MSI GT70

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 15 augustus 2012 14:26

Internet & Thuis

Voor gamen is een desktop nog altijd de meest interessante optie. De componenten zijn krachtiger én goedkoper dan hun notebooktegenhangers. Wie toch liever een notebook heeft om te gamen op meerdere locaties (of vanwege ruimtegebrek in huis) kan gelukkig terecht bij speciale gamenotebooks die wel genoeg kracht hebben om lekker te gamen. Wij bekijken MSI's GT70 in de duurste uitvoering.

Aangezien de MSI GT70 een 17inch-notebook is, heeft hij een forse behuizing. Gelukkig is die behuizing erg stevig, iets wat lang niet altijd het geval is bij dit formaat notebooks. Het 17,3inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels springt direct in het oog. Zowel de kleurweergave als de inkijkhoek is goed. Prettig is dat het scherm mat is afgewerkt. Ook het toetsenbord met achtergrondverlichting, waarvan de kleur instelbaar is in drie zones, valt op. Gelukkig kunt u deze 'kermis' ook in één kleur instellen (bijvoorbeeld in wit) of helemaal uitschakelen. Het toetsenbord is gemaakt door gamemerk SteelSeries en is erg prettig in gebruik. De toetsaanslag is fijn en het toetsenbord buigt nauwelijks door. De touchpad vinden we voor het formaat notebook aan de kleine kant. Vermoedelijk sluit u echter direct een muis aan als u deze desktopvervanger wilt gebruiken. In dat opzicht is het prettig dat er een knop is om de touchpad uit te schakelen. Binnenin is de notebook erg modern. De processor is een Intel Core i7-processor van de derde generatie (Ivy Bridge, zie ook pagina 40). Het gaat om de Core i7-3610QM, een quadcore-processor met hyper-threading en een kloksnelheid van 2,3 GHz. De grafische kaart is een NVIDIA GeForce 670M. Dit is één van NVIDIA's topkaarten, al is het niet de allersnelste. Hiermee is deze notebook wel prima geschikt om alle moderne spellen te spelen, iets wat bevestigd wordt door benchmarkprogramma 3DMark. In 3DMark 11 zet de notebook een score neer van P2997, terwijl in 3DMark Vantage een score van P12397 neergezet wordt. Ook qua aansluitingen is de machine met drie usb3.0-aansluitingen en eSATA helemaal bij de tijd. Een tweede scherm is aan te sluiten via VGA of HDMI. De accu die MSI gebruikt, is een 9cells-accu met een capaciteit van maar liefst 87 Wh. De notebook houdt het bij normaal gebruik zoals browsen tussen de drie en vier uur vol. Bij gamen sluit u uiteraard de 180watt-adapter aan.

Vreemde opslag

De GT70 wordt geleverd in configuraties met één of twee harde schijven of met een combinatie van harde schijf en SSD. Wij ontvingen een topmodel met een combinatie van harde schijf en SSD. De harde schijf in ons testexemplaar is een WD Scorpio Black van 500 gigabyte, maar in de versie die u kunt kopen, is dat een uitvoering van 750 gigabyte. Spannend is dat niet, het gaat natuurlijk om de SSD! Er is iets bijzonders met de SSD, want MSI heeft twee mSATA-SSD's met een capaciteit van 64 gigabyte gecombineerd in een Raid0-configuratie tot één SSD van 128 GB. Dit zou in theorie sneller moeten zijn dan één losse SSD van 128 gigabyte. Helaas heeft MSI gekozen voor twee SanDisk U100-SSD's. Deze voldoen dan wel aan de SATA 6Gbit/s-standaard, maar staan niet bekend om hun hoge snelheden. Dat zien we duidelijk terug in de benchmarks. De PCMark 7 Storage-score is 4067 punten, terwijl er een PCMark Vantage HDD-score van 13647 wordt neergezet. Ter vergelijking: een moderne SSD als de Samsung SSD 830 scoort in de 128GB-variant respectievelijk 5264 en 61614 punten. In de benchmark AS SSD zien we een schrijfsnelheid van 212 MByte/s, terwijl de leessnelheid 726 MByte/s is. De snelle doorvoersnelheid bij lezen is leuk, maar heeft verder weinig nut. Daarbij komt nog dat bij een RAID0-configuratie TRIM niet werkt. MSI had volgens ons beter voor één snellere SSD van bijvoorbeeld 128 gigabyte kunnen kiezen. Het zelf vervangen van de SSD is overigens lastig, iets dat vermoedelijk ook geldt voor het zelf plaatsen van een SSD in een uitvoering zonder SSD of tweede schijf. De aansluiting van het printplaatje waarop de twee mSATA-SSD's zijn aangesloten naar het moederbord is geen normale SATA-connector. Wat vermoedelijk wel kan is de uitvoering met twee harde schijven kopen en vervolgens zelf één schijf vervangen door een 2,5inch-SSD.

