Mp3-collectie beheren

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 augustus 2012 16:18

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

5. Bestandsnamen aanpassen

Hoewel bestandsnamen in afspeelprogramma's meestal niet zichtbaar zijn, is het toch slim om hier ten minste de titel van het liedje en de artiestennaam in op te nemen. Zo weet u ook op plekken waar geen tags zichtbaar zijn, om welke muziek het gaat. Als de tags goed zijn ingevuld, regelt u de bestandsnaam heel gemakkelijk met TagScanner. Klik op tabblad Music renamer en selecteer de mp3'tjes waarvan u de bestandsnaam wilt wijzigen. In het uitrolmenu onder Opmaak voor bestandsnaam bepaalt u welke gegevens u wilt opnemen. Standaard zijn dat de artiestennaam en de titel van het liedje, wat te zien is aan het stramien %artist% - %title%. Naar eigen wens gebruikt u andere gegevens in de bestandsnaam, zoals het jaartal, de afspeellengte en het genre. Klik simpelweg de gewenste elementen aan onder het kopje Werkblad. Voor de duidelijkheid is het slim om koppelstreepjes in het stramien te gebruiken. Onder het invoerveld ziet u een voorbeeld staan. Bang dat de bestandsnamen te lang worden? Selecteer de optie Kort bestandsnamen in voor max. lengte en geef het aantal karakters aan. Klik als laatste op Hernoemen.

Als de tags eenmaal goed staan, creëert u eenvoudig nieuwe bestandsnamen.

6. Mappen hernoemen

Naast bestandsnamen hernoemt u ook simpel mappen op basis van tags. Wel zo netjes, want op die manier zorgt u ervoor dat alle mappen van muziekalbums dezelfde gegevens bevatten. Klik met de rechtermuisknop op een liedje en kies in het contextmenu voor Hernoem map volgens TAG. Selecteer vervolgens een standaardstramien. Staat de gewenste indeling er niet bij? Open opnieuw het contextmenu en klik op Sjablonen bewerken. Klik bij het onderdeel Sjablonen voor mapnamen op het groene plusteken. Breid het stramien naar eigen inzicht uit door de juiste codes te typen, bijvoorbeeld %year% en %genre%. Druk als laatste op Enter. TagScanner voegt het zelfgemaakte stramien nu aan het contextmenu toe.

Portable versie

Wilt u liever geen extra programma installeren om tags te bewerken? Dat hoeft niet per se, want er bestaat van TagScanner ook een portabele versie. Vanaf de webpagina XDLab.ru downloadt u een zip-bestand. U pakt het uit naar een map, waarna u daarna Tagscan.exe opstart. Het programmavenster verschijnt direct voor uw neus! U hebt nu wel te maken met een Engelstalige interface, maar gelukkig kunt u dat veranderen. Klik bovenaan op het tandwiel Program options en navigeer naar General. Selecteer in het uitrolmenu bij Interface Language de optie Dutch. Deze meeneemversie gebruikt u probleemloos vanaf een usb-stick, zodat u het op elke pc kunt gebruiken.

7. Automatisch taggen

Gelimiteerde muziekalbums of dorpsartiesten zijn lang niet altijd in de online database van Amazon of freedb te vinden. Gelukkig kent TagScanner nog een alternatieve methode om automatisch tags te vullen. Het programma filtert namelijk eenvoudig bepaalde gegevens uit de bestandsnaam. Het is wel belangrijk dat in ieder geval de titel van het nummer in de bestandsnaam aanwezig is. Ook het tracknummer zou goed van pas komen. Deze tags zijn namelijk voor ieder nummer verschillend, waardoor het veel tijd kost om ze handmatig in te vullen. Ga naar tabblad Tag processor en selecteer boven in de knoppenbalk achter Taak de tweede optie Genereer TAG van bestandsnaam. Markeer in het overzicht de juiste mp3-bestanden. Geef onder Opmaak voor bestandsnaam op chronologische volgorde aan welke gegevens er aanwezig zijn. Gebruik hiervoor de codes uit het Werkblad. Een nummer met de opbouw 03 - I Would Stay.mp3 krijgt bijvoorbeeld het stramien %track% - %title%. In de meeste gevallen gebruikt u een koppelteken of punt tussen de codes. Onder het invoerveld controleert u of het programma de gegevens correct filtert. Met Genereer voegt u de tags aan de geselecteerde mp3'tjes toe.

Voer het juiste stramien in zodat de tags worden gevuld aan de hand van bestandsnamen.

8. Mp3tag

Een programma met zo'n beetje dezelfde functionaliteit als TagScanner is Mp3tag. Een belangrijk verschil is dat de gebruikersomgeving wat minder geavanceerd oogt. U downloadt het programma van Mp3tag.de. Let er tijdens de installatie op dat u de Nederlandse taal selecteert. Zet daarnaast een vinkje voor de optie Explorer Context Menu. Hierdoor is Mp3tag bereikbaar vanuit het rechtermuisknopmenu. Zodra u in Windows Verkenner mp3'tjes met onjuiste tags tegenkomt, kunt u ze gelijk openen met het programma. U markeert in dat geval de bestanden die u wilt bewerken, waarna u in het contextmenu kiest voor Mp3tag.

Voeg Mp3tag toe aan het contextmenu onder de rechtermuisknop.

Afspeellijsten maken

Vanuit Mp3tag maakt u gemakkelijk afspeellijsten. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer in het overzicht de gewenste nummers. Ga in het menu naar Bestand / Afspeellijst (geselecteerde bestanden). Geef aan waar u de lijst wilt opslaan en klik op OK. Mp3tag creëert van de nummers een m3u-bestand wat u in ieder gangbaar afspeelprogramma kunt gebruiken. Via Bestand / Afspeellijst (alle bestanden) maakt u optioneel van uw volledige muziekcollectie een afspeellijst.

4 Reactie(s) op: Mp3-collectie beheren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2014 22:55 Anoniem
  Superfijn om gedigitaliseerde Vinyl platen na het omzetten naar MP3 van alle gewenste gegevens te voorzien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 12:28 Anoniem
  dit gaat echt boven mijn pet ben een progje aan het zoeken om dit te bewerken –rudaphos–101_dune_-_hardcore_vibes naar artiest-tietel wat is voor mij het beste mvg johan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2015 12:39 Anoniem
  en hoe zet je de bescherming van een mp3 uit zodat je tags kunt toevoegen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 20:42 Anoniem
  Mijn toegevoegde tags zijn wel zichtbaar op mijn pc maar als ik de mp3's knip naar een ander medium{USB} zijn ze op de pc wel zichtbaar maar niet op andere afspeelapparaten. Wat doe ik verkeerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.