Muziek door het hele huis

Door: wouter-diemer | 04 januari 2012 16:51

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Overal dezelfde muziek luisteren door uw hele huis. Het klinkt als een futuristisch idee voor de toekomst, maar niets is minder waar. In enkele stappen klinkt overal in uw huis dezelfde muziek en bedient u alles vanaf dezelfde locatie.

1. Wat is het?

Het wordt steeds gemakkelijker om muziek vanaf internet te streamen en af te spelen op uw hifisysteem in de woonkamer. Maar niet alleen dat: u kunt diezelfde muziek door uw hele huis laten klinken, zoals in uw slaapkamer en in de keuken. Het systeem daarvoor is op verschillende manieren in te richten. U kunt bijvoorbeeld een aparte audio-set aan­schaffen of uw computer op afstand bedienen met uw telefoon of iPad. Nog een andere manier is om muziek in uw eigen netwerk te zetten en de bestanden af te spelen op de pc of laptop die bij u in de buurt staat.

2. Wat hebt u nodig?

In het mooiste en meest gunstige scenario kunt u aan de slag met bijvoorbeeld Streamium, een geavanceerde muziekset van Philips. Dit systeem zorgt ervoor dat u in elke ruimte waar u bent naar dezelfde muziek kunt luisteren. Het systeem is verbonden met internet, maar ook via een harde schijf of vanaf uw computer kunt u zo muziek in dit systeem plaatsen. Het basisstation zet u in de huiskamer en stelt u zo in dat u verbinding hebt met internet. Via een speciale service van Philips kunt u direct online naar muziek luisteren zonder dat u uw computer aan hoeft te sluiten. Voor muziek in de andere ruimtes van uw huis, plaatst u daar de boxen uit dit systeem en met een druk op de knop op het multiroommusic-pictogram hoort u dezelfde muziek in andere kamers. Goedkoop is het systeem niet. Vanaf 799 euro hebt u de set met deze mogelijkheden in huis. Er is wel een nadeel: u hebt dan alleen nog maar geluid in één kamer.

Philips heeft een heel mooi systeem met losse boxen waarmee u in iedere ruimte in huis dezelfde muziek hoort.

Muren en verdiepingen

Met een goede verbinding hoeft het geen probleem te zijn om muziek draadloos af te spelen. Maar moet uw signaal door dikke muren en naar verschillende verdiepingen, dan kan de verbinding verstoord worden. Probeer de verbinding zo direct mogelijk te houden, dat levert dus de minste storingen op.

3. Werken in een netwerk

Door uw computers in huis door middel van een netwerk met elkaar te verbinden, kunt u de muziek beschikbaar maken in het hele huis. Doordat de bestanden via het thuisnetwerk gedeeld zijn, hebt u overal (in huis) toegang tot uw bestanden. In Windows is het simpel om een gedeelde map te maken. Ga naar de map met bestanden die u wilt delen. Klik er met uw rechtermuisknop op en kies voor Eigenschappen, klik vervolgens op het tabblad Delen, klik daarna op Delen. In het volgende venster ziet u de computernamen in uw netwerk en zo kiest u met welke pc u de bestanden wilt delen. Met een omweg kunt u er ook voor zorgen dat u overal dezelfde muziek hebt. Zo kunt u uw bureaublad extern beschikbaar maken, zodat u vanaf daar ook de muziek kunt beluisteren. Het extern toegankelijk maken van uw bureaublad is een functie die alleen te vinden is in Windows 7 Professional en XP Professional. We bespreken deze functie hier verder niet, ga naar Werken met Windows extern bureaublad voor meer informatie. U kunt ook nog geavanceerder te werk gaan en al uw muziek centraal opslaan op een NAS. NAS staat voor Network Attached Storage. Dit is een netwerk harde schijf waar u al uw muziek op kunt zetten. Vanaf elke pc of laptop in huis kunt u er dan direct bij. Een NAS kost rond de honderd euro en sluit u eenvoudig aan. Afhankelijk van de software van de NAS-fabrikant hangt het ervan af hoe snel u hiermee klaar bent.

Een NAS-systeem zorgt ervoor dat u al uw bestanden op één plek in huis opslaat.

4. Niet via de pc

U kunt ook muziek via uw netwerk direct op verschillende boxen laten afspelen. U kunt uw muziek afspelen op uw mp3-speler, laptop of pc, en het wordt direct in al uw ruimtes afgespeeld. U hebt in de andere vertrekken dus geen computer meer nodig. Sonos Bridge is een klein kastje dat u synchroniseert met uw netwerk, waarna het kastje draadloos de muziek naar de boxen met ontvangers in andere ruimtes stuurt. Helaas hebt u ook voor dit systeem boxen nodig, van Sonos. Voor een kastje betaalt u 49 euro en twee boxen kosten bij elkaar 598 euro. Op deze manier bent u al een stuk goedkoper uit dan de oplossing die Philips biedt. Meer informatie over dit systeem vindt u op Sonos.

Met Sonos hebt u tegen relatief weinig kosten een goed systeem waarmee u muziek op verschillende plekken in huis luistert.

5. Mediastreamer

Ook als u niet direct een pc tot uw beschikking hebt, kunt u wel muziek en films afspelen op uw televisie of uw hifiset. Met een mediastreamer luistert u ook vanaf inter­net direct naar muziek. U kunt op een mediastreamer ook uw muziek-downloads plaatsen en daarna afspelen op uw boxen. Het is wel handig om uit te zoeken of een u een streamer kunt aansluiten op uw versterker. Afhankelijk van het merk en de winkel hebt u al een streamer vanaf 60 euro.

Op een mediastreamer kunt u uw downloads plaatsen en direct afspelen op uw televisie.

0 Reactie(s) op: Muziek door het hele huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.