MSI GT80 Titan: Een monster met een mechanisch toetsenbord

© PXimport

MSI GT80 Titan: Een monster met een mechanisch toetsenbord

Geplaatst: 15 mei 2015 - 10:42

Aangepast: 14 december 2022 - 15:35

Redactie ID.nl

Het is de eeuwigdurende internetdiscussie: kan een gaming-laptop echt sneller zijn dan een gaming-desktop? Voor echte hardwaresnobs met een voorkeur voor gaming-desktops is het eenvoudige antwoord altijd nee geweest. Nooit. Niet zolang wij leven.

Maar dat antwoord kan weleens een heel stuk ingewikkelder geworden zijn vanwege MSI's supersnelle GT80 Titan SLI-laptop. Geloof het of niet, hardwaresnobs: dit apparaat is sneller dan de meeste gaming-desktops. Lees ook: Feature Friday - Is de Alienware 13 de ultieme gaming-laptop?

Nog gekker is het feit dat het niet de gamingprestaties zijn die onze aandacht trekken - het is de toevoeging van een mechanisch toetsenbord. Dit is de eerste keer sinds de jaren 80 dat er een laptop met een mechanisch toetsenbord verschijnt.

 

© PXimport

De MSI GT80 Titan heeft een door SteelSeries gemaakt mechanisch toetsenbord.

Mechanisch toetsenbord

Het toetsenbord is ook niet een of andere goedkope kloon. MSI heeft de beroemde toetsenbordenfabrikant SteelSeries gevraagd om een toetsenbord te leveren met echte Cherry MX-switches met vervangbare toetsendoppen. Zelfs de meest doorgewinterde laptopgebruiker zal blij worden van het intypen van een aantal zinnen op het mechanische toetsenbord van MSI. Het voelt solide aan.

Veel mensen zullen zeggen dat het toetsenbord een gimmick is, maar ik moet zeggen dat ik na een middagje typen verslaafd was. Ik realiseerde me ineens dat ik veel te lang ten onrechte tevreden was geweest met de nare, slappe laptopervaring. Gaat het voor een trend zorgen? Waarschijnlijk niet.

Er moeten namelijk concessies gedaan worden wat betreft het design. Mechanische toetsen nemen veel ruimte in beslag - zoveel zelfs, dat componenten die normaal gesproken onder het toetsenbord zitten naar achteren verplaatst moeten worden, terwijl het toetsenbord helemaal tot op de rand zit. Dit betekent dat er geen polssteun aan zit, dus de laptop wordt geleverd met een ouderwetse gel-polssteun. MSI doet er ook een licht gevoerde rugzak bij, wat een leuk extraatje is omdat het best lastig is om een tas te vinden waar een dergelijk monster in past.

 

© PXimport

Het trackpad annex numpad oogt bijzonder futuristisch.

Er is ook geen ruimte voor een trackpad, dus heeft MSI dit naar de rechterkant verplaatst. Vergelijkbaar met wat Razer gedaan heeft met de Razer Blade Pro 2014, kun je de trackpad als ad hoc-muis gebruiken voor gaming. Het werkt prima, maar het is geen goede vervanger van een echte muis. Ik zie er het nut niet van in om een prachtig toetsenbord in te bouwen om vervolgens een trackpad als muis aan te bieden voor gaming. Er zit wel een interessante gimmick-achtige kant aan de trackpad: Je kunt hem in een virtueel numeriek toetsenbord omtoveren, waarbij de cijfers met een druk op de knop oplichten.

Prestaties

Het hart van elke gaming-laptop is de GPU. In dit geval gaat het om twee GeForce GTX 980M-eenheden die in SLI-modus draaien. De desktop GeForce GTX 980 heeft 2048 CUDA-kernen met een basiskloksnelheid van 1.26MHz. De mobiele versie heeft 1536 kernen en een basiskloksnelheid van 1.038MHz.

Volgens Nvidia betekent dit een mobiele GPU waarvan de prestaties 80 procent van de haar desktoptegenhanger zijn. Om te zien hoe de GT80 Titan precies presteert, heb ik hem naast de HP Omen en de Razer Blade Pro 2014 laten draaien om een vergelijking te trekken. Ja, ik weet het, het is niet echt eerlijk om notebooks van 2,3 kilo met een gaming-laptop van bijna vijf kilo te vergelijken, maar het is de moeite waard om te zien wat je nu precies voor dat extra gewicht krijgt.

 

© PXimport

Niet helemaal een eerlijke vergelijking, maar het verschil is overduidelijk.

Resolutie

Het zal geen verrassing zijn: de MSI GT80 Titan is ongelooflijk snel in vergelijking met standaard gaming-notebooks. Dus om te zien hoe de GT80 Titan presteert ten opzichte van echte hardware, heb ik besloten om hem met gaming-desktops te vergelijken. Ik heb hem vergeleken door middel van ons nulpunt-referentiesysteem met een Core i7-4770K, 16GB aan RAM en één enkele GeForce GTX 980-kaart erin.

 

© PXimport

Voor een laptop die je niet kunt overklokken zijn de prestaties formidabel.

Omdat 1920x1080 een vrij lage resolutie is voor twee GeForce GTX 980M-kaarten, heb ik de laptop laten draaien op een extern scherm van 30 inch met een resolutie van 2560x1600. Ter vergelijking heb ik ook de AVADirect X99 mee laten doen. Die machine heeft twee GeForce GTX 980-kaarten in SLI-modus en een overgeklokte 8-core Intel Core i7 5960X.

