Muziek ordenen met Windows Media Center

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 maart 2012 16:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hebt u een uitgebreide digitale muziekcollectie en wilt u die graag ordenen? Windows Media Center is uw beste vriend! Met dit programma brengt u alle liedjes uit uw collectie in kaart. Klik vervolgens op een artiest of album en geniet van de mooiste nummers.

1. Windows Media Center

In de meeste Windows-versies zit standaard het programma Windows Media Center. U hebt hiervoor Windows 7 Home Premium, Professional of Ultimate nodig. U vindt het programma ook terug in de Vista-versies Home Premium en Ultimate. Windows Media Center is een ideaal hulpmiddel om uitgebreide muziekverzamelingen te organiseren. Liedjes die op verschillende maplocaties, harde schijven en netwerkbronnen staan opgeslagen, brengt u eenvoudig samen binnen een prachtige gebruikersomgeving. Dat werkt veel gemakkelijker dan wanneer u telkens handmatig naar muziek zoekt in Windows Verkenner. Bovendien raakt u geen liedjes meer kwijt omdat u bent vergeten waar de bestanden staan opgeslagen. Een pluspunt is dat u het programma ook op een televisie bedient. Daarnaast luistert u eventueel via een stereo-installatie naar muziek. Uiteraard dient u deze apparaten dan wel met de computer te verbinden. Windows Media Center ondersteunt de meeste audioformaten. Zo geeft het programma probleemloos mp3, aac, wma en wav weer. Voor overige audioformaten hebt u externe codecs nodig. Misschien staan die al op uw computer en anders downloadt u een codecpack.

Bij Windows Media Center is uw muziekverzameling in goede handen.

2. Muziek importeren

Als u muziek opslaat in de mappen Mijn muziek of Openbare muziek, verschijnen de liedjes vanzelf in Windows Media Center. Het staat u natuurlijk vrij om audiobestanden op een andere locatie te bewaren. In Windows 7 voegt u mediamappen gemakkelijk toe aan een bibliotheek. Navigeer naar Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Windows Verkenner en blader naar de map(pen) waarin uw muziekbestanden staan opgeslagen. Klik bovenaan op In bibliotheek opnemen en kies Muziek. Mappen die u aan een bibliotheek hebt toegevoegd, zijn automatisch zichtbaar in Windows Media Center.

Windows Media Center herkent alle albums die u aan de muziekbibliotheek hebt toegevoegd.

Het is ook mogelijk om binnen Windows Media Center rechtstreeks muziek te importeren. Het voordeel van deze methode is dat u ook gemakkelijk mappen van netwerklocaties toevoegt. Op die manier benadert u muziek die op een netwerkschijf, NAS of andere computer staan opgeslagen. Open het programma via Start / Windows Media Center. Als u het nog niet eerder hebt gebruikt, klikt u eerst op Doorgaan. Kies daarna voor Snel om het programma met de aanbevolen opties te installeren. Vervolgens komt u in de gebruikersinterface van Windows Media Center terecht. Ga achtereenvolgens naar Taken / Instellingen / Mediabibliotheken en selecteer de optie Muziek. Klik op Volgende en kies voor Mappen toevoegen aan de bibliotheek. In het volgende scherm geeft u aan of de bestanden op de huidige computer (inclusief gekoppelde netwerkstations) staan of dat ze zich op een ander systeem binnen het netwerk bevinden. In dat laatste geval dient u wel de deelfunctie van de betreffende map in te schakelen. Klik op Volgende en selecteer de gewenste mappen. Selecteer daarna de optie Ja, gebruik deze locaties. Bevestig ten slotte met Voltooien. Het programma importeert nu alle muziek.

Bepaal welke mappen met muziek u aan het programma wilt toevoegen.

3. Afspelen

Zodra Windows Media Center alle liedjes in kaart heeft gebracht, bladert u door alle muziekalbums. Gebruik linksboven de groene startknop om terug te keren naar het hoofdmenu. Navigeer naar Muziek en druk op Enter. U ziet alle hoesjes van toegevoegde muziekalbums staan. Met de pijltjestoetsen bladert u door het aanbod. Klik op een hoes en bekijk uit welke liedjes het album bestaat. Verder ziet u in welk jaar de muziek is uitgebracht en wat de totale speellengte is. Via album afspelen luistert u naar alle liedjes. Gebruik de afspeelknoppen aan de onderzijde om naar het volgende nummer te gaan of te pauzeren. Aan de linkerkant treft u verschillende opties. Klik op Lijst met nummers weergeven, zodat het programma alle liedjes toont. Gebruik desgewenst ook de functies Willekeurige volgorde en Herhalen. Daarnaast schakelt u Visualisaties in, wanneer u tijdens een luistersessie graag naar bewegende vormen en patronen kijkt. Via Afbeeldingen weergeven geniet u van eigen foto's terwijl u naar leuke liedjes luistert.

U luistert met één muisklik gemakkelijk naar volledige muziekalbums.

4. Tijdelijke afspeellijst

Natuurlijk hebt u niet altijd zin om naar een volledig muziekalbum te luisteren. Gelukkig kunt u ook losse nummers aanklikken. Open vanuit het hoofdmenu uw muziekverzameling en klik op een hoes. Zoek een liedje uit dat u leuk vindt. Via nummer afspelen start de weergave meteen. U voegt gemakkelijk verschillende nummers aan een tijdelijke afspeellijst toe. Handig, want u hoeft dan niet na afloop van een nummer een nieuw liedje te selecteren. Gebruik hiervoor de optie toevoegen aan nu afspelen. Wilt u zien welke nummers er in de tijdelijke afspeellijst staan? In het hoofdmenu gaat u in dat geval naar Nu afspelen / Lijst met nummers weergeven. Klik op Wachtrij bewerken om de afspeelvolgorde te wijzigen. Via de pijltjes verplaatst u een nummer naar boven of beneden. Bevestig met Gereed. Wilt u vaker naar dezelfde nummers luisteren? Klik dan op Als afspeellijst opslaan. Bedenk vervolgens een naam en kies als laatste voor Opslaan.

Bekijk welke liedjes u aan de tijdelijke afspeellijst hebt toegevoegd.

0 Reactie(s) op: Muziek ordenen met Windows Media Center

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.