Mobiele dvd-branders

Door: Robbin Ooijevaar | 19 mei 2010 13:45

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Netbooks en ultramobiele notebooks beschikken niet over een dvd-brander. Meestal vormt dit geen probleem. Maar wat nu als u Windows opnieuw wilt installeren? Of een cd’tje of dvd wilt branden? U kunt in de weer gaan met een usb-stick, maar een brander blijft in dergelijke gevallen onontbeerlijk. We bekijken tien externe allesbranders, waarbij we letten op gebruiksgemak, prijs, ontwerp en meegeleverde handigheidjes. De branders werken via usb 2.0 en ondersteunen alle gangbare schijfjes.

Dit artikel bestaat uit 8 pagina’s:

Pagina 1 (deze pagina)

-Introductie test

Pagina 2

-Algemeen overzicht testproducten

Pagina 3

-Lite-On External Slim DVD Writer eSAU108

-Samsung Slim External DVD Writer SE-S084

Pagina 4

-LaCie Portable DVD by Sam Hecht

-Asus SDRW-08D1S-U

Pagina 5

-Transcend Slim Portable CD/DVD TS8XDVDRW

-Freecom Mobile DVD RW LS Pro USB & FireWire

Pagina 6

-Acer SuperMulti Drive

-Lite-On External Top-load DVD/CD Writer eTAU108

Pagina 7

-Acer SuperMulti Drive

-Lite-On External Top-load DVD/CD Writer eTAU108

Pagina 8

-Conclusie

-Specificaties

Het probleem van een ontbrekende dvd-brander in een netbook is eenvoudig op te lossen met een externe brander. U sluit hem aan via usb, waarna de brander direct klaar is voor gebruik. Het enige nadeel is dat het een los kastje is. U moet hem los meenemen om cd’s en dvd’s te kunnen lezen of branden. Verder hebt u een usb-kabel nodig. Een extra adapter of stroomkabel is meestal overbodig. Een externe dvd-brander is ook handig als de brander in uw pc het begeeft. De defecte drive kunt u dan eenvoudig vervangen door een externe dvd-brander.

Software en Windows 7

Alle branders worden geleverd met een korte handleiding, maar noodzakelijk is dit niet. Een externe dvd-brander is direct klaar voor gebruik; u hoeft geen stuurprogramma te installeren. Wel hebt u extra software nodig om dvd’s te branden of dvd-films te kijken. Met de meegeleverde brandsoftware (veelal Nero Essentials 8) kunt u in de meeste gevallen niet zo heel veel en bovendien werkt de meegeleverde software niet altijd even soepel onder Windows 7. Het is een kwestie van tijd voordat de fabrikanten dit op orde hebben. Veel netbooks draaien echter nog op Windows XP, dus dat is geen probleem. Een alternatief is om voor gratis brandsoftware te kiezen als BurnAware Free of CDBurnerXP.

Brandsoftware Nero Essentials 8 wordt meegeleverd bij veel externe branders.

Snelheidstest

Alle branders hebben we aangesloten op een Asus Eee PC-netbook met Windows XP. De snelheidstest is opgesplitst in een aparte leestest en schrijftest. Bij de leestest hebben we een onbeveiligde video-dvd geript met DVD Shrink naar de harde schijf van de netbook. Verder hebben we met Nero 9 een video-dvd gebrand op een 4.7 GB dvd+r-schijfje. Alle spelers ondersteunen ook grotere DL-schijven (Dual Layer)van 8.5 GB, maar de dvd+r SL-schijven (Single Layer) van 4.7 GB worden in de praktijk het meest gebruikt. De brand- en leessnelheid is afhankelijk van het systeem waarop de brander is aangesloten. De vermelde snelheden geven een beeld van de prestaties op een netbook en kunnen dus afwijken van de prestaties op een desktop.

0 Reactie(s) op: Mobiele dvd-branders

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.