Mp3-collectie beheren

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 augustus 2012 16:18

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Downloadt u regelmatig muziek? Waarschijnlijk bent u dan wel bekend met het volgende verschijnsel. Nummers van dezelfde artiest staan binnen uw afspeelprogramma of op uw mp3-speler kriskras door elkaar. Daarnaast ontbreken er albumhoezen of zijn er verkeerde plaatjes zichtbaar. Dergelijke problemen ontstaan omdat de tags verkeerd zijn ingevuld. Het is een tijdrovend klusje om alles aan te passen, maar uiteindelijk hebt u alleen maar voordeel van een geordende muziekverzameling. We leggen uit hoe u dit efficiënt en zo veel mogelijk automatisch aanpakt.

Tags zijn min of meer digitale cd-boekjes, maar dan aan mp3-bestanden gekleefd. U kunt er allerlei informatie in vinden, zoals titel-, album- en artiestgegevens. Ook is er een albumhoes aanwezig. Afspeelprogramma's en draagbare mediaspelers ordenen op basis van deze metadata uw muziekcollectie. De weergave van bijvoorbeeld album­hoezen is meestal ook afhankelijk van de meegegeven tag.

Voor een ordelijke collectie is het dus belangrijk dat alle gegevens kloppen. U wilt natuurlijk niet muziek van dezelfde artiest onder verschillende bandnamen terugvinden in Spotify, iTunes, Windows Media Player of op uw mp3-speler, tablet of smartphone. Toch is de kans groot dat u daarmee te maken krijgt. Zodra u muziek plukt uit downloadnetwerken als usenet en bittorrent, zijn de tags meestal al voor u ingevuld. Het is maar net hoe de oorspronkelijke eigenaar van de bestanden een artiestennaam interpreteert. Is het bijvoorbeeld Beatles of The Beatles? Het klinkt gek, maar u kunt muziek zelfs kwijtraken door foutieve tags. Stel dat er een verkeerde artiest is gekoppeld aan een liedje, dan wordt het in uitgebreide muziekverzamelingen heel lastig om dit nummer boven water te krijgen. In sommige gevallen zijn er zelfs helemaal geen tags aanwezig. Binnen een bibliotheek vindt u de liedjes in dat geval terug onder een nietszeggende naam, bijvoorbeeld Onbekende artiest of Various. U moet het nummer dan eerst beluisteren, voordat u weet van wie het is. Voordat u muziek importeert in een mediabibliotheek of overzet naar een mp3-speler, is het slim om alle metadata te controleren en zo nodig aan te passen.

Mp3-bestanden dragen een hoop informatie met zich mee, zoals titel, artiest en albumhoes.

1. TagScanner

Voor het wijzigen van tags gebruikt u het beste een apart programma. Weliswaar kunt u de gegevens van liedjes ook handmatig aanpassen (zie kader 'Tags aanpassen met Windows'), maar in grote muziekcollecties bent u daar erg veel tijd mee kwijt. TagScanner is een handig programma om mp3'tjes netjes op te bergen. U vindt dit Russische programma op XDLab.ru. Vergeet in de installatiewizard niet om Dutch te selecteren. Als eerste geeft u aan op welke locatie uw mp3-bestanden zijn opgeslagen. Klik onderaan op de knop Bladeren en selecteer de juiste map. Alle nummers verschijnen in het overzicht. In de kolommen bekijkt u welke tags de liedjes bevatten. Zijn er geen tags aanwezig, dan ziet u alleen de bestandsnaam staan.

2. Tags wijzigen

Klik bovenaan op het tabblad Tag editor. Merk op dat het rechterdeelvenster verandert. Selecteer in het overzicht een willekeurig liedje. U ziet nu precies welke tags het mp3-bestand bevat. Alle velden wijzigt u naar eigen inzicht handmatig. U kunt gegevens toevoegen of juist weghalen. Klik na een bewerking onderaan op Opslaan, zodat de aanpassingen bewaard blijven. De meeste tags slaan op alle liedjes van een muziekalbum, zoals de velden Artiest, Album, Genre en Afbeelding. Het is daarom efficiënter om deze tags tegelijkertijd toe te voegen. U regelt dat door in het overzicht alle nummers van een album te selecteren. Vervolgens doet u de gewenste aanpassingen, waarna u bevestigt met Opslaan.

