Navigeren op vakantie: De techniek schrijdt voort, de frustratie blijft...

Door: jan-verheij | 23 juli 2014 09:00

Column

Het is vakantie, en dus gaan "we" op reis. Wie ver reist kan immers verhalen vertellen en dat doen we natuurlijk graag als we weer terug zijn. Wie per touringcar, vliegtuig of boot gaat, hoeft niet veel te doen: instappen en rondkijken. Wie echter de auto pakt moet zich wat actiever opstellen.

Vroeger moest je zelf de weg goed kennen, op straffe van verdwalen. Alleen degenen met een uitstekend richtingsgevoel konden zonder zorgen instappen en de weg naar de vakantiebestemming vinden. Voor de rest was het ieder jaar weer tobben geblazen.

Omdat manlief meestal achter het stuur zat, werd de liefhebbende echtgenote tegen wil en dank navigator. Aan haar de taak om de kaart te lezen en tijdig aan te geven welke afslag er genomen moest worden. Een ondankbare taak, zo bleek vaak...

Ook voor mijn vrouw was het regelmatig afzien, ze verdwaalt namelijk ook zonder problemen in onze bescheiden achtertuin. Haar oriëntatiegevoel is niet helemaal vlekkeloos, en het lezen van een landkaart kan beter. Om een op zich goed huwelijk te redden, stelde zij jaren geleden dan ook voor om maar gebruik te gaan maken van TomTom.

Op naar Zuid-Duitsland

Een uitkomst. De rust op onze reizen keerde terug. Inmiddels is de ooit moderne TomTom verouderd. De kaarten heb ik wegens de hoge kosten (en mijn uitstekende richtingsgevoel) niet bijgewerkt. We reden dan ook vaak op aanwijzing van "DramBram" alsnog verkeerd. Opnieuw een suggestie van mijn vrouw. Koop een smartphone en gebruik Google Maps. Na mijn, door zuinigheid ingegeven aanvankelijke aarzeling, ging ik overstag. Want tja, een splinternieuw toestel met alle snufjes - en waarmee je ook nog kunt bellen - is niet te versmaden!

Op weg naar Zuid-Duitsland, ergens in de buurt van München, sloeg het noodlot toe. File! En dan wel eentje van zo'n honderdduizend wielen. We zaten er middenin en volgens de verkeersdienst kon het nog wel enkele uren gaan duren. De oplossing was snel bedacht. De eerste afslag eraf en dan rap via een paar binnenweggetjes er snel omheen en weer vrolijk verder.

"Ook voor mijn vrouw was het afzien, ze verdwaalt namelijk ook zonder problemen in onze achtertuin"

Dat met die afslag lukte nog wel. Daarna werd het moeilijk. De kaart op de smartphone bleek namelijk niet toereikend. Vanwege de hoge roamingkosten (want je weet: zuinig), had ik maar een gedeelte van de kaart tot mijn beschikking. En de vroeger altijd aanwezige landkaarten lagen nu thuis tussen de oude kranten. De verouderde maar nog enigszins betrouwbare TomTom had ik aan mijn neefje gegeven.

Na een lange zwerftocht, die het uiterste vroeg van mijn richtingsgevoel, kwamen we uiteindelijk toch weer op de snelweg. Maar wat bleek: nu stonden we achteraan in de file! De reistijd ging dus aanzienlijk langer duren dan gepland.

Oude kaarten weer in het dashboardkastje

Nu gaan we beter voorbereid op weg. De roamingkosten worden elk jaar toch minder dus de smartphone wordt voortdurend voorzien van de laatste informatie. De oude navigatie, opgehaald bij mijn neefje, pronkt weer als vanouds op de voorruit. Het dashboardkastje? Dat puilt weer uit met landkaarten van alle streken, want de techniek kan het immers altijd laten afweten.

Mijn vrouw rijdt nu zelf, en voor straf mag ik alleen nog maar zuinig kijken. Ik geef haar wel ongevraagd allerlei aanwijzingen. Ze kijkt me ziedend aan en zoekt naar de resetknop om me stil te krijgen. Nee, reizen is nog steeds geen pretje.

5 Reactie(s) op: Navigeren op vakantie: De techniek schrijdt voort, de frustratie blijft...

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juli 2014 08:23 rvmaanen
  Uhh, suggestie. Gebruik Navigator. Dat is gratis, download de kaart vooraf en gebruikt OpenMaps. Geen internet verbinding nodig. Niet altijd perfect, maar het heeft ons door Amerika en Canada geleid!

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapfactor.navigator&hl=en
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 08:47 janct
  Je had beter een Nokia Lumia kunnen kopen. Degratis meegeleverde Here Drive app navigeert vlekkeloos offline.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 09:28 Anoniem
  Sygic navigatie een uitkomst. Download de landen en je navigeert online zonder roamingskosten. Super.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 10:16 Anoniem
  Ik heb nog steeds mijn oude TomTom 720Go, 1x per 3 jaar update ik mijn kaarten, gebruik de navigatie meer voor vakanties. Updaten van kaarten kost niet meer zoveel als vroeger. Voor 48 euro (Aanbiedingen vlak voor de zomer vakanties) krijg je 4x per jaar een update, ongeacht het aantal kaarten wat je hebt geïnstalleerd. Dat zelfde bedrag ben je ook per jaar kwijt, aan om- en verkeerd rijden. Ik heb een S2 smartphone, en google nav, voldoet niet t.o.v. de TomTom. Het voegt wel iets toe, de file info's. Dus met beiden zit je goed.
  Even t.a.v. het bovenstukje: In Duitsland zijn bij elke afslag van de autobahn: blauwe borden met een U + een nummer. Bij file ga je van de snelweg af, en je volgt deze "U" bordjes met zelfde getal erbij, ze zijn op of aflopend, als je besluit nog een afslag verder pas de autobahn te volgen.
  Als je van actieve vakanties houdt, en je hebt een navigatie mee, zoek dan op je vakantie bestemming, de plaats die je wilt bezoeken, en stel je navigatie in op de kortste route. Je komt de mooiste en rustige weggetjes tegen, mooiste panorama's en vergezichten, rustieke dorpjes met gezellige terrasjes, je bent toch op vakantie, toch? Geniet er dan ook van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 21:45 Anoniem
  Ik ben afgelopen week ook naar Duitsland (Eifel) gegaan en heb op mijn telefoon ook Sygic gebruikt. Perfect echt prima. Zelfs test zonder data en roaming bleef het zeer goed werken. De uitkomst met de offline kaarten en gps gebruik. Heb vandaag zelfs de pro versie aangeschaft voor nog geen 20 euro en lifetime kaarten en update. Goedkoper dus als Tomtom of Garmin!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.