NAS-test 2012

Door: edmond-varwijk-en-marc-de-brui | 03 mei 2012 11:51

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Een NAS is een handig apparaat om in uw netwerk op te nemen. Op een centraal punt kunt u bestanden, films, muziek en back-ups opslaan en toegankelijk maken voor alle gebruikers op uw netwerk. De modellen met twee schijven worden door consumenten het meest gekocht. Dit type NAS biedt doorgaans ook echt waar voor uw geld, met veel functionaliteit en elk jaar meer snelheid. Wat is in 2012 de beste koop?

Gemeten naar omvang en energieverbruik is een NAS - zeker in vergelijking tot de pc - een ongekend functioneel kastje. Een NAS kan zelfstandig films en muziek downloaden en ze vervolgens streamen. Daarnaast kan een NAS foto's bewaren en publiceren, en is het apparaat de ideale plek voor back-ups en images voor systeemherstel. Een NAS is tevens bij uitstek een apparaat dat door meerdere gezinsleden of medewerkers tegelijk gebruikt wordt, zelfs voor verschillende functies. Het apparaat kan namelijk veel zaken tegelijk uitvoeren, de betere varianten kunnen dit zelfs zonder dat de prestaties eronder leiden. In het artikel Thuisnetwerken hebben we uitgebreid aandacht besteedt aan de toepassingsmogelijkheden van een NAS. Schaft u een NAS aan en wilt u wat hulp bij het instellen, lees dan de workshop NAS instellen van Synology & QNAP.

Schijven

Belangrijk bij aankoop van een NAS, is het aantal harde schijven. Dat kan er één zijn, maar het kunnen er ook twee of meer zijn. Voor thuisgebruik zijn vooral NAS-apparaten met twee schijven populair. Ze zijn betaalbaar en bieden - anders dan een NAS met één schijf - de mogelijkheid om te spelen met de schijfconfiguratie.

Belangrijk is het onderscheid tussen NAS-apparaten die inclusief harde schijven worden verkocht, en apparaten waarbij u alleen de 'lege' NAS koopt en daarna zelf de schijven moet kopen en plaatsen. In het laatste geval is het belangrijk de compatibiliteit te controleren. De meeste fabrikanten hebben op hun site lijsten staan met compatibele harde schijven. Koopt u een NAS met ingebouwde schijven dan weet u zeker dat dit goed werkt, maar hebt u minder invloed het model en merk harde schijven. De meeste leveranciers van NAS'en die inclusief schijven worden verkocht, hebben langjarige contracten met de makers van harde schijven. Toch zijn er geen garanties dat de NAS'en die wij hier testen niet ook met andere harde schijven worden verkocht, of dat de NAS-leverancier na verloop van tijd overstapt op andere schijven. Bij sommige NAS-apparaten die inclusief schijven worden verkocht, is het niet mogelijk om de schijven te wisselen. Bij een model met eigen schijven kunt u altijd probleemloos de schijven vervangen.

Grote prijsverschillen

Ondanks dat in deze test alleen maar modellen met twee schijven deelnemen, zijn er toch aanzienlijke prijsverschillen. En dan niet alleen tussen de NAS-apparaten die met schijven worden geleverd en die zonder, maar ook binnen deze twee categorieën. Het belangrijkste aan de hardware en kostprijs van een NAS zijn dan ook niet de schijven, maar de processor en de hoeveelheid geheugen. Vooral de processor is bepalend voor de doorvoersnelheid van een NAS, terwijl meer geheugen handig is om meer taken gelijktijdig uit te voeren of meer gebruikers gelijktijdig te bedienen. Wie alleen back-ups wil centraliseren, bestanden wil delen en wat media wil streamen, kan met een simpele NAS als de Conceptronic CH3HNAS al de juiste keuze maken. Mits er niet teveel gebruikers gelijktijdig verschillende dingen met de NAS willen doen. Is dat wel het geval, dan moet u zoeken naar een NAS met snellere processor en meer geheugen. De meeste NAS'en in deze test zijn uitgerust met een op een Marvell-ontwerp gebaseerde ARM-processor. Deze zijn zuiniger dan vergelijkbare Intel Atom-processors en hebben in tegenstelling tot die Atom-processors de laatste tijd flink veel aan rekenkracht gewonnen. De ontwikkeling van de Atom heeft in 2011 eigenlijk stil gestaan, al lijkt dat in 2012 te gaan veranderen.

Functionaliteit en uitbreidbaarheid

Alle NAS-apparaten in de test gebruiken als besturingssysteem een Linux-variant met daarover een door de fabrikant gemaakte schil. Hoewel de ene NAS-maker hier duidelijk meer werk in steekt dan de andere, zijn we geen echt slechte interfaces tegengekomen. Van een aantal merken zijn meerdere modellen in deze test opgenomen. Voor Buffalo, Synology en QNAP geldt daarbij dat de functionaliteit per model gelijk is. Bij Netgear zit er wel verschil in het besturingssysteem van de twee geteste modellen.

In navolging van Synology en QNAP bieden steeds meer NAS'en de mogelijkheid om bovenop de standaard firmware, extra software te installeren in de vorm van zogenaamde packages. Zo kunt u extra functionaliteit toevoegen. Vooral Netgear is op dit vlak erg actief, zij het dat de meeste uitbreidingen niet door Netgear zijn gemaakt maar door de enthousiaste gebruikersgroep.

Apps en cloud

Steeds vaker zijn NAS'en aan te sturen via apps voor mobiele apparaten als tablets en smartphones. Er zijn veel apps voor iOS en Android, die voor Windows Phone 7 komen langzaam ook door. De exacte functionaliteit van 'dezelfde' app kan per platform verschillen. De apps bieden vaak de mogelijkheid mediabestanden op de NAS af te spelen en kunnen soms ook bijvoorbeeld foto's uploaden.

De Iomega StorCenter Cloud Edition en de Buffalo CloudStation Pro Duo zijn de eerste NAS-apparaten in de test met het woord 'cloud' in de naam. Bij deze NAS'en kunt u de gegevens synchroniseren met een online opslagdienst. Dit is iets dat ook Synology en Zyxel bieden, maar dan als optie binnen de firmware. De meeste cloudfunctionaliteit biedt Iomega, maar hier worden clouddiensten geïntegreerd waarvan misschien een niet-cloudversie de betere optie zou zijn.

Testmethode

Alle NAS-apparaten zijn door ons geconfigureerd volgens de in de handleiding beschreven methode en voorzien van de laatste besturingssoftware. NAS-apparaten die inclusief harde schijven worden verkocht, zijn door ons ook met die schijven getest. NAS'en die zonder schijven worden verkocht zijn getest met twee Western Digital RE4-GP WD2000FYPS-schijven van 2 TB. Alle apparaten zijn getest met een JBOD-configuratie en RAID1. Voor de metingen is gebruikgemaakt van de Intel NAS Performance Toolkit. Deze toolkit simuleert een aantal praktijksituaties zoals het lezen en kopiëren van bestanden en mappen van en naar de NAS, het afspelen van een HD-film en het uitvoeren van Office-werkzaamheden. De lees- en schrijfsnelehden in de tabel zijn gemiddelden van de deeltesten. De software is door ons gescript zodat alle tests vijf maal zijn uitgevoerd, daarna zijn de beste en slechtste scores verwijderd. Behalve de prestatiemeting zijn ook functionele tests uitgevoerd. In de tabel staan de specificaties van de NAS'en.

0 Reactie(s) op: NAS-test 2012

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.