Mobiel dataverbruik groeit als kool

Door: telegraaf-nl | 02 november 2015 08:27

Nieuws

De hoeveelheid data die Nederlanders 'verstoken' met hun mobiele telefoon, tablet en laptop, stijgt explosief. In het tweede kwartaal van dit jaar ging er ruim 27,5 miljard MB doorheen. Dat komt overeen met tientallen miljoenen speelfilms en is exclusief het verbruik via wifi-verbindingen.

De dataconsumptie ligt ruim 30 procent hoger dan begin dit jaar. „Meer dan de helft van het datavolume wordt inmiddels verbruikt via een 4G-verbinding. Daarmee kun je overal en altijd goed tv kijken en filmpjes downloaden", meldt topman Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Don verwacht dat het mobiele dataverbruik blijft groeien als kool. In maart 2016 hebben alle telecombedrijven namelijk hun 4G-netwerken in de lucht. In 99 procent van ons land is het dan mogelijk om gebruik te maken van dit snelle draadloze internet.

Databundel

„Het aantal verbruikte MB's stijgt kwartaal na kwartaal", beaamt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com. Volgens hem komt dat vooral omdat mensen tegenwoordig ook thuis filmpjes en tv-series kijken via 4G.

„Zodra zij eenmaal 4G hebben, komen zij er achter dat het veel sneller is dan wifi. Als je een ruime databundel hebt van 4 of 5 gigabyte per maand is het geen probleem om er niet alleen onderweg, maar ook thuis video's mee binnen te halen."

Prijzenslag

Naast snellere verbindingen jagen stuntende telecombedrijven, die grotere databundels aanbieden voor minder geld, het verbruik ook op. „Consumenten krijgen meer waar voor hun geld. De databundels zijn groter geworden, terwijl de prijzen omlaag zijn gegaan", aldus Woldring.

Hij verwacht dat er eind dit jaar een nieuwe prijzenslag komt, omdat Tele2 zich dan ook gaat storten op 4G. „Om voldoende gebruikers van mobiele data aan zich te kunnen binden, zal Tele2 met een spectaculair aanbod moeten komen."

Breedbandinternet

De ACM kondigt vandaag tevens aan dat voor het eerst meer huishoudens vast breedbandinternet afnemen bij een telecombedrijf dan via de kabel. Circa 3,6 miljoen huishoudens hebben snel internet via KPN, Tele2 of Vodafone, terwijl 3,2 miljoen zijn aangesloten op Ziggo. Na de fusie van de kabelbedrijven UPC en Ziggo zijn tienduizenden klanten overgestapt naar een telecomaanbieder.

1 Reactie(s) op: Mobiel dataverbruik groeit als kool

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 november 2015 17:42 Anoniem
    27 TB. Klinkt lang niet zo spectaculair.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.