Moederborden voor AMD FX

Door: raymond-koning | 08 februari 2012 12:55

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

De AMD FX-processors verlangen een nieuwe socket in de vorm van AM3+. Wij testen zes AM3+-moederborden. Vier daarvan hebben de 990FX-chipset, terwijl twee moederborden de goedkopere 970-chipset aan boord hebben. Wat zijn de verschillen en wat hebt u nodig?

Een nieuwe processor vraagt uiteraard om moederborden met een nieuwe socket, al is het net als in het verleden een doorontwikkeling van AMD's bestaande socket. De socket voor de FX-processors is AM3+. Op de AM3+-moederborden passen ook de bestaande AM3-processors zoals de Phenom II X4 of X6. De FX-processors passen officieel enkel op moederborden met een AM3+-socket, al zouden sommige bestaande AM3-moederborden door de fabrikanten wellicht met een BIOS-update geschikt gemaakt kunnen worden voor de nieuwe FX-processors. AM3+-moederborden zijn beschikbaar met de bestaande AMD 7-en 8-serie chipsets, maar de nieuwe 9-serie chipsets is de optimale keuze. Er is in de 9-serie qua northbridge (zie kader 'North en southbridge') de keuze uit de 990FX-, 990X- of 970-chip. Het verschil tussen de chips is voornamelijk terug te voeren op PCI-Express-bandbreedte en ondersteuning voor meervoudige grafische kaarten. Gamers zullen in hun nopjes zijn dat nu zowel met AMD (CrossFireX) als NVIDIA (SLI) meervoudige configuraties worden ondersteund. De 990FX is het topmodel en biedt ondersteuning voor CrossFireX én SLI met de bandbreedte van tweemaal PCI-E x16 of viermaal PCI-E x8. Het moederbord moet uiteraard wel vier fysieke x16-sloten hebben als u vier grafische kaarten wilt plaatsen. De 990X doet 'slechts' tweemaal PCI-E x8 en de 970 ondersteunt geen CrossFireX of SLI. De northbridges worden gecombineerd met de SB950 of SB920 southbridges, al mag de simpelere SB920 alleen met de 970 northbridge gecombineerd worden. Zowel de SB920 als de SB950 bieden 6 SATA-poorten van 6 Gbit/s, 14 usb2.0-poorten en ondersteuning voor RAID 0, 1 en 10. De SB950 voegt daar nog RAID 5 aan toe. Ondersteuning voor usb 3.0 zit niet in de chipsets en wordt geregeld met een extra controller. Wij hebben voor dit artikel zes moederborden bekeken. Drie moederborden zijn van ASUS. De overige drie borden zijn afkomstig van Gigabyte, MSI en ASRock. Vier moederborden hebben de 990FX-chipset, de andere twee zijn voorzien van de eenvoudigere 970-chipset.

North- en southbridge?

De northbridge regelt de communicatie tussen de snelle onderdelen van een systeem, zoals cpu, grafische kaarten en systeemgeheugen. Het grote verschil tussen de 990FX/990X/970 ligt in de ondersteuning voor PCI Express-kanalen. De 990FX heeft tweemaal PCI Express x16 die ook in een configuratie van viermaal PCI-E x8 gebruikt kan worden. Let daarom bij de plaatsing van twee grafische kaarten op: het toevoegen van meerdere grafische kaarten op een enkel kanaal betekent dat bandbreedte gedeeld moet worden. Kijk daarom goed in de handleiding welke PCI-E-sloten gebruikt moeten worden wanneer u twee grafische kaarten plaatst. De 990X doet tweemaal PCI Express x8 en de 970 heeft eenmaal PCI Express x16. De SB950/SB920 southbridge regelt de aansturing van externe apparaten. Helaas heeft AMD nog geen nieuwe southbridge beschikbaar voor de AMD FX met geïntegreerde usb3.0-controller, hierdoor is het aantal usb3.0-aansluitingen enigszins beperkt. De SATA 6 Gbit/s-capaciteiten van de SB950 variëren sterk per moederbord en dat is opvallend. Door de hoge doorvoersnelheden spelen moederbordontwerp en software-implementatie een belangrijke rol. De SB950/SB920 is al niet de snelste chip voor SATA 6 Gbit/s, dus elke optimalisatie is meer dan welkom.

0 Reactie(s) op: Moederborden voor AMD FX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.