Via het tabblad Tag editor voert u kleine aanpassingen gemakkelijk handmatig uit.

3. Online databases

Wanneer er van een muziekalbum weinig of helemaal geen tags aanwezig zijn, dan is het verstandig om de juiste gegevens van internet op te halen. U bespaart daarmee heel wat typwerk. Klik bovenaan op het tabblad Tag processor. Selecteer alle nummers van een muziekalbum. Belangrijk is dat de liedjes in goede volgorde staan. Gebruik zo nodig bovenaan de blauwe pijltjes om de volgorde te wijzigen. U beslist aan de rechterkant achter Service in welke database u wilt zoeken. Probeer eerst FreeDB en TrackType uit, deze twee proberen te herkennen om welk album het gaat. Daarna klikt u op Zoek. Wanneer er een match wordt gevonden, verschijnen de nummers in het rechterdeelvenster. Vindt het programma geen resultaten? Dan kunt u proberen om zelf met trefwoorden te zoeken. Selecteer dan bij Service de database van Amazon, Discogs of MusicBrainz. Typ de naam van een artiest of muziekalbum en klik op Zoek. Zodra het goede album in de resultaten opduikt, dubbelklikt u daarop. Controleer of het aantal liedjes overeenkomt. Via Voorbeeld ziet u aan de paarse kleur welke gegevens TagScanner aanpast. Klik op Bewaar om nieuwe tags definitief op te slaan. Keer met tabblad Instellingen weer terug naar het hoofdvenster.

Gebruik bijvoorbeeld de database van Amazon om tags automatisch te wijzigen.

4. Losse nummers

Via de zoekfunctie past u ook tags van losse nummers automatisch aan. Dat is bijvoorbeeld bruikbaar als u geen complete albums downloadt. Achterhaal van welk muziekalbum de betreffende hit afkomstig is en zoek hiernaar in de databases van Amazon, Discogs of MusicBrainz. Dubbelklik op het goede album, zodat de bijbehorende liedjes verschijnen. Zet alleen een vinkje voor het nummer waarvan u de tags wilt wijzigen. Bevestig ten slotte met Bewaar.

Extra genres

In de Tag editor van TagScanner zijn er meer dan honderd genres beschikbaar, die u gemakkelijk aan mp3-bestanden toewijst. Toch kan het altijd voorkomen dat er iets ontbreekt. Bovendien gebruikt het programma Engelse benamingen. Natuurlijk kunt u een genre iedere keer zelf invoeren, maar het is praktischer wanneer alles standaard in het uitrolmenu aanwezig is. Klik naast de tabbladen bovenaan op het tandwielicoon Programma opties. Als alternatief gebruikt u de sneltoets Ctrl+P. Ga naar Genres en Sjablonen. Bij het onderdeel Aangepaste genres klikt u op het groene plusteken. U voegt nu naar hartenlust eigen benamingen toe aan de Tag editor.

Gebruik eigen genres in TagScanner.

4 Reactie(s) op: Mp3-collectie beheren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2014 22:55 Anoniem
  Superfijn om gedigitaliseerde Vinyl platen na het omzetten naar MP3 van alle gewenste gegevens te voorzien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 12:28 Anoniem
  dit gaat echt boven mijn pet ben een progje aan het zoeken om dit te bewerken –rudaphos–101_dune_-_hardcore_vibes naar artiest-tietel wat is voor mij het beste mvg johan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2015 12:39 Anoniem
  en hoe zet je de bescherming van een mp3 uit zodat je tags kunt toevoegen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 20:42 Anoniem
  Mijn toegevoegde tags zijn wel zichtbaar op mijn pc maar als ik de mp3's knip naar een ander medium{USB} zijn ze op de pc wel zichtbaar maar niet op andere afspeelapparaten. Wat doe ik verkeerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.