Motorola Xoom

Door: Joris Peterse | 12 april 2011 16:13

Apps & Software

De Motorola Xoom is de eerste tablet die Android 3.0 draait, het besturingssysteem van Google dat ontworpen is voor tablets. De verwachtingen zijn hoog, want er moet veel van stal gehaald worden om de strijd aan te gaan met de iPad (2).

De Motorola Xoom is in Nederland nog niet te koop, maar wij gingen alvast aan de slag met een Amerikaanse uitvoering. De Xoom moet eind mei in Nederland te koop zijn. Een prijs is nog niet bekend, maar de bekeken Amerikaanse uitvoering met 3G-mogelijkheid (die helaas niet in Nederland werkt) kost 899 dollar (omgerekend 623 euro). Bij de uitvoering die in Nederland verschijnt, werkt de 3G-mogelijkheid hier uiteraard wel. Motorola heeft voor zijn tablet gebruikgemaakt van een 10,1inch-scherm (25,65 cm) met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Dat is meteen al meer dan de grote concurrent de iPad, die het met 9,7 inch (24,63 cm) en een resolutie van 1024 x 768 moet doen. Een groter scherm maakt de Xoom echter niet zonder meer het fijnste apparaat van de twee om in de hand films mee te bekijken. De inkijkhoek is bijvoorbeeld een stuk minder, maar ook legt de Xoom het af op gewicht en dikte. Kortom, het comfort is eigenlijk al minder dan dat van vooral de iPad 2.

De tabletversie van Android oogt ietsje anders dan de smartphone-versie

‘Hoe zet ik ‘m aan?’

Het ontwerp is op diverse fronten wat minder doordacht. De achterkant voelt niet bepaald solide, de camera op de voorkant is midden bovenin geplaatst - woordoor hij alleen in landschapsmodus te gebruiken is en de schroefjes vallen op. De grootste uitdaging is nog het vinden van de aan/uit-knop – wij verklappen echter niks. Ondanks dat is het onder de motorkap geen afraffelwerk, want dankzij de dualcore-processor van 1 GHz en 1 GB aan geheugen is er meer dan voldoende om Android 3.0 soepel te laten lopen. Bovendien bevat de tablet 32 GB aan opslagruimte, dat uitbreidbaar is met een microSD-kaart. Dat wil zeggen ... hiervoor heeft het apparaat eerst een update nodig. Het is echter nog niet duidelijk wanneer die beschikbaar komt, in ieder geval ná de verschijning van de Nederlandse uitvoering.

Android 3.0

Al eerder zijn er tablets op de markt verschenen met Android 2.2, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab. Hier waren we niet helemaal over te spreken. Android 2.2 is namelijk gemaakt voor smartphones, waardoor de tablets waarop het draait in feite heel grote smartphones zijn. Zoals gezegd is de Motorola Xoom de eerste tablet die het nieuwe besturingssysteem Android 3.0 draait. Android 3.0 is wel ontworpen voor tablets en brengt daarom veel voordelen met zich mee. De interface, met de vijf in te richten bureaubladen en applicatieoverzichten, blijft herkenbaar, maar toch is er zichtbaar aan gesleuteld. Zo zijn de navigatieknoppen, die normaal gesproken onder het beeldscherm van een smartphone staan, in het besturingssysteem verwerkt. Het overzicht van de applicaties kan worden opgedeeld in twee vensters. De applicaties voor onder meer mail, YouTube en e-books zien er voortreffelijk uit. En de browser verdient een speciale vermelding: deze heeft namelijk het uiterlijk van Google Chrome meegekregen, inclusief de tabbladen!

Maar het zijn vooral de bureaubladwidgets en extra apps die Android 3.0 moeten gaan maken. Google heeft in ieder geval een prachtig platform afgeleverd waar ontwikkelaars en gebruikers veel mee kunnen. Vooral widgets op de bureaubladen werken met een Android 3.0-tablet efficiënt en persoonlijk. Wanneer Android 3.0-gebruikers een iPad in handen krijgen vermoeden we dat er een vorm van widget-heimwee zal optreden. Het platform is echter nog wel afhankelijk van applicatie- en widgetontwikkelaars, want op het moment van schrijven is het aanbod nog wat karig – logischer, het is een nieuw tabletplatform. Ook zal Google de komende tijd nog hard werken om het platform te verbeteren, aangezien de ontwikkelaars aan Android 3.0 een haastklus hadden.

De app voor YouTube ziet er fantastisch uit op een tablet.

Conclusie

De Motorola Xoom is de eerste in een golf van Android 3.0-tablets die eind mei op de markt verschijnen. Want niet alleen Motorola waagt zich op deze markt, ook Samsung, HTC en Acer komen met varianten. Waarschijnlijk loont het geduld om even te wachten met de aanschaf van een Android-tablet. De Xoom is ondertussen al te koop in de Verenigde Staten. Eind mei is de tablet ook verkrijgbaar in Nederland, zoals gezegd weten we nog niet wat hij hier gaat kosten.

Motorola Xoom

Straatprijs los toestel € 599,- (WiFi), € 699,- (3G)

Formaat 249,1 x 167 x 12,9 mm (l x b x d)

Gewicht 730 gram

Processor Dualcore-processor 1 GHz

Geheugen 1 GB DDR2-geheugen

Opslag 32 GB SSD-schijf

Scherm 10,1 inch (25,65 cm), 1280 x 800 pixels

Camera 5 megapixel (achterkant), 2 megapixel (voorkant)

OS Android 3.0

Accu 24 Whr

Overig Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Android 3.0

Prima specificaties

Minpunten

Slordige afwerking

Geheugenkaartslot pas te gebruiken na update

Zwaar

0 Reactie(s) op: Motorola Xoom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.