Spotify vindt bij ons op de redactie zeer gretig aftrek. Toch kleven er minpunten aan de dienst. Zo is Spotify voor onze zuiderburen niet beschikbaar en zijn mensen met een gebruikersaccount zonder installatierechten verstoten. Gelukkig is er een alternatief zonder deze minpunten: Grooveshark. Grooveshark is in feite een grote, legale en reclamevrije muziekbibliotheek, die benaderbaar is via uw browser. Muziek luisteren kan op verschillende manieren: door te zoeken en af te spelen, 'radiostations' te kiezen die uw favoriete genre afspelen of een (al dan niet zelfgemaakte) afspeellijst te gebruiken. Dit alles is mogelijk met een gratis account, zonder tijdslimiet. Erg prettig, want de twintig-uurslimiet van een gratis Spotify-account is toch wel een groot nadeel. Grooveshark kent ook een betaalde vorm. Hiermee kunt u (onder andere) mobiel luisteren, een bureaubladapplicatie gebruiken en worden advertenties achterwege gelaten.

1. Het hoofdscherm

Uw favoriete muziek beluistert u voortaan gewoon via uw browser. Surf naar Grooveshark en wacht even tot de laadpagina met het haaitje verdwenen is en de interface verschijnt. U kunt direct aan de slag, dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Spotify. Wilt u even snel een muziekje luisteren, dan zijn zaken als registreren, inloggen en instellen overbodig. Opzoeken, selecteren en afspelen: zo simpel is het. Het hoofdscherm toont zich de eerste keer meestal als een krijtbord, waarop geschreven staat waar u in de interface moet wezen voor welke zaken.

© PXimport

2. Account creëren

Om muziek te luisteren met Grooveshark is het hebben van een gebruikersaccount dus geen verplichting. Wilt u echter overal dezelfde afspeellijsten en favorieten of wilt u gebruikmaken van de sociale functies of de VIP-mogelijkheden, dan is het wel nodig om een account aan te maken. Klik in het hoofdscherm op Create an account en voer uw gegevens in de velden in. Bevestiging via e-mail is niet nodig, uw e-mailadres wordt enkel achter de hand gehouden voor als u uw wachtwoord een keer vergeet. Na het aanmaken van een account kunt u direct inloggen.

© PXimport

3. Account instellen

Naast afspeelmogelijkheden kent Grooveshark ook sociale functies. Hiervoor kunt u uw profiel instellen. Door rechtsboven op uw gebruikersnaam en vervolgens op My Profile te klikken, ziet u hoe uw profiel er voor de buitenwereld uitziet. Klik rechtsboven op Settings om instellingen te wijzigen. Onder General kunt u uw persoonlijke gegevens wijzigen, een schermafbeelding uploaden en uw afspeelinstellingen aanpassen. Op het tabblad Services kunt u een koppeling maken met bijvoorbeeld Facebook. Activity herbergt uw privacyinstellingen: wat deelt u en met wie.

© PXimport

4. Muziek zoeken

Grooveshark kent verschillende manieren om naar muziek te zoeken. Allereerst kunt u links een radiostation selecteren dat muziek afspeelt uit een gekozen genre. Handig als u niet precies weet welke muziek u wilt luisteren. U kunt ook iets selecteren uit de Grooveshark-hitlijst door links op het knopje Popular te klikken. U krijgt twee tabbladen: Today geeft u de populairste muziek van vandaag, This Month van de afgelopen maand. Weet u precies welke muziek u wilt luisteren, gebruik dan het zoekveld op de beginpagina of het veld links bovenaan.

© PXimport

5. Zoekresultaten

Zoeken in de muziekdatabase is gemakkelijk. Een beetje wegwijs worden in de zoekresultaten een stuk lastiger: omdat veel verschillende gebruikers muziek geüpload hebben is er veel muziek dubbel of irrelevant. Specifiek zoeken op artiestennaam, albumnaam of volledige titel, geeft (uiteraard) de beste resultaten. Om orde te scheppen zijn de zoekresultaten te ordenen op relevantie, titel, artiest of album. Het tabje Playlists boven de zoekresultaten maakt het mogelijk om afspeellijsten van anderen op te zoeken. Met het tabje People zoekt u andere gebruikers.

© PXimport

6. Meer zoeken

U kunt zoeken binnen de getoonde zoekresultaten met het zoekvak rechtsboven. Klikt u binnen de zoekresultaten op een artiest of albumnaam, dan krijgt u muziek van die specifieke artiest of dat specifieke album. In het overzicht van een artiest zijn ook de beschikbare albums te zien. Het tabblad Similar geeft vergelijkbare artiesten weer; een handige functie om nieuwe muziek te ontdekken. Wanneer u op de pagina van een Grooveshark-gebruiker zit, kunt ook zien naar welke afspeellijsten of muziek hij/zij graag luistert onder de desbetreffende tabbladen.

© PXimport

7. Muziek afspelen

In Grooveshark leiden bijna altijd meerdere wegen naar Rome, waardoor iedereen snel met de dienst overweg kan. Hebt u een nummer uitgekozen om te beluisteren, dan hebt u vier manieren om dit af te spelen: door te dubbelklikken op de titel van het nummer, door op het 'play'-pijltje voor het nummer klikken, door in het rechtermuisknopmenu kiezen voor Play song now (of Play song next) of door te klikken en te slepen naar de 'albumstrip' onder in beeld. Die strip wordt door Grooveshark de 'Current Song Viewer' genoemd.

© PXimport

8. Radio luisteren

Radio luisteren met Grooveshark is erg leuk. In de linkerbalk staan een paar genres die het radiostation draait, de 'zendmast' naast de Radio-knop geeft er nog veel meer. U kunt ze zelf aan de linkerbalk toevoegen door te klikken op Add / New Station. Voor ieder is er wat wils, de radio speelt van klassiek tot trance en van metal tot latin. Wanneer u een radiostation kiest, vult de strip zich automatisch met nummers uit het gekozen genre. Grooveshark kiest zelf muziek uit de gigantische database, en zorgt dat er altijd een nummer klaarstaat. Het gaat dus, net als een echt radiostation, altijd door.

© PXimport

9. Eigen radiostation

Houdt u niet van één van de aangeboden radiogenres? Dan kunt u zelf radio (laten) maken. Zet wat nummers in de strip, en klik op de grote oranje knop Radio. Grooveshark zoekt nu zelf nummers die ongeveer in hetzelfde genre passen, door te kijken naar de artiesten die vergelijkbaar (Similar) zijn met die van uw gekozen nummers. Met de smileys geeft u aan hoe u over de muziek denkt. Grooveshark houdt hier rekening mee voor het uitzoeken van de muziek voor deze afspeellijst. U kunt de afspeellijst opslaan (zie stap 11), zodat u later gewoon weer verder luistert.

© PXimport

10. Afspeelfuncties

Zoals iedere mediaspeler, bevat ook Grooveshark afspeelfuncties. Vlak boven de strip vindt u knoppen voor onder andere afspelen en pauzeren, navigeren naar het volgende en vorige nummer, herhalen (Repeat), enzovoort. Gaat u met uw muis over de tijdbalk, dan ziet u extra eigenschappen en opties met betrekking tot het afspelende nummer. Uiterst rechts naast de Radio-knop zit een knop om de strip te verbergen en weer terug te halen. Functioneel wanneer u lange lijsten met zoekresultaten op uw scherm tovert.

© PXimport

11. Afspeellijst maken

Wilt u niet na ieder afgespeeld nummer opnieuw op zoek naar muziek? U kunt muziek klaarzetten in een afspeellijst. Zoek nummers op en sleep ze naar de strip. Een gemaakte afspeellijst slaat u op met een klik op Save linksonder in beeld, na het ingeven van een naam verschijnt de afspeellijst in het linkermenu. Een geheel nieuwe afspeellijst maakt u door links op Add te klikken en vervolgens op New Playlist. Klik op het kruisje naast de naam van de afspeellijst om deze te verwijderen. Muziek verwijdert u uit een afspeellijst door op het kruisje bij het nummer in de strip te klikken.

© PXimport

12. Muziek delen

U kunt uw afspeellijst of nummer op verschillende manieren delen met anderen. Door met de rechtermuisknop op een afspeellijst of lied te klikken krijgt u een menu met drie opties voor delen: Share Song, Share on Twitter en Share on Facebook. U kunt ook een mediaspelertje met uw afspeellijst op uw eigen website zetten. Speel muziek af en klik onderaan op de knop Export. U kunt nu uw eigen mediaspeler ontwerpen, waarbij u zelf formaat, kleur, thema enzovoort instelt. In de laatste stap van het proces ziet u een code waarmee u de widget insluit op uw website.

© PXimport

Beleid database

Dat er met Grooveshark meer muziek te beluisteren is dan met Spotify, ligt aan het beleid. Om problemen met rechthebbenden te voorkomen hanteert Spotify een beleid waarbij eerst overeenkomsten gesloten worden, en vervolgens de muziek in de database wordt toegevoegd. Bij Grooveshark werkt dit anders: er wordt een model gebruikt vergelijkbaar met dat van YouTube. De muziek wordt door gebruikers geüpload, wanneer er muziek in de database verschijnt waar geen rechten voor zijn, moet dit door de rechthebbende aangegeven worden, waarna het verwijderd wordt. Met dit 'Notice and Takedown'-beleid zijn rechthebbenden niet allemaal even blij. Grooveshark ligt dan ook overhoop met verschillende muzieklabels.

 

© PXimport

Bibliotheek Grooveshark vs. Spotify

De zoekresultaten van Grooveshark worden lang niet zo overzichtelijk getoond als die van Spotify. Pluspunt van Grooveshark is echter dat er meer artiesten te vinden zijn. Spotify mist bijvoorbeeld onder andere (veel van) Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Metallica, AC/DC, Tool, Pink Floyd, Led Zeppelin en Arcade Fire. Toch niet de minste namen. The Beatles is trouwens via geen van beide diensten te beluisteren.

13. Muziek uploaden

Groovesharks bibliotheek is zo groot omdat gebruikers hun eigen muziek kunnen uploaden. Ook u kunt dat doen. Let hierbij wel op: het uploaden van muziek waar u de rechten niet van bezit is illegaal in Nederland. Het is wel ideaal om zelfgemaakte muziek aan iedereen laten horen. Klik links op Upload Music, er opent een nieuw venster, waarin u middels een Java-applicatie in drie stappen bestanden selecteert, muziekgegevens invoert en muziek uploadt. De ­upload-applicatie geeft alleen de audioformaten weer die toegevoegd kunnen worden.

© PXimport

14. Favorieten indelen

Ieder nummer kunt u markeren als favoriet. Dit kan door op het lied te klikken met de rechtermuisknop en Add to Favorites te selecteren, maar ook door in de strip op het plusje en daarna op het hartje te klikken. De functie Favorites in het linkermenu geeft alle favorieten weer. U kunt ook direct vanuit de zoek­resultaten nummers aan uw favorieten toevoegen door op het plusje en hartje te klikken. Bent u liefhebber van andermans afspeellijst, dan drukt u (nadat u de lijst hebt opgezocht) op Subscribe. De afspeellijst wordt vervolgens in het linkermenu weergegeven.

© PXimport

15. Vrienden uitnodigen

U kunt ook vrienden uitnodigen om Grooveshark te gaan gebruiken. Als u een mailadres invoert van iemand die Grooveshark al gebruikt, dan volgt u deze persoon direct. De andere gebruiker krijgt een melding dat u fan van hem/haar bent. Voert u een mailadres in van iemand die nog geen Grooveshark gebruikt, dan krijgt hij of zij een uitnodiging om aan de slag te gaan met Grooveshark. Ook kunt u kijken of uw Google- of Face-book-contacten actief zijn op Grooveshark zijn door uw gebruikersnaam en wachtwoord in te geven. Deze mogelijkheden staan onder Settings / Invite Friends.

© PXimport

16. Gebruikers volgen

Grooveshark kent wat sociale functies. De belangrijkste is de koppeling met Facebook, waar u uw favorieten en afspeellijsten kunt delen. Maar binnen Grooveshark zitten ook wat eigen sociale mogelijkheden. Via het tabblad People zoekt u eenvoudig andere gebruikers op. U voegt deze mensen toe aan uw netwerk door het profiel te bekijken en rechtsboven te klikken op Follow. De activiteiten van de personen die u volgt, ziet u terug onder Community. U kunt alleen zien wat mensen zelf voor publiek toegankelijk maken. Meer interactie dan het onderling delen van muziek zit er niet in.

© PXimport

17. Thema wijzigen

Het standaardthema van Grooveshark is een krijtbord, waar u met krijtletters op weg wordt geholpen de functies te verkennen. Handig, maar als u Grooveshark vaker gebruikt, verveelt het snel. Door op de beginpagina rechtsonder op Themes te klikken verschijnen de keuzemogelijkheden. Als niet betalende gebruiker zijn de opties beperkt tot een vijftal simpele achtergrondjes en een paar gesponsorde thema's van vooral bands en merken. VIP's (betalende gebruikers) hebben meer keuze tot een paar beter vormgegeven thema's.

© PXimport

18. Forum

Als u tegen problemen aanloopt of juist anderen wilt helpen, heeft Grooveshark ook een forum. Op dit forum kunt u ook lezen over de ontwikkelingen en bugs die momenteel te vinden zijn in Grooveshark. Ook is het forum een verzamelplaats voor proactieve gebruikers die graag hun steentje willen bijdragen om Grooveshark beschikbaar te maken in een andere taal. Ook Nederlanders zetten zich hiervoor in. Het forum is te bereiken via Forums.Gooveshark. Als u zelf een probleem ondervindt kunt u de hulpwebsite bezoeken.

© PXimport

VIP

Net als Spotify kent ook Grooveshark een betaalde versie. Bij Grooveshark is er maar één abonnement mogelijk, in tegenstelling tot de Unlimited en Premium accounts van Spotify. Betalende Grooveshark-gebruikers worden VIP's genoemd en krijgen extraatjes zoals thema's, een desktopapplicatie en een mobiele app. Ook ontbreken reclamebanners. VIP's kunnen muziek delen via hun Last.fm-account. Tot december betalen VIP's drie dollar per maand. Wat de abonnementskosten na december worden is op het moment van schrijven nog onbekend.

 

© PXimport

iPhone App

Dat Groovesharks 'Notice and Takedown'-beleid niet bij iedereen even geliefd is, blijkt wel uit het feit dat het Britse label Universal Music overhoop ligt met Grooveshark. Het geschil, waar beide partijen nog uit moeten komen, heeft ertoe geleid dat Apple - sowieso erg allergisch voor mogelijke auteursrechtinbreuk - op verzoek van het label de applicatie uit de App Store heeft verwijderd. Tot grote teleurstelling van Grooveshark-ontwikkelaars natuurlijk, die ondertussen de applicatie wel beschikbaar hebben gesteld voor gejailbreakte iPhones, iPods en iPads. Helaas neemt dit natuurlijk niet weg dat een VIP-account voor iPhone-gebruikers niet zo aantrekkelijk meer is.

19. VIP-account registreren

Om uw account als VIP te registreren, klikt u onderin op VIP. Er opent een nieuw venster waarin fijntjes uitgelegd wordt welke behandeling VIP's genieten. Door bovenaan op de knop Become a VIP te klikken gaat u meteen door naar de kassa, waar u kan aangeven of u een jaar- of maandabonnement wilt en hoe u wilt betalen. Van de afrekenmethodes zijn eigenlijk alleen Paypal en creditcard van toepassing. U wordt doorgestuurd naar de afrekenpagina van Paypal of uw creditcard. Nadat de betaling is geverifieerd kunt u gebruikmaken van de VIP-mogelijkheden.

© PXimport

20. Desktop-client

Als VIP kunt u de deskop-client ­installeren. In feite de Grooveshark-interface die u gewend bent van de website, maar dan als applicatie. Handig als u Groovshark graag wilt minimaliseren naar het systeemvak. Het voegt echter geen nieuwe functies toe en u hebt gewoon een internetverbinding nodig om muziek te luisteren. Nuttig is wel dat u met sneltoetsen de applicatie kunt aansturen, en dat een korte pop-up verschijnt wanneer een nummer begint. Instellingen hiervan kunt u wijzigen door rechtsboven op uw gebruikersnaam te klikken en vervolgens op Settings.

© PXimport

21. Mobiel

Het echte voordeel van een VIP-account zit 'm in de mobiele applicatie. Voor veel smartphones is een app beschikbaar, (niet voor iPhone, zie kader) waarmee u muziek via de internetverbinding streamt. Ook kunt u nummers en afspeellijsten opslaan zodat u die offline kunt beluisteren. De app is vrij minimalistisch vormgegeven en geeft na het opstarten een groot zoekveld en een zestal functieknoppen weer. Qua uiterlijk heeft het wat weg van de mobiele Spotify-app. Tijdens het testen zijn we geen problemen tegengekomen met het streamen van muziek.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten