Modems en routers

Door: jeroen-horlings | 07 juni 2010 09:37

How To

Tot de grootste computerergernissen behoren problemen met de modem of router. Haperende internetverbindingen of telefoonlijnen, vergeten wachtwoorden en beveiligingproblematiek – al deze zaken komen aan bod in deze editie van Opgelost.

Verbinding maken met een draadloos netwerk

Een nieuwe modem of router installeren en een draadloos netwerk activeren is tegenwoordig een koud kunstje. Het gaat vrijwel automatisch en de verbinding wordt – in tegenstelling tot vroeger – ook direct beveiligd. Op de computer waar u de modem/router mee installeert, hebt u meteen een werkende (draadloze) netwerkverbinding. Wat echter minder eenvoudig is, is het aansluiten van een notebook of telefoon van mensen die bij u op bezoek zijn. Daarvoor moet u de naam van uw netwerk weten (de SSID) èn het bijbehorende wachtwoord. Voor die-hard computeraars is dat geen probleem, maar voor het gros van de mensen die vrijwel nooit nieuwe apparaten aansluit op het netwerk kan het lastig zijn om deze informatie te achterhalen (tip: schrijf deze gegevens altijd ergens op tijdens de installatie).

Wanneer u niet weet waar u moet beginnen, probeer dan het onderstaande stappenplan. De handleiding van de modem/router is hierbij van groot belang, want daarin staat hoe we hem kunnen benaderen (het ip-adres) en de inloggegevens.

- Probeer het ip-adres van de modem/router te achterhalen (zie handleiding).

- Typ het ip-adres in uw webbrowser (meestal is dit 192.168.1.1 of 192.168.1.254).

- Login met ofwel de standaardgegevens (zie kader) of uw zelf ingestelde gegevens.

- Zoek het WLAN/wifi-menu.

- Zoek de SSID (de naam van het netwerk) en noteer deze.

- Zoek de beveiligingscode (WEP/WPA/WPA2) en noteer deze.

- Zoek vervolgens met uw notebook naar draadloze netwerken.

- Zoek het netwerk met de achterhaalde SSID (of typ deze handmatig in).

- Maak verbinding met het netwerk.

- Typ de beveiligingscode in.

Optimale beveiliging

Zoals gezegd wordt uw draadloze netwerk door moderne modem/routers standaard al beveiligd. Toch is dit niet honderd procent veilig en zijn er daardoor extra maatregelen die u kunt treffen om ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Het is van groot belang dat u het standaard wachtwoord (en indien mogelijk ook de loginnaam) van uw modem/router wijzigt. De standaardwachtwoorden zijn namelijk bekend bij hackers! Naast encryptie (bij voorkeur WPA2, want WPA en WEP zijn zwaar verouderd) kunt u nog een paar andere voorkeuren aangeven via het administratiepaneel van uw router. Soms moet u een ‘expert’-modus activeren om de extra opties te tonen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw SSID verbergen. Het netwerk is dan wel actief, maar voor de buitenwereld niet zichtbaar. Verder kunt u meestal instellen dat u het niet toestaat dat nieuwe (lees: onbekende) apparaten contact maken met uw netwerk. Wanneer u een zelf een nieuw apparaat wilt aansluiten, schakelt u deze optie simpelweg even uit. En ten slotte kunt u een verbinding koppelen aan het MAC-adres van een computer, zodat alleen dat fysieke apparaat toegang heeft.

Samengevat:

- Login en wachtwoord van de modem/router wijzigen.

- Encryptie gebruiken (WPA2).

- Eventueel SSID netwerknaam niet publiekelijk tonen.

- Geen nieuwe apparaten toestaan in het netwerk.

- Toegang koppelen aan MAC-adres.

- Router uitschakelen wanneer hij niet gebruikt wordt.

WPA2-encryptie met een goed wachtwoord is de basis, maar er zijn nog meer beveiligingsopties.