De resultaten zijn onthullend. Voor iemand die de superioriteit van desktopgraphics ten opzichte van mobiele graphics als kent, is het even slikken om te zien dat er zo'n enorme prestatiekloof tussen de SLI 980M-kaarten en de enkele GeForce GTX 980 zit.

Hoe zit het met de bewering van Nvidia dat de GeForce GTX 980M 80 procent van de prestaties van de GeForce GTX 980 biedt? We kunnen dit bevestigen, aangezien de GT80 Titan in onze test ongeveer 80 procent van de gaming prestaties van de AVADirect X99 leverde met zijn twee 980-kaarten. Wauw!

4K-gaming, ook dat nog

Ik weet dat je je af gaat vragen of de MSI GT80 Titan een nog zwaardere belasting aankan, dus heb ik voor de lol de MSI GT80 Titan aan een 4K-monitor gehangen. Met Tomb Raider ingesteld op Ultimate met een resolutie van 3840x2160 haalde ik 40 tot 50 fps. Dat is misschien niet echt genoeg voor een first-person shooter die doorgaans 60 fps vereist, maar voor een laptop zijn het fatsoenlijke gaming-prestaties. Ik zou de instellingen misschien wat kunnen aanpassen om een consistentere 60 fps te krijgen, maar de prestaties lijken voldoende. De prestaties in 4K worden waarschijnlijk geholpen door de 8GB aan RAM per GPU die MSI gebruikt in de GT8 Titan. Ter vergelijking, een typische GeForce GTX 980-desktop heeft 4GB aan RAM.

De GT80 Titan heeft een aantal zwakke punten, hoewel sommige mensen het daar niet mee eens zullen zijn. Het eerste punt is het scherm. Het is een 18.4 inch-scherm met een resolutie van 1920x1080. De twee kaarten hebben zoveel grafische kracht, maar bij het gamen met een resolutie van 1920x1080 worden deze kaarten tegengehouden. Het goede nieuws is dat de laptop zo is ingesteld dat hij door middel van een paar miniDP-poorten en een HDMI-poort drie monitoren in surround-modus kan ondersteunen.

GPU vs CPU

De andere zwakheid zal vervelend zijn voor mensen die de GT80 voor CPU-intensieve taken willen gebruiken. Ondanks zijn gewicht is de GT80 Titan echt niet sneller dan de HP Omen en Razer Blade Pro 2014.

 

© PXimport

Toch is de MSI GT80 Titan op lang niet alle fronten sneller dan zijn (veel) lichtere concurrenten.

Dat is een beetje teleurstellend. Voor gaming geeft het niks. Voor iemand die vooral geïnteresseerd is in een gaming laptop is het naar mijn mening vaak zelfs een goed idee om op de CPU te beknibbelen en alles tegen de GPU aan te gooien. Maar om een dik gevaarte als de GT80 gelijk te zien lopen met de superdunne HP Omen is een afknapper. En ja, ik heb de coderingsprestaties van de AVADirect X99 en zijn 8 core-monster erbij gezet om te laten zien wie er de baas is.

 

© PXimport

De binnenkant, speciaal voor de liefhebber.

MSI mag dan in onze configuratie beknibbeld hebben op de CPU, maar met de opslag is het bedrijf erg gul geweest. Er wordt gebruik gemaakt van de overvloedige ruimte in de laptop om je de mogelijkheid te geven om maximaal vier M.2 SATA drives in RAID 0 te draaien. Ons apparaat werd geleverd met twee Kingston 128GB M.2 SATA-drives in RAID 0, en de prestaties van beide schijven was een zinderende 1,000MB/s lezen en 600MB/s schrijven. Je kunt ons kieskeurig vinden, maar we vragen ons af wat de prestaties zouden zijn met nog snellere schijven, of met vier schijven.

Prijs

Het is ook eenvoudig om bij de schijven te komen. Je hoeft alleen maar twee schroeven aan de boven- en onderkant los te draaien, en je kunt alle vier de M.2-sleuven bereiken door ze open te schuiven, evenals twee extra SO-DIMM-sleuven voor RAM, de optische drive (een blu-ray-brander in dit geval), en een 1TB Hitachi HDD.

De akoestiek van de GT80 Titan is ook het vermelden waard. Onder een CPU-belasting is het stil, maar na een lange gamingsessie draaien de ventilatoren hard genoeg dat je goed kunt merken dat ze er zijn. Luidruchtig is het niet, maar het is soms op de rand. Gelukkig is het een dof gebrom in plaats van een schril gejammer. Er is zelfs een knop om de ventilatoren op hun snelst te laten draaien, maar aangezien overklokken momenteel op de GTX 980-onderdelen is uitgeschakeld weet ik niet echt wat hier het nut van is.

 

© PXimport

Al met al is de MSI GT80 Titan een monsterlijk apparaat, maar daar betaal je ook voor.

Het andere nadeel is de prijs. Zo'n vreemde eend die tjokvol met hardware zit zal niet goedkoop zijn. De configuratie die ik hier besproken heb, de GT80 SLI-001, kost 3400 dollar. De meeste high-performance gaming-notebooks met één enkele single GeForce GTX 980 kosten zo'n 2300 dollar. Dat betekent dat je zeker een forse premie voor de GT80 Titan SLI betaalt, maar je krijgt er wel desktop-achtige prestaties voor terug, en natuurlijk dat prachtige mechanische toetsenbord.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten