© PXimport

Muziek zonder downloaden

Geplaatst: 2 september 2011 - 09:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Gratis een muziekcollectie opbouwen, meteen luisteren en u hoeft er geen downloadtrucs voor uit te halen? Dat klinkt fantastisch. Iets meer dan een jaar geleden lukte het Spotify om in Nederland een streaming muziekdienst te lanceren. Wilt u alles uit Spotify halen? Wij verklappen alle geheimen van deze populaire muziekdienst.

1. Registreren bij Spotify

Voordat u begint zult u zich moeten registreren bij Spotify. Zo kunt u later op elke computer waar Spotify te vinden is met uw logingegevens bij uw muziek en afspeellijsten. Surf naar Spotify en klik op de grijze knop Start Listening. Doorloop het registratieformulier. In de laatste stap kunt u kiezen van welke versie u gebruik wilt maken. Kies in dit geval voor Open. In de laatste stap klikt u op Download, daarmee haalt u de Spotifyplayer binnen, waarmee u gebruikmaakt van deze dienst. Dubbelklik op de download om de installatie te starten. Binnen enkele minuten krijgt u een loginvenster van Spotify te zien. Vul hier uw gegevens in. De eerste keer wordt u ook nog gevraagd om de voorwaarden door te lezen. Deze kunt u na het lezen accepteren. Nu bent u klaar om aan de slag te gaan met Spotify.

© PXimport

Na installatie ziet u dit venster. Zodra u inlogt bent u in het programma en kunt u starten.

2. Artiest zoeken

Bij een gratis Spotify-acount krijgt u de eerste maand twintig uur luistertijd, iedere maand krijgt u er vijf uur bij, maar u komt nooit boven de twintig uur uit. Na zes maanden veranderen de restricties: u mag slechts tien uur per maand luisteren, en u mag een nummer niet meer dan vijf keer afspelen. Af en toe hoort u reclame. In principe is twintig uur luistertijd voldoende om Spotify te ontdekken. Ga eerst eens op zoek naar uw favoriete artiest, typ linksboven in beeld de naam van de artiest die u zoekt en u krijgt direct een resultaat. Dubbelklik op het eerste nummer in de zoekresultaten om meteen te beginnen met luisteren. U kunt ook alle albums van uw artiest zien. Klik dan onder Artists op de naam van uw zoekopdracht. Nog meer weten over uw favoriete artiest? Klik op de artiestennaam en vervolgens op de knop Biography boven in beeld. Hier kunt u meer lezen over uw favoriete artiest.

© PXimport

In het artiestenoverzicht ziet u alle beschikbare albums.

Niet alle artiesten

Het is Spotify gelukt om met veel partijen in de muziekindustrie een overeenkomst te bereiken. Maar sommige muziek zult u niet terug kunnen vinden. Oude albums van Nirvana zijn hier een voorbeeld van. Die kunt u niet beluisteren. Gelukkig komt dit niet vaak voor en is het aanbod meestal voldoende.

3. Afspeellijsten maken

Als u de muziek zo goed vindt dat u er vaker naar wilt luisteren, dan kunt u het gehele album simpel en snel in een afspeellijst plaatsen. Klik op New Playlist en voer een naam in voor uw afspeellijst. Ga vervolgens op de de titel van het album of het nummer staan en sleep het met uw muis naar de afspeellijst. Vanaf nu kunt u altijd snel bij het nummer. U kunt nummers uit uw afspeellijsten nog eens extra markeren door ze een ster te geven. Links naast het nummer ziet u een ster in het zwart staan. Klik op de zwarte ster en het nummer wordt geel. Ga hierna naar Starred en u ziet direct welke muziek u een ster gegeven hebt.

© PXimport

Zet uw favoriete muziek in een afspeellijst.

4. Gerelateerde muziek

Zodra u gezocht hebt op een artiest, kunt u klikken op de naam van de artiest. Bent u aan het speuren naar nieuwe ontdekkingen? Dan kunt u na een zoekactie ook klikken op Related artists. U krijgt dan een lijst met artiesten die dezelfde soort muziek maken als de artiest van uw zoekopdracht. Zo maakt u een muzikale reis langs allerlei artiesten die u wellicht nog niet kent.