Slecht bereik

Wanneer u merkt dat uw draadloze netwerk traag is of een beperkte reikwijdte heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere modem/routers in uw buurt hetzelfde kanaal gebruiken. Er zijn dertien kanalen beschikbaar. De activiteit van andere netwerken is vaak te zien via het administratiepaneel van uw modem/router, maar u kunt ook handmatig een ander kanaal proberen. Probeer te voorkomen dat u op hetzelfde kanaal als een buurtgenoot zit, want dat gaat ten koste van de bandbreedte. Wanneer de afstand tussen modem en computer groot is, is het signaal minder krachtig. Logischerwijs heeft dit ook gevolgen voor de snelheid. Als het niet mogelijk is de computer dichterbij te plaatsen, is het misschien een optie om de modem een andere plek te geven (of bijvoorbeeld buiten de meterkast te plaatsen). Wanneer u in een huis woont met gewapend beton, dan kan het signaal moeite hebben door de plafonds heen te komen. Wanneer het niet lukt om een bruikbaar draadloos signaal te ontvangen, rest niets anders dan een bedrade oplossing. Dat hoeft overigens niet per se een ethernetkabel te zijn; een zogeheten powerline-adapter werkt ook prima (deze werkt via het stroomnet en sluit u aan op uw modem/router en op uw computer).

Voorkom dat uw draadloze netwerk op hetzelfde kanaal uitzendt als die van uw buurman.

Wanneer draadloos niet goed werkt, is een stroomnetadapter een goed alternatief.

Router aan modem koppelen

De meeste internetproviders leveren tegenwoordig een modem met ingebouwde routerfunctionaliteit, zoals een draadloos netwerk en minimaal vier netwerkpoorten. Is dat bij u niet het geval, dan kunt u een router aan uw modem koppelen om van deze voordelen te genieten. Het modem wordt aangesloten op de WAN- of internetpoort van de router. Vervolgens stelt u via de router in op welke manier de modem contact maakt met de internetprovider (middels de gegevens van de provider). Wanneer uw modem beschikt over vier LAN-poorten en zelf verbinding maakt via het internet, kunt u de router eventueel ook via een LAN-poort aansluiten. Een router kan dan handig zijn om het draadloze netwerk te versnellen (wifi 802.11n) of gebruik te maken van snellere netwerkpoorten (1 Gbit LAN).

Wachtwoord vergeten

Het kan natuurlijk gebeuren dat u uw wachtwoord vergeet. Het netwerk blijft dan gewoon functioneren, maar u kunt niets meer wijzigen. Op de modem zit een resetknop, waarmee u de oorspronkelijke fabrieksinstellingen herstelt. Hierna kunt u dan weer bij uw modem/router, maar u moet dan wel weer de providergegevens opnieuw invoeren. Soms kunt u het wachtwoord ook resetten via het loginscherm van de modem/router.

Standaard wachtwoorden

De meeste fabrikanten gebruiken voor al hun producten dezelfde wachtwoorden. Bent u uw handleiding kwijt of wilt u iemand helpen die zijn gegevens niet meer weet, dan hebt u misschien wat aan het lijstje hieronder. Let op, soms wordt alleen het wachtwoord gebruikt!

Extra opties

Veel moderne modem/routers bieden nog een scala aan extra mogelijkheden waarvan vaak geen gebruik wordt gemaakt. Vaak ondersteunen ze twee VoiP-lijnen, zodat u bijvoorbeeld zelf een tweede telefoonlijn kunt installeren (bijvoorbeeld met VoipBuster). Om energie te besparen, kunt u uw modem zichzelf automatisch uit laten schakelen op bepaalde tijden (bijvoorbeeld ’s nachts). Vaak heeft een modem/router ook een usb-poort waarop u een externe harde schijf of een printer kunt aansluiten, zodat deze in het hele netwerk zichtbaar is. En de meer geavanceerde modem/routers bieden soms zelfs een ingebouwde VPN, waarmee u op afstand contact kunt maken met uw netwerk.

0 Reactie(s) op: Modems en routers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.