Misfit Vapor - Geen duurloper

Door: Joris Peterse | 26 januari 2018 08:52

Misfit Vapor, smartwatch, android
Review

De Misfit Vapor is een smartwatch dat draait op Android Wear, en is daarom als horloge een ideaal verlengstuk van je Android-smartphone, maar ook je iPhone. Maar hoe bevalt de Misfit-smartwatch in praktijk?

Misfit Vapor

Prijs € 199,-
Kleuren Zwart, goud, zilver
Formaat 4,4 x 4,4 x 1,4 cm
Gewicht 73 gram
OS Android Wear 2.7
Smartphone Android, iOS
Scherm 1,4 inch amoled (454x454)
Processor 1,2 GHz dualcore (Exynos 7270)
Opslag 4 GB
Werkgeheugen 768 MB
Accu 360 mAh
Connectiviteit GPS, wifi, bluetooth
Overig Hartslagmeter, waterdicht
Website www.misfit.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Scherm
  • Veel sportfuncties
  • Minpunten
  • Accuduur
  • Staat van Android Wear

Misfit is niet het bekendste merk als het op wearables aankomt, maar het bedrijf heeft in het verleden best interessante producten gemaakt. Zoals de Misfit Ray: een fitnessarmband die zich ook daadwerkelijk vermomt als armband. Of de hybride smartwatch Misfit Fase, die het uiterlijk heeft van een gewoon horloge, maar een stuk slimmer is dan het oogt.

Deze nieuwe Misfit Vapor is een smartwatch, die draait op Android Wear versie 2.7, met de veiligheidspatch van oktober 2017. Dat is niet helemaal recent, aangezien het januari is en versie 2.8 inmiddels uit is.

Misfit Vapor, smartwatch, android
Het scherm is aardig groot, maar de randen rondom juist niet.

Groot scherm

Het horloge valt op omdat het over een rond scherm beschikt dat aardig groot is (1,4 inch, oftewel 3,6 centimeter in diameter) en dunne schermranden heeft. Bovendien is het oled-schermpje helder en kleurrijk. De ronde behuizing is minimalistisch, maar wel wat aan de dikke kant. Het rubberen bandje doet de Misfit Vapor geen eer aan. Het voelt en oogt goedkoop, ondanks dat het materiaal wel weer z’n voordelen biedt voor sporters.

Want voor sporters is deze smartwatch interessant. Zo is er een hartslagmeter aanwezig, GPS en is het horloge waterdicht, wat een duik mogelijk maakt. Tijdens activiteiten was ik me wel continue bewust van het feit dat ik een groot (kwetsbaar) scherm om m’n pols bevestigd had. Dat is iets waar je rekening mee moet houden als je liever een smartwatch gebruikt dan een fitnessarmband.

Activiteitsgegevens (en slaapgegevens) worden bijgehouden in de bijbehorende Misfit-app, maar omdat de Vapor op Android Wear draait kun je hier ook gewoon Google Fit of een andere sportapp voor gebruiken. Wel zo handig.

Geen duurloper...

Wellicht komt het door het grote, heldere scherm. Maar de Misfit Vapor is zelf geen duurloper. Ik kreeg er net geen twee dagen accuduur uit, zelfs bij minimaal gebruik. Dat is wat teleurstellend. Opladen doe je draadloos door de smartwatch op een magnetisch plaatje te leggen. Dit plaatje is overigens verbonden aan een usb-kabel. In theorie gebruiksvriendelijk, in praktijk een gehannes. Bij het minste of geringste maakt het horloge geen contact en laadt deze niet op, waardoor ik vaak met een lege Vapor in m’n rugtas eindigde in plaats van om m’n pols.

Misfit Vapor, smartwatch, android
De oplader van de Misfit Vapor schiet te makkelijk los.

...Wel een hardloper

De Misfit Vapor is uitgerust met hardware om Android Wear en z’n apps vlot te laten werken: een Snapdragon 2100-processor (1,2 GHz en 768MB werkgeheugen) en 4GB aan opslag voor bijvoorbeeld apps. Prima!

Android Wear maakt zich niet onmisbaar en ik heb het gevoel dat Google niet weet hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Android Wear

Maar nog even over de staat van Android Wear. Die is bedenkelijk. Aan de andere twee grote smartwatch-platformen wordt duidelijk hard gewerkt. Apple ziet in dat z’n Apple Watch het vooral op activiteitsmeting moet hebben, en je merkt dat de sensoren en apps daar behoorlijk in vooruitlopen. Samsung’s Gear-horloges zien er fraai uit en zijn innovatief in hun aansturing. Bovendien merk je dat het bedrijf hard werkt om app-ontwikkelaars aan boord te halen.

Maar bij Android Wear lijkt het allemaal een beetje stil te staan. Nieuwe versies van het besturingssysteem voegen weinig echte vernieuwing toe. Android Wear blijft een verlengstuk van je smartphone: je kunt je meldingen nalezen, streams bedienen (bijvoorbeeld als je via je telefoon naar een Chromecast afspeelt), wat activiteits- en slaapgegevens verzamelen (maar wie slaapt er nou met een smartwatch om?), je saldo checken, navigeren met Google Maps, enzovoort. Dat is best handig, maar je kunt het net zo goed op het grote scherm van je smartphone doen. Google Assistant heeft zijn weg ook naar de smartwatch gevonden, maar dat mogen we van Google niet gebruiken (of via een onhandige omweg) omdat de spraakassistent geen Nederlands spreekt. Kortom Android Wear maakt zich totaal niet onmisbaar en ik heb het gevoel dat Google niet weet hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen. Dat is voor fabrikanten als Misfit toch vrij zuur.

Misfit Vapor, smartwatch, android
Misfit Vapor, smartwatch, android

Conclusie

De Misfit Vapor is een smartwatch met een mooi rond oledscherm, met prettig dunne schermranden. Bovendien biedt het horloge net dat beetje extra voor de sporter door het rubberen bandje, GPS, hartslagmeter en waterdichte bouw. De accuduur valt echter wat tegen, net als de oplader. Ook Android Wear heeft heel hard wat meer liefde van Google nodig.

0 Reactie(s) op: Misfit Vapor - Geen duurloper

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.