Muziekcollectie ordenen

Door: mark-swarts | 19 juni 2012 18:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Ondanks de opmars van online muziekdiensten houden mp3-bestanden hun bestaansrecht. Met muziek op uw harde schijf hebt u immers meer vrijheid dan met een Spotify-account: u kunt uw bestanden op ieder gewenst medium plaatsen en ze naar hartenlust converteren. Een nadeel van het werken met mp3's is echter dat al snel een onoverzichtelijke collectie ontstaat, waarbij muziekbestanden her en der op uw schijf staan opgeslagen en incorrecte bestandsnamen hebben. Door orde aan te brengen, maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker!

1. Zoeken met Copernic

Om bestanden effectief te organiseren, moet u er eerst achterkomen wat er zoal op uw systeem staat. De beste manier om een begin te maken met het beheren van uw muziekcollectie, is door alle bestanden op te zoeken en ze daarna op een schijf of in een map bij elkaar te zetten. Met een goede zoekmachine zoekt u uw bestanden snel bij elkaar. In dit artikel gaan we als voorbeeld aan de slag met Copernic Desktop Search, een uitstekend programma om alle muziekbestanden op uw systeem mee terug te vinden. U kunt de software downloaden op Copernic.com. Kies op deze website voor Products en selecteer daarna de programmanaam. Klik naast CDS Home - English op de oranje pijl, waarna de download start. Na een korte installatie start Copernic en begint het met het indexeren van alle bestanden op uw computer.

Copernic Desktop Search kan alle mappen en schijven op uw systeem uitkammen naar muziek.

2. Extra mappen toevoegen

Helaas kijkt Copernic in eerste instantie alleen in een aantal standaardmappen. Om extra mappen en schijven toe te voegen, klikt u op Tools / Options. Kies voor Files. Nu ziet u alle te doorzoeken mappen bij elkaar. Klik op Add en navigeer naar de schijf of map die u wilt toevoegen. Automatisch zijn alle typen bestanden die moeten worden gevonden aangevinkt, dus u kunt op OK klikken om de wijziging door te voeren. Dat betekent nog niet dat het programma alle audiocodecs weet te vinden. Zo negeert het bijvoorbeeld de FLAC-extensie. Voeg deze toe via Tools / Options / Advanced. Klik naast File types to index op Add. Vul hier flac in en geef aan dat het een Music file (muziekbestand) is. Kies OK, geef eventueel meer bestandstypen op en sluit het optiemenu af met OK om het geheel op te slaan.

Afwijkende mappen en bestandstypen zijn gemakkelijk zelf toe te voegen.

3. Muziek vinden en bundelen

In Copernic klikt u eerst op All om de hele computer te doorzoeken. Vul onder Search het muziektype in dat u zoekt. As u uw mp3's terug wilt vinden, doet u dat door *.mp3 in te vullen, waarbij de asterisk doorgaat voor elke bestandsnaam die gekoppeld is aan het mp3-bestandsformaat. Vervolgens ziet u de resultaten in beeld. Kies nu Music, waarbij het getal dat eronder verschijnt een aanduiding vormt voor het aantal gevonden bestanden. U ziet nu elke gevonden map uitgeklapt in beeld staan, met daaronder de mp3-bestanden. Klik rechts in beeld op Standard en kies hier Detailed om metagegevens (extra informatie) van uw liedjes te zien. Een bestand is af te luisteren door erop te klikken en voor Play te kiezen. Klik op Open Music Folder om de bestandslocatie in Windows Verkenner te openen. Verplaats de map nu naar een overzichtelijke locatie, bijvoorbeeld Mijn Muziek van Windows. Deze map is in de verkenner te vinden onder Bibliotheken / Muziek / Mijn Muziek. Als alternatief kunt u een aparte partitie of een interne of externe harde schijf gebruiken, waarbij u de locatie ook voorziet van de naam Muziek. Losse mappen en schijven kunt u ook in de muziekbibliotheek van Windows voegen. Rechtsklik in Windows Verkenner onder Bibliotheken op Muziek en kies Eigenschappen. Klik op Een map opnemen en selecteer de locatie.

Bundel mappen tot een bibliotheek, zodat u meer overzicht krijgt.

4. Dubbele liedjes zoeken

Als u over duizenden mp3-bestanden beschikt, is de kans groot dat u een album dubbel heeft of dat het aanwezig is in verschillende formaten. U schoont uw collectie snel op met het programma Duplicate Cleaner. Kies hier voor de gratis versie (free version) en kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal. Zodra Duplicate Cleaner is gestart, kunt u aangeven wat u precies zoekt. In het tabblad Zoek Criteria kiest u linksonder de schijf of map die doorzocht moet worden. Sleep hem naar het rechtervenster, genaamd Zoek Paden. Daarna selecteert u de bestandstypen. Onder Bestand Filter vindt u Included. Klik naast dit veld op Kies en selecteer Audio/Muziek om de meest gangbare muziekformaten te scannen. Bevestig dit met Kies. Onder het venster Vind Bestanden Met: kunt u een vinkje plaatsen bij zoekcriteria. Zo kunt u zoeken naar bestanden met dezelfde artiest, bestandsnaam of aanmaakdatum. Tevreden? Klik in de taakbalk op Scan Nu.

Met het gratis Duplicate Cleaner ziet u direct welke bestanden u dubbel hebt.

1 Reactie(s) op: Muziekcollectie ordenen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 september 2014 18:32 Anoniem
  Ik vraag me af of Duplicate Cleaner bestanden herkent op basis van alleen de naam of ook grootte (en/of kbps). Zou namelijk vervelend zijn als je een opgenomen versie hebt en de originele en dat het programma dan de originele verwijderd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.