Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

NAS instellen van Synology & QNAP

Door: Edmond Varwijk | 01 mei 2012 14:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een NAS is een alleskunner, dat maakt het hebben van een NAS ook zo leuk. Het apparaat is echter niet altijd even gemakkelijk te configureren, doordat er zoveel functies en technieken in het apparaat samenkomen. We helpen u met deze workshop voor een NAS van Synology of QNAP graag op weg.

1. Wachtwoorden aanpassen

Op elke NAS is minimaal één gebruiker aanwezig, en dat is de admin: de baas. Met het admin-account kunt u de NAS beheren, een goed wachtwoord is daarom belangrijk. Het is verstandig om het wachtwoord zo nu en dan aan te passen, dat maakt het weer exclusief. Het is dan alleen bekend bij hen die het ook echt horen te weten. Bij veel NAS'en is er een aparte optie voor het wijzigen van het administrator-wachtwoord. Is dit er niet, dan is de admin een gewone gebruiker en past u het wachtwoord aan via het Gebruikersbeheer of de Users.

2. Wachtwoordsterkte QNAP

Een handige optie bij QNAP is de mogelijkheid de gebruikers van de NAS te dwingen sterke wachtwoorden te gebruiken. U vindt deze opties via Systeembeheer / Algemene instellingen / Wachtwoord sterkte. Er zijn drie opties. De eerste voor kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens, de tweede voor het niet mogen herhalen van hetzelfde teken en een derde om te voorkomen dat men de gebruikersnaam in het wachtwoord gebruikt. Gaat u voor maximale sterkte, dan schakelt u ze natuurlijk alle drie in.

3. Maak gebruikers aan

Het beste maakt u voor iedereen die de NAS gebruikt, een eigen gebruikersaccount aan. Zorg dat niemand zomaar gebruikmaakt van het admin-account en maak de nieuwe gebruikers op de NAS ook geen lid van de groep Administrators. Het is het veiligste om iedereen in de groep met gewone gebruikers te zetten. Klik op Nieuwe gebruiker maken of Maken / Gebruiker maken. Voer gegevens in achter Naam en Wachtwoord en gebruik eventueel extra opties zoals het toevoegen van e-mailadres of omschrijving.

4. Geef rechten

Werken met rechten wordt vaak 'eng' gevonden, maar bij een gedeeld medium als de NAS is er geen andere keuze. Niet iedereen mag zomaar alle mappen openen, of mag bestanden bekijken of verwijderen. Denk maar eens aan de map die u voor systeemback-ups gebruikt. Als u die ooit nodig hebt, mag het niet zo zijn dat een andere gebruiker die ooit per ongeluk heeft verwijderd. Kijk dus kritisch naar de mappen waarop een gebruiker Lezen en schrijven kan, en geef indien dat niet nodig is Alleen lezen of gewoon Geen toegang.

5. Persoonlijke mappen

Gebruikers willen ook bestanden voor zichzelf kunnen bewaren op de NAS. Een persoonlijke map of gebruikersmap helpt daarbij, die is immers alleen voor die gebruiker toegankelijk. Op een Synology selecteert u in Configuratiescherm / Gebruiker de gebruiker en klikt u op Gebruiker basismap. Zet een vink bij Gebruiker basismapservice inschakelen en kies de plek om die map te maken. Op een QNAP kunt u dit bij het maken van de gebruiker al doen via Creëer persoonlijke gedeelde map, laat deze op de Automatische maplocatie plaatsen.

2 Reacties op: NAS instellen van Synology & QNAP

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 3 maanden geleden
  goeie avond,
  weet je toevallig ook hoe ik mijn ondertitels op men ps3 kan krijgen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 3 maanden geleden
  goeie avond,
  weet je toevallig ook hoe ik mijn ondertitels op men ps3 kan krijgen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.