Muziekindustrie wil ban op 'illegale sites' in Google

© PXimport

Muziekindustrie wil ban op 'illegale sites' in Google

Geplaatst: 30 januari 2012 - 12:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Google en Bing moeten zorgen dat in hun zoekresultaten geen links meer te vinden zijn die verwijzen naar sites met illegale content. Dat schrijft de entertainmentindustrie aan de zoekgiganten.

De vertrouwelijke brief (pdf) van de entertainmentindustrie aan de zoekmachines is in handen van de Open Rights Group, een Britse voorvechter van internetvrijheid. De Britse muziek- en filmindustrie, de houder van de uitzendrechten op Premier League voetbal en de vereniging van uitgevers hebben gezamenlijk aan de grote zoekmachines gevraagd vrijwillig een Code of Practice te ondertekenen.

Die code moet ervoor zorgen dat "consumenten worden geholpen met het vinden van legale content", en ook nog beschermd worden tegen malware en online oplichting "en andere risico's die samenhangen met illegale sites." De copyrighthouders mikken vooral op het weren van links naar illegale sites uit de eerste pagina's van de zoekresultaten. Daar tegenover moeten legale aanbieders van content juist hoger in de zoekresultaten naar voren komen.

Onderzoekje naar mp3

De entertainmentindustrie heeft naar eigen zeggen afgelopen herfst een zeer basaal onderzoek gedaan naar de zoekresultaten van Google en Bing in de UK. Binnen Google werd gezocht op de namen van de op dat moment populaire top-20 liedjes gecombineerd met de term mp3. "Gemiddeld 16 van de eerste 20 resultaten op de top-20 liedjes en 15 van de top-20 albums linkten naar bekende illegale sites", schrijft de entertainmentindustrie in de brief naar de zoekgiganten.

De uitgeversorganisatie deed eenzelfde test op Google en Bing, maar dan op de top-50 van boekenbestsellers. Google gaf volgens de uitgevers een gemiddelde van 41 procent niet-legale links op de eerste pagina. Bing kwam met een gemiddelde van 21 procent aan verwijzingen naar niet legale sites. Volgens de uitgevers is dat resultaat zelfs slechter dan een test in 2010.

Pirate Bay in zoekresultaten

"Dezelfde resultaten krijgen we bij films, tv-programma's en samenvattingen van voetbalwedstrijden", zo gaat de brief verder. "Beruchte piratensites als Pirate Bay en Isohunt blijven maar opkomen als zoekresultaat. De situatie wordt steeds slechter in plaats van beter."

Volgens de entertainmentbranche zitten consumenten echt niet te wachten op de "negatieve consequenties" die het gevolg zijn van het "onbedoeld overtreden van de wet" door illegaal te downloaden. In 41 procent van de gevallen wordt spyware binnengehaald, 39 procent heeft een virus of trojan gedownload. In 17 procent crashte de pc. "Wij geloven dat zoekmachines een rol moeten spelen in het beschermen van consumenten en bedrijven door de gebruikers te verwijzen naar sites die zich houden aan de wet."

'Maak niet de fout als SOPA'

De Open Rights Group is fel tegen de voorgestelde code. "Opnieuw zien we gevaarlijke plannen die willen bepalen wat we online mogen zien en doen", citeert The Register een verklaring van de belangengroep. "De overheid loopt het risico dat het dezelfde fouten maakt als in de Verenigde Staten is gebeurd met de Stop Online Piracy Act (SOPA)."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten