Muziek luisteren met Grooveshark

Door: Joris Peterse | 29 december 2010 13:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Spotify vindt bij ons op de redactie zeer gretig aftrek. Toch kleven er minpunten aan de dienst. Zo is Spotify voor onze zuiderburen niet beschikbaar en zijn mensen met een gebruikersaccount zonder installatierechten verstoten. Gelukkig is er een alternatief zonder deze minpunten: Grooveshark. Grooveshark is in feite een grote, legale en reclamevrije muziekbibliotheek, die benaderbaar is via uw browser. Muziek luisteren kan op verschillende manieren: door te zoeken en af te spelen, 'radiostations' te kiezen die uw favoriete genre afspelen of een (al dan niet zelfgemaakte) afspeellijst te gebruiken. Dit alles is mogelijk met een gratis account, zonder tijdslimiet. Erg prettig, want de twintig-uurslimiet van een gratis Spotify-account is toch wel een groot nadeel. Grooveshark kent ook een betaalde vorm. Hiermee kunt u (onder andere) mobiel luisteren, een bureaubladapplicatie gebruiken en worden advertenties achterwege gelaten.

1. Het hoofdscherm

Uw favoriete muziek beluistert u voortaan gewoon via uw browser. Surf naar Grooveshark en wacht even tot de laadpagina met het haaitje verdwenen is en de interface verschijnt. U kunt direct aan de slag, dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Spotify. Wilt u even snel een muziekje luisteren, dan zijn zaken als registreren, inloggen en instellen overbodig. Opzoeken, selecteren en afspelen: zo simpel is het. Het hoofdscherm toont zich de eerste keer meestal als een krijtbord, waarop geschreven staat waar u in de interface moet wezen voor welke zaken.

2. Account creëren

Om muziek te luisteren met Grooveshark is het hebben van een gebruikersaccount dus geen verplichting. Wilt u echter overal dezelfde afspeellijsten en favorieten of wilt u gebruikmaken van de sociale functies of de VIP-mogelijkheden, dan is het wel nodig om een account aan te maken. Klik in het hoofdscherm op Create an account en voer uw gegevens in de velden in. Bevestiging via e-mail is niet nodig, uw e-mailadres wordt enkel achter de hand gehouden voor als u uw wachtwoord een keer vergeet. Na het aanmaken van een account kunt u direct inloggen.

3. Account instellen

Naast afspeelmogelijkheden kent Grooveshark ook sociale functies. Hiervoor kunt u uw profiel instellen. Door rechtsboven op uw gebruikersnaam en vervolgens op My Profile te klikken, ziet u hoe uw profiel er voor de buitenwereld uitziet. Klik rechtsboven op Settings om instellingen te wijzigen. Onder General kunt u uw persoonlijke gegevens wijzigen, een schermafbeelding uploaden en uw afspeelinstellingen aanpassen. Op het tabblad Services kunt u een koppeling maken met bijvoorbeeld Facebook. Activity herbergt uw privacyinstellingen: wat deelt u en met wie.

4. Muziek zoeken

Grooveshark kent verschillende manieren om naar muziek te zoeken. Allereerst kunt u links een radiostation selecteren dat muziek afspeelt uit een gekozen genre. Handig als u niet precies weet welke muziek u wilt luisteren. U kunt ook iets selecteren uit de Grooveshark-hitlijst door links op het knopje Popular te klikken. U krijgt twee tabbladen: Today geeft u de populairste muziek van vandaag, This Month van de afgelopen maand. Weet u precies welke muziek u wilt luisteren, gebruik dan het zoekveld op de beginpagina of het veld links bovenaan.

5. Zoekresultaten

Zoeken in de muziekdatabase is gemakkelijk. Een beetje wegwijs worden in de zoekresultaten een stuk lastiger: omdat veel verschillende gebruikers muziek geüpload hebben is er veel muziek dubbel of irrelevant. Specifiek zoeken op artiestennaam, albumnaam of volledige titel, geeft (uiteraard) de beste resultaten. Om orde te scheppen zijn de zoekresultaten te ordenen op relevantie, titel, artiest of album. Het tabje Playlists boven de zoekresultaten maakt het mogelijk om afspeellijsten van anderen op te zoeken. Met het tabje People zoekt u andere gebruikers.

6. Meer zoeken

U kunt zoeken binnen de getoonde zoekresultaten met het zoekvak rechtsboven. Klikt u binnen de zoekresultaten op een artiest of albumnaam, dan krijgt u muziek van die specifieke artiest of dat specifieke album. In het overzicht van een artiest zijn ook de beschikbare albums te zien. Het tabblad Similar geeft vergelijkbare artiesten weer; een handige functie om nieuwe muziek te ontdekken. Wanneer u op de pagina van een Grooveshark-gebruiker zit, kunt ook zien naar welke afspeellijsten of muziek hij/zij graag luistert onder de desbetreffende tabbladen.

0 Reactie(s) op: Muziek luisteren met Grooveshark

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.