Muziek componeren

Door: richard-veenstra | 23 april 2012 17:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

6. Nieuw project creëren

We gaan nu onze eigen muziektrack maken. Klik onder Project op New Project. De Settings-pagina verschijnt onderin en onder Audio Settings kunt u eventueel uw geluidskaart selecteren. Een klik in het veld naast Audio Connection toont de keuze uit de beschikbare mogelijkheden. Mocht uw audio-interface over meerdere uitgangen beschikken, dan kiest u bij Output Selector voor Output 1+2 of Stereo Out, afhankelijk van uw audi-interface. Als eerste gaan we een audioloop op een spoor inladen. Steinberg Sequel 3 wordt geleverd met een grote geluidsbibliotheek. Door op het op één na meest rechtse MediaBay-pictogram rechts onderin te klikken, wordt de browser geopend. Klik in de MediaBay vervolgens op Show Filter. Er verschijnt nu een tweede browser, waarin u op categorie kunt zoeken. Klik op Drum&Perc en vervolgens op Beats. Aan de rechterkant verschijnen nu alle audioloops die aan deze criteria voldoen. U kunt zien dat het audioloops zijn, omdat ze worden weergegeven met een driehoek voor de naam.

In Steinberg Sequel is de MediaBay de centrale browser voor audioloops en instrumenten.

7. Audiospoor aanmaken

Sleep nu Funk City - drums 01 of één van de andere bestanden naar het sporen-venster en sluit de MediaBay weer door op het pictogram rechtsonder te klikken. U ziet dat Sequel 3 nu een audiospoor heeft aangemaakt en de audioloop staat in het zogenaamde 'arrangeervenster'. Klik op de knop Play in de transportsectie bovenin om het ritme van de compositie af te spelen. De drumloop Funk City duurt op dit moment vier maten, maar u wilt uiteraard dat de drums langer doorlopen. Zodra u met uw muis over de drumloop beweegt, verschijnt een aantal opties. Door het middelste symbooltje naar rechts te slepen, wordt de drumloop gekopieerd. Als u met de pijltjes links- of rechtsonder sleept, wordt de drumloop korter of langer. Een andere optie is om met de muis ergens in het midden van de drumloop te gaan staan. Er verschijnt dan een schaar waarmee u de drumloop in twee stukken kunt knippen.

Een aangemaakt spoor in Sequel, in dit geval voor een gitaar.

8. De transportsectie

Als u de drumloop een paar keer achter elkaar hebt gezet door het middelste symbool naar rechts te slepen, kunt u van dit deel een loop maken. Ga hiervoor naar de transportsectie en klik op de knop Cycle. Deze vindt u links van de terugspoel-knop. Nu moet u alleen nog een loop of cycle definiëren. Dit doet u door boven de sporen aan het driehoekje te trekken. Sleep het naar rechts, zodat er een lichtblauwe streep over de maatcijfers verschijnt. U kunt ervoor kiezen om de hele muziektrack iets sneller af te spelen. Dubbelklik op 100.0 in de transportsectie en type hier bijvoorbeeld 110 in, om het tempo van de compositie te versnellen.

De transportsectie van Steinberg Sequel.

9. Arrangeren

Nu het ritme van de track goed staat, gaan we het arrangement verder invullen. Een arrangement is de optelsom van alle verschillende sporen. Daarom wordt het venster waarin u de sporen ziet, ook wel het 'arrangeervenster' genoemd. Ga weer naar de MediaBay en klik op het grijze veld boven Rating. Type Bass in en druk op de Enter-toets. Alle audioloops met 'bass' in de naam worden nu weergegeven. Start de DAW middels de knop Play en klik op één van de bassen uit het lijstje. Een loop wordt automatisch afgespeeld zodra de afspeelkop over de eerste tel van een maat komt. Op deze manier kunt u verschillende audioloops testen met het basisritme, alvorens u de gewenste loop naar het arrangeervenster sleept. Als u een geschikte baslijn hebt gevonden, voegt u hem toe aan de compositie door de loop onder het drumspoor te slepen. U kunt nu met de drumloop en de baslijn gaan spelen door ze te kopiëren, te knippen en af te wisselen met andere partijen uit de MediaBay.

10. Een midi-spoor inspelen

Als laatste voegen we een piano toe aan de compositie. Als voorbeeld voor dit artikel kiezen we ervoor om dit spoor zelf in te spelen. Ga naar Edit / Add Track. In het venster dat verschijnt, zorgt u ervoor dat bovenin Instrument is geselecteerd. Onder Category klikt u op Piano. De verschillende pianogeluiden van Sequel verschijnen nu rechts. Kies er één uit en klik op OK. Er wordt nu een groen spoor toegevoegd aan het arrangement, en aan de kleur herkent u direct dat dit een midi-spoor is. Standaard is er een rode knop geactiveerd voor het spoor, wat betekent dat het spoor zich in een actieve toestand bevindt (Record Ready) en bespeeld kan worden met een extern midi-keyboard. Hebt u geen midi-keyboard, klik dan op het keyboard-pictogram in de transportsectie. Uw toetsenbord kan nu als virtueel keyboard worden gebruikt. Zet de afspeelkop aan het begin van de track door op de terugspoelknop te klikken en klik op de rode ronde opname-knop. U hoort een metronoom acht tikken geven voordat de Sequel begint met opnemen. De opname stopt u door op de knop Play te drukken. Bent u niet tevreden met het resultaat, dan gooit u de opname gewoon weg door hem te selecteren en vervolgens op de Backspace-knop van uw toetsenbord te drukken.

Een midi-spoor wordt aangegeven door een groene kleur. In de loop ziet u ook geen golfvorm, maar een grafische weergave van de noten die u hebt ingespeeld.

11. De muziektrack opslaan

Als u helemaal tevreden bent met uw muziektrack, dan gaat u naar Project / Save As. Geef het project een naam en klik op OK. Wilt u het project exporteren als audiobestand, dan hebt u twee keuzes. Ga naar Project / Export Project as Audio File en geef achter Export Location aan waar u het bestand wilt opslaan. De bestandsnaam geeft u aan achter Export File Name. De Bit Depth is standaard ingesteld op de professionele standaard van 24 Bit, maar dat kunt u veranderen in 16 Bit om er zeker van te zijn dat u het audiobestand ook kunt afspelen op bijvoorbeeld een iPod. Klik op Export om uw track te exporteren. U kunt de track ook direct naar iTunes exporteren. Hiervoor klikt u op Project / Export Project to iTunes, waarna uw track automatisch aan iTunes wordt toegevoegd.

Het is heel eenvoudig om uw muziektrack te exporteren als audiobestand.

2 Reactie(s) op: Muziek componeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 17:30 Anoniem
  bla
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2016 14:23 Anoniem
  bla?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.