Mp3-collectie beheren

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 augustus 2012 16:18

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

9. Verschillende tagopties

Naast de optie via het rechtermuisknopmenu, kunt u ook vanuit het programmavenster mp3'tjes importeren. Ga naar Bestand / Map toevoegen en geef aan waar uw muziekbestanden staan opgeslagen. Kies voor Map selecteren. U ziet alle nummers in het overzicht verschijnen. Klik op een willekeurig liedje. In het linkerdeelvenster staan alle bijbehorende tags. Het staat u vrij om de velden aan te passen. Selecteer alle liedjes van een muziekalbum om gemeenschappelijke tags te wijzigen. U voegt een albumhoes toe door met de rechtermuisknop op de (lege) afbeelding te klikken. Via Cover toevoegen selecteert u een plaatje op de harde schijf. U slaat wijzigingen op via Bestand / Tag opslaan.

Net als TagScanner is ook Mp3tag in staat om online databases te benaderen. Klik in het menu op Tagbronnen en gebruik freedb, Amazon, Discogs of MusicBrainz om tags te vullen. Is een bepaald album binnen de online databases onvindbaar? U vult tags vrij eenvoudig met gegevens die in de bestandsnaam aanwezig zijn. Navigeer hiervoor naar Converteren / Bestandsnaam - Tag. Geef aan hoe de bestandsnaam is ingebouwd via de codes in het uitrolmenu. Hebt u het goede stramien eenmaal te pakken, dan klikt u op OK. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan met OK.

Controleer altijd of Mp3tag correcte albumgegevens ophaalt van het web. De volgorde van de nummers klopt namelijk niet altijd.

10. Spotify

Zodra alle tags goed staan, wordt het tijd om de bibliotheek van uw afspeelprogramma te vullen. Spotify is een programma waarmee u muziek vanaf internet naar uw computer streamt. Daarnaast slaat u ook eigen bestanden in de bibliotheek op. Klik in het menu op Bewerken / Voorkeuren en kies onder Lokale bestanden voor de knop Bron toevoegen. Selecteer de map met uw mp3-bestanden en klik op OK. Ga naar Lokale bestanden om leuke liedjes af te spelen. Mocht u onverhoopt nog een onjuiste tag tegenkomen, dan hoeft u niet per se TagScanner of Mp3tag te openen. In Spotify past u de gegevens namelijk handmatig aan. Selecteer één of meerdere bestanden en ga naar Bewerken / Info bewerken. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster waarin u de tags wijzigt. Overigens ontbreekt de optie om een albumhoes toe te voegen. Als u klaar bent, sluit u het venster met Gereed.

Merkt u in Spotify een verkeerde tag? U kunt het foutje meteen herstellen.

11. iTunes

Ook in iTunes importeert u eenvoudig lokale muziek. Ga in het menu achtereenvolgens naar Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen. Blader naar de opslaglocatie en klik op Map selecteren. Klik in het linkerdeelvenster op Muziek. Net als met Spotify herstelt u in iTunes gemakkelijk foutieve tags. Selecteer een liedje of compleet muziekalbum. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies voor Info tonen. Via de tabbladen wijzigt u zo nodig de tags. Een voordeel is dat u ook een albumhoes kunt toevoegen. Klik ten slotte op OK om de wijzigingen te bewaren. Het programma heeft ook een optie aan boord om automatisch albumhoezen op te halen van internet. Als u hiervan gebruik wilt maken, dient u zich aan te melden bij de iTunes Store.

In iTunes hebt u er veel profijt van als uw muziekverzameling is voorzien van correcte tags.

Tags aanpassen met Windows

Vanuit Windows kunt u ook handmatig tags van mp3'tjes wijzigen. Selecteer één of meerdere liedjes en druk op de rechtermuisknop. Kies in het contextmenu voor Eigenschappen. Ga vervolgens naar tabblad Details en corrigeer naar eigen inzicht de gegevens. Bevestig met OK. Deze methode is vrij omslachtig en bovendien bestaat er geen mogelijkheid om albumhoezen toe te voegen. Windows Media Player heeft wat meer opties in huis. Open in dit programma een muziekalbum en klik met de rechtermuisknop op een liedje dat u wilt aanpassen. Kies daarna voor Bewerken. Het programma biedt ook een functie om album­gegevens automatisch te zoeken. Nuttig, want op deze manier importeert u ook hoesjes. Dat kan overigens ook handmatig: zoek een geschikt plaatje op internet, en kopieer de afbeelding via de rechtermuisknop. Klik in Windows Media Player met rechts op de plek waar u de afbeelding wilt invoegen, waarna u kiest voor Albumhoes plakken.

Ook Windows heeft verschillende opties om tags van mp3'tjes aan te passen.

Cd's rippen

Als u cd's ript naar uw harde schijf is het belangrijk dat de bestanden correcte tags krijgen. Geen zorgen, want in Windows Media Player gaat dat automatisch. Overigens is het wel een voorwaarde dat uw pc verbonden is met internet. Het programma raadpleegt namelijk een online database om de tags te vullen.

4 Reactie(s) op: Mp3-collectie beheren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2014 22:55 Anoniem
  Superfijn om gedigitaliseerde Vinyl platen na het omzetten naar MP3 van alle gewenste gegevens te voorzien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 12:28 Anoniem
  dit gaat echt boven mijn pet ben een progje aan het zoeken om dit te bewerken –rudaphos–101_dune_-_hardcore_vibes naar artiest-tietel wat is voor mij het beste mvg johan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2015 12:39 Anoniem
  en hoe zet je de bescherming van een mp3 uit zodat je tags kunt toevoegen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 20:42 Anoniem
  Mijn toegevoegde tags zijn wel zichtbaar op mijn pc maar als ik de mp3's knip naar een ander medium{USB} zijn ze op de pc wel zichtbaar maar niet op andere afspeelapparaten. Wat doe ik verkeerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.