Muziek componeren

Door: richard-veenstra | 23 april 2012 17:24

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig heel eenvoudig muziek kan maken op de computer. Toch is er een aantal zaken waar u even goed over na moet denken, voordat u aan de slag gaat. Met de 11 tips uit dit artikel stomen we u klaar voor uw eerste wereldhit!

1. Noodzakelijke hardware

Om geluid uit uw computer te krijgen, hebt u maar weinig spullen nodig. Iedere computer heeft een audio-uitgang waarop een pc-luidsprekerset kan worden aangesloten. De kwaliteit van deze computerluidsprekers varieert nogal, maar gelukkig kunt u uw computer net zo eenvoudig aan de aux-ingang van uw hifi-systeem koppelen. Verder is het belangrijk dat u genoeg vrije schijfruimte op uw computer hebt, want audioprojecten nemen al snel een paar gigabyte in beslag. Ook het interne geheugen en de processorsnelheid van uw computer spelen een belangrijke rol bij het maken van muziek. Een dualcore-processor en 2 gigabyte intern geheugen is voor de meeste muzieksoftware toch wel een minimumvereiste. Mocht u niet in het bezit zijn van een luidsprekerset, dan kunt u natuurlijk altijd een koptelefoon aansluiten op de computer.

Deze luidsprekerset heeft zelfs een aparte subwoofer om het basgeluid beter weer te geven.

2. Andere randapparatuur

Voor de beginnende muzikant is een computer met een luidsprekerset een prima uitgangspunt. Als u wat verder bent gevorderd, groeit echter de behoefte aan extra opties. Zo is een speciale audio-interface, ook wel geluidskaart genoemd, belangrijk als u bijvoorbeeld een gitaar of microfoon op uw computer wilt aansluiten. Ook als u geen externe instrumenten gebruikt kan een geluidskaart handig zijn. Een losse geluidskaart zorgt voor een veel betere geluidskwaliteit dan de geluidschip die op uw moederbord is ingebouwd. Met een kaart klinkt uw muziek zelfs op een matige luidsprekerset een stuk beter. Audio-interfaces kunnen zowel intern als extern worden aangesloten. Interne audio-interfaces sluit u aan op een vrije pci-poort op uw moederbord. Een externe audio-interface wordt op de computer aangesloten via usb, firewire of expresscard. Om noten in te geven of om bepaalde partijen in te spelen, hebt u een midi-keyboard nodig. Moderne midi-keyboards worden met een usb-kabel direct op de computer aangesloten, oudere keyboards hebben vaak alleen een midi-aansluiting. Om deze keyboards op uw computer aan te sluiten, zal uw audio-interface ook over zo'n ingang moeten beschikken. Een midi-kabel koopt u voor een paar euro bij de muziekwinkel.

Wilt u professioneel muziek maken met uw computer? Dan is een audio-interface onontbeerlijk.

3. De juiste software

Voor het maken van muziek op de computer hebt u een programma nodig dat u helpt bij het uitvoeren van uw ideeën. Zo'n programma heet een 'sequencer' of 'digital audio workstation' (DAW). Er zijn talloze DAW-programma's verkrijgbaar, zowel voor de pc als voor de Mac. Mac-gebruikers zijn daarbij licht in het voordeel, aangezien de nieuwe Mac standaard wordt geleverd met GarageBand, een goed programma om kennis te maken met de mogelijk om zelf muziek te componeren op de computer. Pc-gebruikers hebben het voordeel dat er aardig wat goedkope DAW's zijn te vinden. Bekende varianten zijn Apple Logic, Steinberg Cubase, Ableton Live, Propellerhead Reason, Magix Music Maker, Cakewalk Sonar, Image Line FL Studio en Avid ProTools. In dit artikel gebruiken we de gratis probeerversie van Steinberg Sequel 3. Van deze software is zowel een pc- als een Mac-versie beschikbaar.

GarageBand is een populaire gratis DAW voor Mac-gebruikers.

4. Sporen

Er zijn meerdere manieren om muziek te maken en elke DAW ziet er anders uit, maar de basisprincipes zijn altijd hetzelfde. Een muziekstuk, ook wel compositie genoemd, wordt met verschillende instrumenten gemaakt. Zo kunnen bij een popliedje bijvoorbeeld drums, bas, gitaar, keyboard en zang worden gehoord. Al deze instrumenten hebben in een muziekproject een eigen spoor of kanaal. Sporen staan onder elkaar en als u op de play-knop van uw DAW drukt, beginnen alle sporen te spelen. Het principe van een DAW is dat u zelf deze losse sporen inspeelt of ze programmeert met muis en toetsenbord. De meeste DAW's bieden ook de mogelijkheid om audiobestanden te verwerken in een compositie. Deze bestanden kunnen door uzelf opgenomen gitaar- of zangpartijen zijn, maar ook korte loops. Meestal zijn deze loops vier of acht maten lang en kunnen ze worden gecombineerd met andere loops uit het programma. Elke DAW levert een pakket voorgespeelde aif-, wave- of mp3-loops mee, zodat u snel aan de slag kunt.

Apple Logic Studio wordt met maar liefst 19 gigabyte aan loops geleverd.

5. Midi en audio

Een spoor kan zowel audio- als midi-data bevatten. In het geval van audio kan het gaan om geluid dat u opneemt met een microfoon of gitaar via de audio-interface, of om een audiobestand, zoals een aiff-, wave- of mp3-bestand. In Steinberg Sequel 3 herkent u audiosporen aan de golfvorm die in het spoor is weergegeven. Midi-sporen worden meestal met Software Instrument of gewoon Instrument aangeduid. Op een midi-spoor kunt u met een midi-keyboard noten inspelen, maar het is ook mogelijk om noten met uw muis en toetsenbord in te tekenen. In de DAW selecteert u een instrument, bijvoorbeeld een piano, waarna de noten als pianogeluid uit uw luidsprekers komen. Het voordeel van deze midi-sporen is dat u heel eenvoudig de piano kunt verwijderen en er bijvoorbeeld een orgel van kunt maken. De ingespeelde noten blijven hetzelfde, alleen de klank verandert daarbij. De bekende instrumenten zijn in elke DAW wel vertegenwoordigd, maar veel fabrikanten zijn gespecialiseerd in het maken van speciale virtuele instrumenten voor DAW's. Helaas is er geen standaard voor deze plug-ins, ze worden in verschillende formaten geleverd. Veelvoorkomende varianten zijn vst, audio unit en rtas.

Native Instruments is een bekende fabrikant van virtuele instrumenten.

2 Reactie(s) op: Muziek componeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 17:30 Anoniem
  bla
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2016 14:23 Anoniem
  bla?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.