Miniprojectoren

Door: filip-leys | 03 april 2012 11:33

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De tijd dat projectoren even groot waren als een pc, is voorbij. De apparaten worden steeds kleiner. Enkele producenten slagen er zelfs in om het formaat te reduceren tot dat van een dik mobieltje. Compleet met ingebouwde batterij en voldoende aansluitingen. Een film op een usb-stick of SD-kaartje erin, en ze toveren een huis- of hotelkamer om tot een kleine bioscoop!

Nu zakprojectoren op een prijspunt van rond de 200 euro beginnen te komen, worden ze ook wat interessanter voor de doorsnee consument. Het blijft verbazingwekkend dat men erin slaagt om - compleet onafhankelijk van het stroomnet - een lichtsignaal van 20 tot 50 lumen sterk op de muur te toveren. En dit vanuit een bakje van amper tien bij zes centimeter groot en een paar honderd gram zwaar. De beeldschermgrootte flirt daarbij met een diagonaal van honderd inch, en dit vanaf drie meter afstand. De kwaliteit van een volledig opgeladen batterij laat het bij sommige modellen zelfs toe om een speelfilm te bekijken. Dit moet dan wel in een goed verduisterde omgeving gebeuren, want als we de projectoren op maximale helderheid instellen, halen we meestal de pauze niet.

Zo'n zakprojector klinkt leuk, maar het is wel even opletten wat er aan accessoires meegeleverd wordt. Zo levert de ene fabrikant voldoende kabels mee om de projector zowel aan een laptop, als een tablet, als een tv te koppelen, terwijl de andere zelfs de meest voor de hand liggende kabel niet meelevert. Bij het ene toestel betaalt u ongevraagd mee voor een vrij overbodige afstandsbediening, terwijl andere fabrikanten deze gelukkig optioneel gemaakt hebben. Soms zit een handig statiefje standaard in de verpakking, soms vormt het een optie en soms is het zelfs helemaal niet beschikbaar. En het is jammer dat sommige producten eigenlijk alleen maar praktisch bruikbaar worden, als er een (dure) optionele batterij aangeschaft wordt. Kortom: even goed opletten wat er wel en niet wordt meegeleverd.

Testveld

Wij hebben voor deze test zes projectoren aan de tand gevoeld die eerlijkheidshalve niet helemaal vergelijkbaar zijn. Zo zijn de projectoren van Acer en Aiptek echt zakprojectoren te noemen, terwijl de overige geteste projectoren toch een slagje groter zijn. Ook de prijzen lopen daardoor uiteen van 175 tot 499 euro. We zullen bij deze test dan ook geen testwinnaar of redactietip uitroepen, daarvoor zijn de producten te verschillend. Wel is het interessant om te zien hoe het momenteel gesteld is met de markt van 'zakprojectoren'. Is één van de apparaten mogelijk interessant voor u om aan te schaffen? We hopen er in deze test achter te komen.

Philips PicoPix 1430

De zakprojector van Philips wordt eigenlijk gemaakt door het Franse Sagemcom, een onafhankelijk geworden afsplitsing van het ooit roemrijke Sagem. Met de ingebouwde mediaspeler kunt u een uitgebreid gamma aan filmbestandsformaten projecteren, waaronder mkv en Flash. Vreemd genoeg kan hij niet overweg met wmv- of mpg-formaten. Er wordt een kabeltje meegeleverd om een gewone usb-stick aan de mini-usb-poort te koppelen, en een AV-kabel om een camera of dvd-speler aan te sluiten. Een VGA-aansluiting om de projector op een notebook aan te sluiten, en een kabel om de PicoPix aan een iPhone of iPad te hangen, zijn beide opties die 20 tot 40 euro extra kosten. Vooral de VGA-optie lijkt ons onontbeerlijk, gezien dit toestelletje niet in staat is om zelfstandig powerpointbestanden correct te herkennen en weer te geven. Het meegeleverde opbergtasje is enkel geschikt voor de projector. Voor de wél meegeleverde accessoires, zoals het driepootje en de afstandsbediening, zult u een ander plaatsje in een tas moeten zoeken. De ingebouwde luidspreker levert met zijn 0,3 watt net iets te weinig kracht om werkbaar te zijn. Ook de geproduceerde 30 lumen lichtsterkte blijkt op het randje van het aanvaardbare. Het beeld komt dan ook enkel tot zijn recht in een zo goed als compleet verduisterde ruimte (de hotelkamer bijvoorbeeld). Gelukkig houdt de batterij het in de (eigenlijk altijd en overal vereiste) helderste stand iets meer dan anderhalf uur vol, zodat het kijken van een doorsnee film nog net haalbaar is.

Philips PicoPix 1430

Prijs € 255,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ingebouwde mediaspeler

Meegeleverd driepootje

Anderhalf uur op batterij

Minpunten

Geen ondersteuning van wmv of mpg

Essentiële kabels extra aan te schaffen

Te klein opbergtasje

Te weinig audiokracht

1 Reactie(s) op: Miniprojectoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2014 09:13 Anoniem
  Is het mogelijk om boxen aan te sluiten? Of via Bluetooth ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.