Conclusie

MSI heeft voor de GT70 gekozen voor krachtige hardware en de machine is dan ook zeker met recht een gamenotebook te noemen. Het scherm is goed, het toetsenbord uitstekend en ook de geluidskwaliteit is prima voor elkaar. De behuizing is daarbij ook nog eens erg stevig, iets dat bij forse notebooks soms wel eens anders is. MSI heeft het aantal fratsen gelukkig beperkt. De toetsenbordverlichting mag dan wel in allerlei kleuren in te stellen te zijn, hij kan ook gewoon in één kleur of uit. Het systeem is daarmee ook een heel krachtige desktopvervanger die dankzij het prima toetsenbord ook volstaat om 'gewoon' op te typen. Wat MSI 'Super RAID' noemt lijkt meer een marketingtrucje gericht op doorvoersnelheden te zijn. De prestaties van de gekoppelde SSD's zijn voor bijna alle taken slechter dan die van één goede SSD. Waarschijnlijk is het daarom interessanter om voor een goedkopere uitvoering zonder de SSD's te gaan en er zelf een SSD in te plaatsen. Dat zal dan wel een versie van de notebook met twee harde schijven moeten zijn, want anders lijkt de notebook niet te zijn voorbereid op een tweede 2,5inch-schijf. Eventueel kunt u natuurlijk een harde schijf extern aansluiten via eSATA. De krachtige processor en grafische kaart zijn in alle uitvoeringen precies hetzelfde. De verschillen zitten in de opslag, het intern geheugen en het optische station. De geteste uitvoering met twee SSD's en blu-ray-brander (MSI GT70 0NC-017NL) lijkt overigens momenteel niet leverbaar te zijn, andere uitvoeringen van de GT70 waaronder versies met eveneens twee SSD's zijn wel te koop.

MSI GT70 0NC-017NL

Prijs € 2199,-

Processor Core i7-3610QM (2,3 GHz)

Geheugen 16 GB DDR3

Grafisch Intel HD Graphics 4000, NVIDIA GeForce 670M

Scherm 17,3 inch (43,9 cm), 1920 x 1080

Opslag 2x 64GB-SSD, 750 GB harde schijf

Optisch station Blu-ray-brander

Aansluitingen 3x usb 3.0, 2x usb 2.0, eSATA, VGA, HDMI, 10/100/1000 ethernet, 3,5mm-geluidsuitgang, 3,5mm-geluidsingang, SD(HC/XD)/MMC/MS/xD-kaartlezer

Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 4.0

Webcam Ja (1280 x 720)

Accu 9 cellen, 87 Wh

PCMark 7-score 4002 punten

PCMark Vantage-score 12417 punten

PCMark 7 Storage-score 4067 punten

PCMark Vantage HDD-score 13647 punten

3DMark 11-score P2997 punten

3DMark Vantage-score P12397 punten

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64 bit

Afmetingen 42,8 x 28,8 x 5,5 cm (l x b x h)

Gewicht 3,9 kg

Oordeel 8/10

Pluspunten

Moderne hardware

Goed scherm

Goed toetsenbord

Minpunten

Onzinnig gebruik van twee SSD's

Prijzig

0 Reactie(s) op: MSI GT70

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.