Mini-pc als mediaspeler (1/2)

Door: raymond-koning | 29 december 2010 10:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Met een mediaspeler of -streamer hebt u in een handomdraai toegang tot uw complete video- en muziekcollectie die opgeslagen staat op uw netwerk of externe harde schijf. Met een simpele klik denderen de HD-films uw huiskamer binnen. De mini-pc heeft zich bewezen als kantoor-pc, maar is ook ideaal om het gemak van een mediaspeler te evenaren en zelfs functioneel te overstijgen wanneer we deze aansluiten op de tv. Computer!Totaal test zes mini-pc’s als mediacenter-pc.

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1: Introductie (deze pagina)

Pagina 2: MSI Wind Box DE500

Pagina 3: Shuttle XS3510MA

Pagina 4: MSI Wind Box DE220

 

In deel 2 van dit artikel vindt u het vervolg van de test en de conclusie.

Het grote voordeel van een mini-pc ten opzichte van een mediaspeler is dat u meer vrijheid hebt. U kunt namelijk zelf verschillende codecs installeren die u nodig hebt om verschillende videoformaten weer te geven. Bovendien kunt u kiezen welke afspeelsoftware u wenst te gebruiken en kunt u via uw HD-televisie internet gebruiken zoals u dat op uw pc gewend bent. Vooral dit laatste voegt veel toe: u kunt online fotoalbums, videocollecties of andere zaken bekijken zonder dat u achter een pc moet kruipen. Ook hebt u via internet op uw tv comfortabel toegang tot het laatste nieuws en bijvoorbeeld YouTube HD. Mini-pc’s zijn met energiezuinige onderdelen samengesteld waardoor fabrikanten in staat zijn de afmetingen flink te reduceren. Natuurlijk gaat dat ten kostte van brute prestaties, maar dan nog is een mini-pc veel krachtiger dan een mediaspeler. Een mini-pc draait op Windows, waardoor u de vrijheid hebt om zelf applicaties te installeren. De veelzijdigheid van een mini-pc zorgt er wel voor dat deze fors duurder is dan een mediaspeler. Daar staat tegenover dat het bijvoorbeeld geen probleem is om images van dvd’s en blu-rays af te spelen, en kunnen ook toekomstige bestandsformaten afgespeeld worden met behulp van de juiste codecs. In het optimale geval worden beeld en geluid beide doorgegeven via HDMI. In het geval van een oudere receiver zult u met HDMI naar de televisie en S/PDIF naar de receiver moeten werken. Niet alle mini-pc’s blijken nog van S/PDIF te zijn voorzien, dus dat is iets om op te letten.

Testmethode

De mini-pc’s zijn getest om als media-pc te dienen en zijn aangesloten op een Marantz NR1501-receiver die HDMI 1.3 ondersteunt en overweg kan met de DTS-HD Master Audio en Dolby Digital: de surroundformaten die bij blu-ray gebruikt worden. Een externe Freecom Combo blu-ray-speler is gebruikt om de ondersteuning van HD-audio te testen. Om 1080p HD-video weer te geven is PowerDVD 10 Ultra 3D gebruikt. De geluidsproductie door koeling en samenstelling van het systeem zijn onderscheidende factoren. Design door gebruikte materialen, afmetingen en constructie hebben invloed op de prijs en worden daarom ook meegenomen in het waardeoordeel. De prestaties van de pc’s zijn gemeten met PCMark Vantage. Hoewel deze benchmarkscores voor het doel van deze test niet heel erg relevant zijn, kunt u ze gebruiken om te bepalen welk platform het meest geschikt voor u is.

0 Reactie(s) op: Mini-pc als mediaspeler (1/2)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.