NEC MultiSync EA222WMe

Door: Michiel de Roode | 24 maart 2010 14:11

Internet & Thuis

De MultiSync EA222WMe heeft een strak en zakelijk uiterlijk en maakt gebruik van 'edge lit' wled. Dit is witte led-verlichting achter het paneel aan de randen van het scherm. NEC zet de voordelen van led voornamelijk in om het energieverbruik laag te houden en hecht wat minder waarde aan een fraaier of dunner uiterlijk.

De MultiSync EA222WMe is niet veel platter dan de normale, met CCFL (een soort TL-buisje) verlichte tft-schermen. NEC zet de voordelen van led voornamelijk in om het energieverbruik laag te houden en het scherm kent met 23 watt dan ook een redelijk laag energieverbruik. En dankzij een tweetal eco-modi kunnen we het energieverbruik in optimale omstandigheden tot onder de 14 watt brengen. Dit gaat wel ten koste van de helderheid. Geen problemen bij het werken in bijvoorbeeld Word, maar voor films en games zetten we de eco-modus liever even uit.

De standaard kleurreproductie is redelijk goed, mits u in het OSD-menu de kleuren op de SRGB-modus zet. De ‘native’ modus, waar het scherm standaard op staat, zorgt voor een beduidend mindere kleurreproductie. Elders op onze site leest u overigens meer over led-technologie en de voor- en nadelen hiervan.

Donkere scènes in films of in games worden goed contrastrijk weergegeven. Het dynamisch contrast is standaard uitgeschakeld. De zwartweergave van het scherm is erg goed, er is geen waarneembare lichtlekkage. Het scherm is met zijn beelddiagonaal van 22 inch iets kleiner dan de 23- en 24inch-schermen die wij eerder hebben getest. Opvallend is dat NEC gekozen heeft voor een resolutie van 1680 x 1050, terwijl tegenwoordig ook veel 22inch-schermen een full HD-resolutie van 1920 x 1080 hebben. NEC maakt gebruik van een TN-paneel, waardoor de inkijkhoek verre van optimaal is. Als u het recht voor het scherm zit, zult u hier gelukkig weinig last van hebben.

De MultiSync EA222WMe heeft een strak en zakelijk uiterlijk.

DisplayPort

Het NEC-scherm heeft geen HDMI, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met DisplayPort. Hierdoor is het scherm klaar voor de toekomst en ook te gebruiken voor opstellingen met meerdere monitoren. Een DVI-aansluiting is eveneens aanwezig. Het scherm heeft vier usb 2.0 aansluitingen, waarvan twee aan de zijkant en twee aan de achterkant.

Om door het OSD-menu te navigeren, kunnen we de 'mini joystick' gebruiken; dit werkt erg plezierig. Het menu herbergt de eerder genoemde eco-modi en ook een optie waarmee aan de hand van het omgevingslicht de helderheid van het scherm wordt aangepast. Deze functie staat standaard aan. Het menu bevat verder functie voor de 4:3-beeldverhouding.

Conclusie

De MultiSync EA222WMe is een prima en compleet scherm, hoewel we het jammer vinden dat een full HD-resolutie ontbreekt. Een ander nadeel is de prijs. Bijna 300 euro voor een 22inch-scherm is behoorlijk veel - zelfs voor een scherm met led-verlichting. De MultiSync heeft voldoende aansluitingen, is in hoogte verstelbaar, heeft een Pivot-functie en een laag energieverbruik. En dankzij de SRGB-kleurinstelling biedt het scherm ook een goede kleurreproductie.

NEC MultiSync EA222WMe

Straatprijs € 299,-

Info NEC

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ergonomisch

Laag energieverbruik

DisplayPort

Beeldkwaliteit is goed

Minpunten

Prijs

Geen full HD-resolutie

Specificaties

Gebruikte apparatuur

Videokaart Gigabyte Radeon HD 4870 DisplayPort, GV-R487D5-1GD

Processor Intel Core i7-965 Extreme @ 3,2 GHz

Moederbord Asus Rampage II Gene (Intel X58 chipset)

Geheugen Kingston 6 GB DDR3 1600 MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)

Optisch station LG GGC-H20N-L

Energiemeter Voltcraft Energy Monitor 3000

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium (64 bit)

0 Reactie(s) op: NEC MultiSync EA222WMe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.