Montage met YouTube Editor

Door: Evi Maquoi | 08 november 2011 15:02

Apps & Software

Wie filmpjes op YouTube wilt publiceren, heeft geen extra software meer nodig om video te monteren. Dankzij de nieuwe YouTube Editor kunt u nu uw geüploade videofragmenten knippen en van muziek en speciale effecten voorzien. We leggen u in drie eenvoudige stappen uit hoe u te werk gaat.

1. Filmpjes uploaden

Surf naar YouTube en log in met uw YouTube- of Google-account via Aanmelden. Hebt u geen account, maak er dan een aan via Account maken en volg de registratieprocedure. Klik vervolgens helemaal bovenaan op Uploaden. U kunt filmpjes van maximaal 15 minuten lang uploaden. Een erg eenvoudige manier om filmpjes op YouTube te publiceren, is door een videobestand vanuit de verkenner naar deze pagina te verslepen. U kunt echter ook de knop Video uploaden gebruiken. Blader naar de bestandslocatie van uw filmpje en klik op Openen. Het uploaden kan enige tijd in beslag nemen. Daarna kunt u uw filmpje eventueel voorzien van een titel, beschrijving en labels. U kunt een categorie selecteren en de privacyinstellingen - Openbaar, Verborgen of Privé - instellen. Bij Licentie kiest u voor Standaard YouTube-licentie of voor Creative Commons indien u hergebruik wilt toestaan. Klik op Wijzigingen opslaan wanneer u klaar bent. Bovenaan in beeld krijgt u nu de unieke url van uw filmpje te zien.

U beslist zelf hoeveel videogegevens u invult.

2. Monteren

Surf nu verder naar YouTube Editor. Uw eerder geüploade filmpjes verschijnen chronologisch in beeld. U kunt de video's afspelen door er één keer op te klikken. Om een fragment toe te voegen aan het storyboard volstaat het om op het plustekentje in de rechterbovenhoek van een filmminiatuur te klikken. U kunt echter ook het fragment vastnemen en naar het storyboard slepen. Wanneer u uw muiscursor boven een fragment in het storyboard houdt, krijgt u drie icoontjes te zien. Met het Schaartje kunt u fragmenten splitsen. Sleep de start- en eindbalk naar de gewenste positie en gebruik de knop met de dubbele pijltjes om nauwkeurig per frame door het videofragment te navigeren. Gebruik de Save-knop om het bestand op te slaan. De tweede knop in het storyboard, die met de Pijl, dient om een videofragment te roteren. De knop met de Toverstaf laat u toe om de videobeelden te bewerken. U kunt de Helderheid en contrast aanpassen, de videobeelden Stabiliseren of omzetten naar Zwart/wit. Gebruik de Save-knop om uw wijzigingen op te slaan.

Met de pijltjesknoppen onderaan navigeert u nauwkeurig door de beelden heen.

3. Muziek en overgangen

Naast eigen beelden kunt u ook fragmenten met Creative Commons-rechten gebruiken. Blader door de bibliotheek via de CC-knop helemaal bovenaan in beeld. Via de knop met de Muzieknoot voegt u audiotracks toe aan uw montage. U kunt zoeken per Genre of Artiest maar het is eveneens mogelijk om een zoekterm in te voeren. Beluister een track met de Play-knop en sleep het nummer naar het storyboard om de muziek toe te voegen aan uw montage. In het storyboard kunt u via het schuifbalkje aangeven of de originele audio ook afgespeeld moet worden. Hebt u meerdere videobestanden gebruikt? Dan hebt u ook nog de knop met de twee driehoekjes nodig om Overgangen te gebruiken. Het volstaat om een overgang te slepen tussen twee videobestanden op het storyboard. Standaard duurt zo'n overgang twee seconden. Wilt u de duur aanpassen? Klik dan op de overgang in het storyboard en geef aan hoe lang de overgang mag duren. Klaar? Eén druk op de knop Publiceren volstaat om het gemonteerde filmpje online te gooien.

Wanneer de montage af is, kunt u hem direct publiceren op YouTube.

0 Reactie(s) op: Montage met YouTube Editor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.