MSI R5870 Lightning

Door: michiel-de-roode | 22 juni 2010 15:20

Review

MSI heeft naast standaarduitvoeringen van de Radeon HD 5000 grafische kaarten ook een aantal speciale uitvoeringen. De opvallendste zijn de door ons eerder besproken MSI R5770 Hawk en de R5870 Lightning die we in dit artikel bekijken. Beide kaarten zijn door MSI speciaal ontworpen met de mogelijkheid ze erg ver over te klokken.

Net als de eerder geteste MSI R5770 Hawk is de R5870 Lightning ook voorzien van de krachtige ‘Twin Frozr II’-koeling. Deze koeling bestaat uit vier heatpipes waarvan er twee acht mm dik zijn; MSI noemt dit de ‘SuperPipe’-technologie. Daarnaast is de koeling voorzien van twee 80mm-fans. De koeling is stiller en beduidend krachtiger dan de standaardkoeling van een Radeon HD 5870.

Behalve de koeling heeft MSI ook de PCB (printplaat) van de R5870 Lightning volledig opnieuw ontworpen, deze heeft een compleet aangepaste en verbeterde lay-out. Ook de lagen van de PCB zijn aangepast. Normaal gesproken heeft de PCB slechts één laag voor de stroomvoorziening. Onder de noemer ‘lightning power layer’ heeft MSI dit uitgebreid tot vier lagen. De GPU en het grafisch geheugen hebben elk hun eigen stroomtoevoer. Daarnaast heeft de R5870 Lightning ook een verbeterde stroomvoorziening. In plaats van zeven fases PWM (vijf voor de gpu en twee voor het geheugen) heeft de Lightning vijftien fases (waarvan er dertien voor de gpu zijn en twee voor het geheugen). Voor de fases en de rest van de PCB zijn alleen hoogwaardige componenten gebruikt.

De MSI R5870 Lightning is speciaal ontworpen om te worden overgeklokt.

Voeding

Ook de voedingsaansluiting is opgewaardeerd. In plaats van twee 6-pins aansluitingen, heeft de Lightning twee 8-pins aansluitingen. Dit betekent dat de kaart voor zijn stroomverbruik niet 225 watt, maar maximaal 375 watt tot zijn beschikking heeft. Hierdoor zullen zelfs de extreemste overklokkers niet snel tekort komen. De kaart is voorzien van twee punten waar met een multimeter het voltage van de gpu en het grafische geheugen kan worden uitgelezen. MSI houdt ook rekening met de montage van waterkoeling of nog extremere vormen van koeling zoals droogijs en vloeibaar stikstof. Zo is de koeling eenvoudig te verwijderen en zitten er geen componenten in de weg voor montage van de alternatieve koeling.

Overklokken

In onze benchmarks is duidelijk te zien dat de R5870 Lightning standaard niet veel sneller is dan een gewone Radeon HD 5870. Om de echte kracht uit de kaart te halen, moet er worden overgeklokt. Met de meegeleverde MSI Afterburner-overkloksoftware is dit kinderlijk eenvoudig. De software maakt het mogelijk om de snelheid van de gpu en het grafische geheugen aan te passen. Daarnaast is met deze tool ook de ventilatorsnelheid te regelen en het voltage van de gpu op te hogen tot een maximum van 1,35 volt. Wij hebben onze overklok uitgevoerd met een voltage van 1,315 volt.

Met MSI Afterburner is de R5870 Lightning eenvoudig over te klokken.

Wij zijn er in geslaagd om de gpu tot 1004 MHz te brengen en het geheugen tot 1344 MHz. Dit levert een mooie prestatiewinst op ten opzichte van een standaard Radeon HD 5870. Helaas was de overklok niet voldoende om de GeForce GTX 480 te verslaan. Alhoewel wij best tevreden zijn over onze overklokresultaten, kan het natuurlijk nog hoger. De behaalde resultaten zullen verschillen per grafische kaart en uiteraard per gebruikte koeling. Extreme overklokkers hebben de gpu van een R5870 Lightning al op 1485 MHz weten te krijgen.

Conclusie

De R5870 Lightning is helaas ruim vijftig euro duurder dan een gewone Radeon HD 5870.

Hierdoor is de kaart minder interessant als u niet van plan bent de kaart te gaan overklokken. Als u dan toch een Radeon HD 5870 wilt met een goede en relatief stille koeling is de Vapor-X-uitvoering van Sapphire een goedkopere keuze. MSI brengt met de R5870 Lightning een droom voor overklokkers. De kaart is voorzien van hoge kwaliteit componenten, een verbeterde PCB, een krachtige koeling, aansluitingen om de voltages uit te meten en de mogelijkheid om het gpu-voltage te verhogen. Voor de tweakers onder ons is dit een absolute aanrader.

MSI R5870 Lightning

Prijs € 410,-

Oordeel 9/10

Pluspunten

Hoge kwaliteit componenten

Erg geschikt voor overklokken

Koeling stil en krachtig

Minpunten

Hoge prijs

Zonder overklokken niet veel sneller dan standaard HD 5870

Benchmarkresultaten

Specificaties

Gebruikte apparatuur

Beeldscherm Dell U2711 (27 inch, 2560 x 1440)

Processor Intel Core i7-965 @ 3,6 GHz (turbomode 3,75 GHz)

Moederbord ASUS Rampage II Gene (Intel X58-chipset)

Geheugen Kingston 6 GB DDR3 1600 MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)

Voeding: Corsair HX1000W

Energiemeter Voltcraft Energy Monitor 3000

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium (64 bit)

0 Reactie(s) op: MSI R5870 Lightning

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.