Modems nog lang niet klaar voor IPv6

Algemeen gebruik van IPv6 struikelt over het ‘laatste aansluitpunt’: apparatuur voor thuisnetwerken. IPv6-certificering blijkt een wassen neus.

Formeel is er ook nog geen standaard voor IPv6 op apparatuur aan de rand van het netwerk; dus bij eindgebruikers thuis of op kantoor. Standaardenorgaan IETF (Internet Engineering Taskforce) werkt nog aan het draft-document waarin de IPv6-vereisten voor die edge-routers worden vastgelegd. Toch verstrekt het IPv6 Forum al jaren certificeringen, ook voor thuisrouters en -modems.

Buggy

Terwijl veel fabrikanten die certificering wel hebben, blijken hun producten IPv6 niet goed te ondersteunen. Praktijktests wijzen uit dat de IPv6-support in veel routers en modems nog buggy is. Recente openbare ‘rondes’ van interoperabiliteitstests van de Universiteit van New Hampshire tonen aan dat de basis wel in orde is, maar dat er implementatieproblemen opduiken. Dat gebeurt onder meer bij het automatisch uitdelen (DHCP) van IPv6-adressen, schrijft netwerknieuwssite Enterprise Networking Planet.

De niet complete IPv6-support geldt ook voor de nieuwste router- en modemmodellen, geleverd in Europa en de Verenigde Staten. Verder zorgt te weinig geheugenruimte voor gebrekkige IPv6-ondersteuning. Networkworld haalt netwerkingenieur Frank Bulk aan die stelt dat op dit moment alleen enkele producten van D-Link en Apple’s Airport-apparaten goed omgaan met IPv6.

Modems installeren

Zijn kritiek is gebaseerd op praktijktests met producten die verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. Ook hij noemt DHCPv6 als een van de struikelpunten: bij producten van Netgear en Zyxel. Bulks werkgever, de Amerikaanse isp Premier Communications, wil graag IPv6-producten neerzetten bij klanten, maar loopt in de praktijk tegen problemen aan en installeert dus nog altijd IPv4-only apparatuur.

Een grote netwerkleverancier als Cisco heeft IPv6 allang opgenomen in zijn zakelijke netwerkapparatuur, maar moet dat nog altijd doen voor zijn Linksys-producten. Ook de nieuwste modellen van die consumentenhardware ondersteunen geen IPv6. Cisco denkt die support deze lente in te voeren, maar het is nog niet bekend voor welke apparatuur er dan firmware-updates beschikbaar komen.

Nederland mondjesmaat

De Nederlandse isp Xs4all heeft een korte lijst van dsl-modems en routers die goed door zijn eigen IPv6-tests zijn gekomen. Dat zijn zes producten van drie fabrikanten, waaronder twee zakelijke routers van Cisco. Daarnaast één router van Draytek en drie modellen van de AVM Fritzbox, die Xs4all standaard levert.

Xs4all is één van de providers in Nederland die al modems levert die geschikt zijn voor IPv6. UPC, Ziggo en Telfort doen dit ook. De situatie bij andere providers is onduidelijk. Bekend is wel dat de internetaanbieders nog bezig zijn hun netwerken geheel geschikt te maken voor IPv6 en dat ze aan een geleidelijke overgang werken. Telfort doet begin dit jaar een IPv6-pilot, maar daarvoor hebben de modems wel eerst een firmware-update nodig.

IPv4 ‘op’

De wereldwijde reserve aan IPv4-adressen is begin vorige maand uitgeput. Die voorraad is toebedeeld aan regionale registrars, die de adressen weer toewijzen aan isp’s en telecombedrijven. De verwachting is dat die organisaties daar nog wel vijf jaar mee toe kunnen, hoewel dat een globale inschatting is. Voor Europa zou IPv4 begin volgend jaar echt ‘op’ zijn, verwacht de Stichting IPv6 Nederland.

De vrees is dat isp’s dan voor flinke kosten komen te staan. Ze moeten dan óf massaal netwerkapparatuur bij hun klanten upgraden of zelfs geheel vervangen, óf hun netwerken ‘splitsen’ door aan adresconversie te doen tussen IPv6 en hun eigen IPv4-‘achterban’. NAT (network adress translation) is mogelijk tussen de twee IP-versies, maar dat NAT64 vereist extra investeringen, brengt complexiteit en extra beheer met zich mee. Bovendien is de verwachting dat NAT64 niet schaalbaar genoeg is, merkt TNO op na IPv6-onderzoek (pdf) onder isp’s in Nederland.

Ook wijkcentrales

Uit dat TNO-rapport van begin dit jaar werd al duidelijk dat gebrekkige ondersteuning door router- en modemfabrikanten de uitrol van IPv6 in Nederland belemmert. Het gaat daarbij niet om grote routers en modembanken bij internetproviders en telecombedrijven, maar om de netwerkapparatuur bij kleinere bedrijven en consumenten.

Ook de apparatuur in wijkcentrales is nog een struikelblok. Daar staat vaak nog verouderde netwerkhardware die een probleem vormt voor de overgang naar IPv6, blijkt uit onderzoek van TNO. Van welke fabrikanten en isp’s die ‘achterblijvende’ apparatuur dan is, wil TNO niet zeggen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten