Mozilla: 'Microsoft staat alleen Internet Explorer toe op tablet'

Door: henk-jan-buist | 10 mei 2012 11:56

Nieuws

Softwaremaker Mozilla vreest dat gebruikers met een Windows RT-tablet straks alleen Internet Explorer kunnen gebruiken. De ARM-variant van Windows 8 zet browseralternatief Firefox buitenspel.

Microsoft staat volgens Mozilla de open source-browser Firefox niet toe op tablets met een ARM-processor. Harvey Anderson, hoofd juridische zaken van Mozilla, ageert in een blogpost fel tegen deze gang van zaken. Hij noemt dit een "terugkeer naar de middeleeuwen toen gebruikers en ontwikkelaars hun browser niet voor het kiezen hadden".

'Mobiel heeft andere eisen'

Het probleem zit specifiek in de ARM-variant van Windows 8 die Microsoft maakt voor tablets. De ARM-architectuur wordt vooral veel gebruikt in de mobiele wereld. Daarvoor gelden volgens Microsoft andere eisen dan voor de x86-architectuur die dienst doet in pc's. Software van derden is daarbij alleen toegestaan volgens bepaalde eisen, die gelden voor alleen de nieuwe Metro-omgeving van Windows 8.

De zogeheten Classic-omgeving, die het aloude Windows-bureaublad weergeeft, is voor het draaien van reguliere pc-programma's. Classic is echter niet in volledige staat aanwezig in Windows RT, dat immers op een andere processorarchitectuur draait en daardoor al niet compatibel is met huidige pc-programma's.

Classic in RT versus Classic in Windows 8

Microsoft schermt toegang tot de Classic-omgeving in RT af voor derden, met als argument het bewaken van de mobiele ervaring. Dat omvat onder meer het voorkomen van batterijslurpende apps die op de achtergrond onnodig blijven draaien. Volgens Anderson heeft Microsoft aan Mozilla laten weten dat de Windows-maker de enige is die aan deze eisen kan voldoen, meldt it-nieuwssite CNET.

De variant van Windows 8 voor x86-processors heeft ook een Metro- én een Classic-omgeving, waarbij laatstgenoemde dus wel toegankelijk is voor andere softwaremakers. Via de Classic-omgeving kunnen andere browsers geïnstalleerd worden en ook opduiken in de Metro-omgeving van Windows 8.

Ontwikkelproblemen

Mozilla werkt al een tijdje aan een Firefox-variant voor juist de Metro-interface die op Windows 8 de standaard-gui is. Mozilla-ontwikkelaar Brian R. Bondy gaf eerder al aan dat de open source-stichting tegen problemen aanloopt bij de ontwikkeling van Firefox voor de ARM-variant van Windows.

Webwereld heeft Microsoft gevraagd om een reactie, maar de softwarefabrikant kon vanochtend niet reageren. De communicatie over de aankomende nieuwe Windows-versie verloopt via het Amerikaanse hoofdkwartier, dat op eerdere vragen over het besturingssysteem consequent heeft geantwoord dat het "op dit moment geen informatie kon delen".

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Mozilla: 'Microsoft staat alleen Internet Explorer toe op tablet'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.