrammen projecteert in de echte wereld.

In eerste instantie doet Microsofts HoloLens je wellicht denken aan Google Glass, maar anders dan Google Glass bedekt de HoloLens beide ogen. Hierdoor is het mogelijk om driedimensionale hologrammen te projecteren.

 

© PXimport

De HoloLens is een headset waar je doorheen kunt kijken.

De computer die nodig is om dit aan te drijven zit in de HoloLens zelf ingebouwd. Volgens Microsoft bevat de bril naast een CPU en GPU ook een 'HPU': een Holographic Processing Unit. Ook alle sensoren die beweging en acceleratie waarnemen zitten in de HoloLens ingebouwd.

De HoloLens draait op Windows 10 dat voorbereid is op holografische weergave. Microsoft levert de app HoloStudio mee waarmee gebruikers driedimensionale hologrammen kunnen maken. Daarnaast is de bril uiteraard uitermate geschikt voor computerspelletjes. Grappig is ook dat je overal een virtuele televisie kunt projecteren om bijvoorbeeld Netflix te kijken.

Er zijn echter ook serieuze toepassingen, ruimtevaartorganisatie NASA werkt mee aan de ontwikkeling en gaat de HoloLens gebruiken om wetenschappers bijvoorbeeld in staat te stellen Mars holografische te verkennen. Het is nog niet bekend wanneer de HoloLens te koop is of wat hij gaat kosten. Wel zou de bril rond de lancering van Windows 10 beschikbaar moeten komen.

De HoloLens is voor entertainment en serieuze toepassingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten