Muziekcollectie ordenen

Door: mark-swarts | 19 juni 2012 18:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

5. Duplicaten opschonen

Zodra het scannen naar dubbele liedjes is voltooid, volgt een samenvatting. Hierbij ziet u hoeveel bestanden er dubbel zijn en hoeveel MB of GB ze in beslag nemen. Klik op Afsluiten om terug te gaan naar Duplicate Cleaner. Alle gevonden bestanden staan in het venster gegroepeerd per soort, met daarnaast andere gegevens, zoals de bestandsgrootte en audio tags. Om snel op te schonen, kiest u Selectie Assistent in de taakbalk. Nu kunt u schoonmaakcriteria aanklikken en aangeven welk bestand u wilt bewaren, bijvoorbeeld de nieuwste versie of het bestand met de hoogste bitrate (via het tabblad Selecteer op Audio Tags). Klik op Merk om deze bestanden weg te strepen en kies Afsluiten. Controleer in de lijst of alle doorgestreepte bestanden daadwerkelijk weg mogen. Een bestand dat u toch wilt houden, bewaart u alsnog door het vinkje voor de bestandsnaam weg te halen. Kies vervolgens Bestand verwijderen en kies in het nieuwe venster Verwijder Bestanden. Let op: als u grote aantallen duplicaten hebt, is de betaalde pro-versie nodig om ze gelijktijdig te kunnen verwijderen.

Een muziekalbum dubbel op de computer? De Selectie Assistent verwijdert snel een van de versies.

6. Audiotags updaten

Om uw muziekbestanden op een overzichtelijke manier te ordenen, is het van belang dat de bestanden zijn voorzien van de juiste informatie. Als deze informatie is ingevuld, leest u in uw favoriete mediaspeler de artiest, naam van het liedje, album en jaar van uitgave. Anders zijn deze velden leeg. Om uw muziekcollectie van de juiste 'tags' te voorzien, kunt u gebruik maken van het programma MP3tag, waarvan een Nederlandse versie is te downloaden. Als u MP3tag voor het eerst opent, kiest u Bestand en vervolgens de optie Map wijzigen. Selecteer hier de map waarin uw muziek staat. Vervolgens worden de bestanden gelezen en ingevoerd in de software. Ontbreken er velden of bijvoorbeeld een cd-hoes? Selecteer een liedje of een heel album door erop te klikken en met Shift of Ctrl de overige liedjes aan te klikken. Klik in de taakbalk op Tagbronnen en kies een informatiebron. Voer vervolgens de albumtitel in en kies bij de gevonden muziekalbums de juiste versie. Er staan vaak 'special editions' en live-versies tussen met dezelfde titel, let daar dus op. Vervolgens is de taginformatie handmatig aan te passen. U kunt dit ook direct door laten voeren met een klik op OK. De bestanden worden daarmee direct geüpdate.

Van albumhoes tot de producer van de cd: met MP3tag haalt u alle relevante informatie binnen.

7. iTunes: genres

Nu uw muziekbibliotheek netjes is geordend, wilt u er uiteraard ook 'gesorteerd' naar kunnen luisteren. Door de juiste tags te downloaden, kunt u muziek eenvoudig sorteren op genre, maar met de functie Genius van iTunes kunt u automatisch afspeellijsten maken gebaseerd op muzieksoort. U kunt iTunes downloaden van iTunes.nl. Kies Gratis download om op de downloadpagina te komen. Na de installatie voegt u muziek toe via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen. Afhankelijk van de hoeveelheid muziek die u wilt toevoegen, kan dit even duren. iTunes zoekt zelf ook nog naar ontbrekende metadata. Klik vervolgens in het linkermenu op Genius. Om er gebruik van te kunnen maken, heb u een Apple ID nodig, dat direct is aan te maken. Na het inloggen scant Genius uw iTunes-bibliotheek. Het programma stuurt de gevonden informatie naar iTunes, dat wil zeggen: het bekijkt welke liedjes bij elkaar kunnen staan in een afspeellijst, waarna deze lijsten daadwerkelijk worden aangemaakt. Dit proces neemt enige tijd in beslag. Ondertussen kunt u het programma gewoon gebruiken. Hierna worden de afspeellijsten in tegelvorm getoond. Als u in de bibliotheek een liedje aanklikt, verschijnen soortgelijke liedjes uit uw collectie als Genius-aanbeveling in de iTunes Sidebar, rechts in beeld.

iTunes heeft met Genius een geniale functie in huis om automatische afspeellijsten te maken.

8. iTunes synchroniseren

Als u iTunes gebruikt als muziekspeler kunt u, ook zonder gebruik te maken van Apple's iCloud-dienst, uw bibliotheek synchroniseren met andere computers, en dus ook met computers die zich buiten uw thuisnetwerk bevinden. Dat doet u met behulp van een dienst zoals Dropbox, SugarSync of Syncplicity. Zoek eerst de bibliotheek op. Deze staat standaard in de map Mijn Muziek. De locatie is ook te vinden in iTunes via Bewerken / Voorkeuren en het tabblad Geavanceerd. Selecteer de iTunes-map in Windows Verkenner, kopieer hem via Ctrl+C, ga naar - bijvoorbeeld - uw Dropbox-map en plak de bibliotheek er middels Ctrl+V in. Afhankelijk van de grootte van uw iTunes-map kan het uploaden van de bestanden naar Dropbox enige tijd duren. Ook het downloaden van dezelfde bestanden op een andere computer (synchronisatie) kan enige tijd in beslag nemen. Zodra de synchronisatie voltooid is, opent u iTunes terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. U wordt gevraagd de iTunes-bibliotheek aan te wijzen via de knop Kiezen. Navigeer naar Dropbox / iTunes en dubbelklik op het bestand iTunes Library. iTunes ziet er nu op elke computer hetzelfde uit. Let op dat de bibliotheek slechts één keer tegelijk kan worden geopend. iTunes kan dus niet op meerdere computers zijn opgestart.

Dankzij een clouddienst als Dropbox kunt u uw iTunes-bibliotheek overal openen.

Last.fm

Last.fm is een muziekplatform waar u mensen kunt vinden die uw muzieksmaak delen. De meeste mensen kennen Last.fm echter hoofdzakelijk als een plaats waar uw 'luistergedrag' wordt bijgehouden. Op de website is snel een account aangemaakt, waarna u de bijbehorende gebruikersnaam en het wachtwoord kunt invoeren in muziekspelers als Spotify en iTunes, of in de elders in dit artikel besproken Mufin Player. Voor alle andere mediaspelers is er de Last.fm Scrobbler, een klein programmaatje voor Windows dat bijhoudt waar u naar luistert. Er is een speciale app van beschikbaar voor smartphones met iOS (iPhone) en het Android-besturingssysteem. Hiermee kunt u uw statistieken bekijken, maar ontdekt u ook nieuwe artiesten, zijn muziekfragmenten te beluisteren en bent u op de hoogte van de nieuwste concertagenda. Last.fm is eigenlijk onmisbaar voor muziekliefhebbers.

Last.fm kan bijhouden waar u naar luistert en laat u nieuwe muziek ontdekken.

1 Reactie(s) op: Muziekcollectie ordenen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 september 2014 18:32 Anoniem
  Ik vraag me af of Duplicate Cleaner bestanden herkent op basis van alleen de naam of ook grootte (en/of kbps). Zou namelijk vervelend zijn als je een opgenomen versie hebt en de originele en dat het programma dan de originele verwijderd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.