© PXimport

Ontdek nieuwe muziek via gerelateerde artiesten.

5. Facebook-koppeling maken

Spotify wordt nog leuker door de koppeling die u kunt maken met Facebook. Zo kunt u uw muziek delen binnen Spotify met uw contacten van Facebook. Klik op Connect to Facebook om in te loggen met uw Facebook-account. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op Aanmelden. Hebt u nog geen Facebook-account, maar u wilt wel muziek met anderen delen? Surf dan naar Facebook en maak een account aan. Zodra u geregistreerd bent bij Facebook kunt u vanuit Spotify de koppeling met Facebook maken.

6. Afspeellijsten volgen

Als uw Spotify-account gekoppeld is met Facebook dan ziet u rechts in beeld alle namen staan van uw contacten. Ziet u leuke muzieklijsten staan bij uw contacten? Dan kunt u die ook heel gemakkelijk toevoegen. Bekijk de afspeellijsten van uw contact en klik op Subscribe om ook volger te worden. Elke keer dat de afspeellijst wordt aangevuld, krijgt u deze updates te zien. Het blijkt soms nog lastig om profielen van andere personen te zoeken maar als een afspeellijst meerdere volgers heeft, kunt u gemakkelijk andere personen vinden. Klik op het pijltje naast het aantal volgers en u ziet een lijstje met andere namen. Klik op een naam en kies in het volgende venster voor Add , waarbij 'persoon' staat voor de naam van uw contact. U kunt ook op een andere manier personen vinden. Typ in de zoekbalk het volgende: spotify:user:, waarbij u zelf nog een gebruikersnaam in moet vullen. Hebt u die goed? Dan komt u direct op het profiel en kunt u deze persoon toevoegen aan uw lijst met contacten.

© PXimport

U kunt afspeellijsten van anderen beluisteren.

7. Bestanden versturen

Zodra u een contactenlijst hebt, kunt u ook streams versturen naar uw contacten. Zo kunt u uw contacten tippen over goede en leuke nummers die u hebt gevonden. Selecteer één of meerdere nummers en sleep ze naar een contactpersoon in uw lijst. Zodra u bij de contactpersoon bent, verschijnt er een venster waar u ook nog een mogelijkheid hebt om een toelichting te geven. Klik uiteindelijk op Send track om de muziek te versturen. Zodra u zelf bestanden ontvangt, kunt u deze weer terugvinden in uw inbox. Deze mailbox is links in het menu te vinden.

© PXimport

Verstuur bestanden naar uw contacten.

8. Account upgraden

Bent u al overtuigd van het gigantische aanbod van Spotify en de mogelijkheden? Dan kunt u kiezen om uw account te upgraden en er maandelijks voor te betalen. Veel geld hoeft u er niet voor neer te leggen. Het goedkoopste abonnement, Spotify Unlimited, kost vijf euro per maand. Belangrijkste voordeel hiervan is dat u geen reclame meer hoort tussen de nummers en dat u geen tijdslimieten meer hebt. Het Premium-abonnement biedt meer mogelijkheden en kost een tientje per maand. Hierbij wordt de muziek in betere kwaliteit aangeboden en kunt u in een offline-modus naar uw muziek luisteren. Upgraden zelf gaat heel eenvoudig. Ga in Spotify naar Help en kies voor Your account. Kies vervolgens onder Subscription Status een abonnement. Op de volgende pagina kunt u een definitieve keuze maken en worden de voordelen voor u nog eens op een rij gezet. Kies daarna waarmee u wilt betalen en klik op Continue, nadat u uw gegevens in hebt gevuld wordt uw account geüpgraded. Let op: u hebt een creditcard of PayPal-account nodig om te kunnen betalen.

© PXimport

Upgraden naar een Premium-account is niet zo duur en geeft u veel meer mogelijkheden.

9. Muziek kopen

Het kan zijn dat u zelf een nummer wilt kopen en het mp3-bestand daarvan wilt downloaden. Dat kan ook binnen uw gratis Spotify-account. De losse tracks zijn relatief duur: 1,59 euro per nummer, dus bedenk goed of u het het geld waard vindt. Om een nummer te kopen, klikt u op Get en vervolgens voert u uw betaalgegevens in. Spotify kan ook uw gegevens opslaan zodat u de volgende keer alleen maar uw wachtwoord in hoeft te typen als u een nummer koopt. Vindt u het uw geld niet waard om een los nummer te kopen, dan kunt u een bundel kopen. Voor 10 euro mag u dan 10 nummers uitzoeken, waardoor een nummer nog maar 1 euro kost. Voor vijftien downloads betaalt u 13 euro, en er zijn ook bundels met veertig en honderd downloads. Voor elke bundel betaalt u naar verhouding minder per nummer. Openstaand tegoed vervalt echter na dertig dagen. U kunt ook uw hele afspeellijst aanschaffen. Klik boven in het beeld op Get Playlist en u ziet de prijs. Klik daarna nog een keer op het pijltje en u wordt gevraagd om uw wachtwoord. Zodra u het wachtwoord hebt getypt, kunt u met uw creditcard betalen.

© PXimport

Schaf bundels van 1, 10, 15, 40 of 100 downloads aan om nummers te downloaden.

10. Synchroniseren

Als u in het bezit bent van een iPhone of een telefoon met Android als besturingssysteem dan kunt u ook gebruikmaken van handige apps die Spotify synchroniseren met uw telefoon. Via iTunes voor uw iPhone of de Market van Andriod kunt u apps downloaden om ook muziek te luisteren op uw mobiele telefoon. U hebt wel een Premium-account nodig om direct bij al uw muziek te kunnen.

© PXimport

Uw telefoon bouwt u zo om naar mp3-speler met een Spotify Premium-account.

11. Instellingen aanpassen

U kunt ook zien welke instellingen Spotify voor u gemaakt heeft. Mocht u een andere voorkeur hebben dan kunt u dat ook eenvoudig aanpassen. Ga naar Edit en kies Preferences. In het volgende venster krijgt u uw instellingen te zien. Zo kunt u uw account van muziekdienst Last.fm importeren en zelf bepalen welke muziekbestanden geïmporteerd worden. Zo gaat dat ook met bijvoorbeeld iTunes. U kunt uw iTunes-bestanden snel toevoegen aan uw Spotify-account. Klik daarvoor op Add Source en zoek uw map met de muziek van iTunes op. Deze instellingen kunt u natuurlijk ook voor andere programma's maken. Zo maakt u van Spotify de ideale muziekbibliotheek. En andere belangrijke instelling is te vinden onder Purchases. Hier staat waar uw gedownloade bestanden worden opgeslagen. Dit is vaak een andere map dan de plek waar u standaard uw muziek opslaat. Klik op Browse en selecteer een map waar u liever uw muziekbestanden plaatst.

© PXimport

Pas de instellingen aan naar uw wensen.

12. Specifiek zoeken

De zoekfunctie van Spotify ziet er heel eenvoudig uit, maar heeft toch een aantal verborgen mogelijkheden waardoor u uw zoekopdracht helemaal naar wens kunt specificeren. Zo kunt u bijvoorbeeld op jaar selecteren. Typ om dit te doen de naam van de artiest die u zoekt en daarachter Year: met het jaartal erachter. Bijvoorbeeld: Prince Year: 1982, zo krijgt u alle nummers van Prince uit dat jaar te zien. En er zijn meer mogelijkheden om te zoeken, zo kunt met Genre:, Artist: en Album: specifiek zoeken en ook combinaties van deze zoekopdrachten werken, zoals Genre: Pop Artist: Madonna. Op Spotify Gateway zijn alle genres en jaartallen te vinden die Spotify gebruikt.

© PXimport

Specifiek zoeken werkt snel en de kans is groter dat u vindt wat u zoekt.

13. Muziek mailen

Kent u mensen die nog niet in uw contactenlijst staan, maar wilt u ze toch iets laten horen? U kunt ze heel eenvoudig ook een muzieklink sturen. Klik met uw rechtermuisknop op de track die u wilt versturen en kies voor Copy Spotify URI. Plak de link in een mailtje. Nu kunt u de track versturen, uiteraard zal de ontvanger van uw mailtje gevraagd worden Spotify zelf ook te installeren. U kunt zelfs een stap verder gaan en de track op een specifiek moment laten starten, zodat u die mooie solo direct kunt laten horen. Als u een Word-editor open hebt staan, dan krijgt u alleen de titel en de artiest te zien. Klik hier met uw rechtermuisknop op en kies voor iets dergelijks als Hyperlink bewerken (de precieze benaming verschilt per programma). Typ nu achter de link een # en de tijd dat u het nummer wilt laten starten, bijvoorbeeld op 2:03. Klik op OK om het venster weer te sluiten en u kunt de link gewoon mailen. U kunt ook uw track delen via Facebook, Twitter, Spotify of Windows Live Messenger, klik daarvoor met uw rechtermuisknop op het nummer van uw keuze en kies Share to. U kunt er eventueel nog een leuk bericht aan toevoegen. Klik dan op Share to platformnaam en uw nummer wordt gedeeld. Maar wat als u een track wilt delen met een persoon die niet in uw contactenlijst staat, maar waarvan u weet dat diegene te vinden is op Spotify. U vult daar gewoon de gebruikersnaam in van deze persoon en het bestand wordt gestuurd.

© PXimport

Geef aan wanneer de track moet starten als u hem mailt naar iemand anders.

14. Spotify in Windows 7

Spotify maakt handig gebruik van een aantal functies in Windows 7. Zo sluit Spotify nooit direct af, maar staat standaard in de taakbalk, zodat de muziek niet zomaar stopt als u het programma per ongeluk sluit. Zodra u met uw rechtermuisknop op het icoontje op de taakbalk klikt kunt u ook nog kiezen om door te gaan naar het volgende nummer of te shuffelen. Is Spotify gewoon open en staat het icoontje onder in de taakbalk? Dan kunt u het programma nog steeds eenvoudig bedienen, zonder dat u in uw afspeellijsten moet gaan zoeken. Klik met uw rechtermuisknop op het icoontje en u ziet welke muziek voorbij is gekomen en wat uw recente afspeellijsten zijn.

© PXimport

Bedien met uw muis Spotify direct vanuit Windows 7.

15. Spotify in Firefox

Spotify kunt u ook laten draaien in uw browser. Zo hoeft u niet steeds te schakelen tussen uw internetpagina en het muziekprogramma. Met de extensie Foxytunes kunt u Spotify bedienen. Surf naar FoxyTunes en klik op Get Foxytunes, klik nog een keer in het volgende venster op Install Foxytunes, daarna op Nu Installeren en herstart de browser om de installatie te voltooien. Rechts onderin ziet u nu meteen staan wat Foxytunes voor u afspeelt. U kunt nu de muziek pauzeren. Als u op het piepkleine icoontje met het muzieknootje klikt krijgt u een menu te zien. Hierin kunt u eigenlijk elke denkbare instelling maken die u wenst.

© PXimport

Foxytunes is een zeer uitgebreide extensie met veel leuke mogelijkheden.

Bitrates

Als gratis Spotify-gebruiker wordt de muziek met 160 kbit/s doorgegeven. Neemt u een betaald Premium-account dan kunt u de muziekkwaliteit opschroeven naar 320 kbit/s. Ga daarvoor naar Edit / Preferences en zet een vinkje voor High quality streaming. Maar wat zegt die kwaliteit eigenlijk? Hoe hoger het aantal bitrates, des te meer informatie is er opgeslagen in het bestand en kan dus afgespeeld worden. Bij geluid wordt een aantal standaard bitrates gebruikt. 32 kbit/s is de laagste kwaliteit, dit komt haast niet meer voor, het is te vergelijken met de kwaliteit van AM-radio. 192 kbit/s komt van uw mp3's als u ze van een cd afhaalt en 320 kbit/s is de beste muziekkwaliteit die er is. U kunt dus aan de bitrate zien of uw muziekbestand van goede kwaliteit is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten